Varyasyon katsayısı

Günümüz dünyasında Varyasyon katsayısı geniş bir kitlenin büyük ilgisini çeken bir konu haline geldi. Teknolojinin ilerlemesi ve toplumdaki sürekli değişimlerle birlikte Varyasyon katsayısı, yaşamın çeşitli yönleri üzerinde önemli bir etki yarattı. Varyasyon katsayısı, hem kişisel hem de küresel düzeyde, bu konunun sunduğu zorlukları ve fırsatları anlamayı ve etkili bir şekilde ele almayı amaçlayan tartışmalar, düşünceler ve eylemler üretti. Bu makalede, düşünmeye ve diyaloğa davet eden kapsamlı bir vizyon sunmak amacıyla Varyasyon katsayısı'in kökenlerinden çağdaş dünyadaki etkisine kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz.

Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında varyasyon katsayısı bir olasılık dağılımı için bir normalize edilmiş istatistiksel yayılma ölçüsüdür. Standart sapma, yani ,nin ortalamaya yani degerine orantisi olarak şöyle tanımlanır:

Anlamlı olması için ortalamanın sıfır olmaması gerekir. Negatif sonuçlara da uygulanması mümkün olmakla beraber genel olarak varyasyon katsayısı pozitif olarak kullanılır.

Bu kavram genellikle 100le çarparak bir yüzdelik (yani %) olarak ifade edilir. Yüzdelik olarak ifade edilen varyasyon katsayısının mutlak değerine relatif standart sapma adı da verilmektedir.

Varyasyon katsayısı, hiç itiraz kabul etmeden oransal ölçekli sayısal veriler için kullanılmakta ve hatta biraz hatalı görünse bile aralıksal ölçekli sayısal veriler için de pratikte kullanılmaktadır. Kategorik veriler için varyasyon katsayısı anlamsız olabilir.[1]


Kaynakça

  1. ^ 15 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sırasal, aralıksal ve oransal değişkenler arasında farklar nelerdir? Niye bu dikkatimi çekmelidir?

Dışsal kaynaklar

  • Varyasyon katsayısı açıklaması .