Günümüz dünyasında, Vatandaş çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu olmayı sürdürüyor. İster güncel bir konu, ister tarihsel bir figür, ister temel bir kavram olsun, Vatandaş farklı alanlarda dikkat çekme ve tartışma yaratma gücüne sahiptir. Bu makalede, Vatandaş'in etkisini ve önemini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz, günümüz toplumundaki etkilerini ve farklı bağlamlardaki alaka düzeyini analiz edeceğiz. Benzer şekilde, Vatandaş'in zaman içinde nasıl geliştiğini ve günlük hayatımızın farklı yönleri üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Şüphesiz ki Vatandaş günümüz dünyasındaki öneminin daha iyi anlaşılabilmesi için dikkatle analiz edilmesi gereken büyüleyici bir konudur.
Vatandaş, bir ülke olan politik kurumların bir parçası olan kişiye denir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir.
Türk vatandaşlığı kanunu, 11 Şubat 1964'te kabul edilmiş ve birkaç kere değişikliğe uğramıştır. İskan Kanunu ise 14 Haziran 1934'te kabul edilmiştir. Vatandaşlık işleri İçişleri Bakanlığı'nca yürütülür. Bakanlığın birimleri vatandaşlıkla yakından ilgilidir: Nüfus ve Vatandaşlık işleri gm, İller İdaresi gm, Mahalli İdareler gm, Sivil Savunma gm, Kaçakçılık ve İstihbarat Harekât ve Bilgi Toplama gm. Doğrudan birim, Vatandaşlık İşleri db'dır. Türkiye CIEC (Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu) üyesidir (1953).