Bu makalede, Vikipedi:Biçem el kitabı/Gizli metin konusunu derinlemesine inceleyeceğiz, kökenlerini, sonuçlarını ve farklı bağlamlardaki olası uygulamalarını analiz edeceğiz. Vikipedi:Biçem el kitabı/Gizli metin, kamuoyunda ortaya çıkışından bu yana artan bir ilgi uyandırdı ve birçok disiplinde tartışmalara yol açtı. Bu sayfalar boyunca kendimizi Vikipedi:Biçem el kitabı/Gizli metin evrenine kaptıracağız, onun çeşitli yönlerini açığa çıkaracağız ve bu fenomenin eksiksiz ve zenginleştirici bir vizyonunu sunacağız. Ayrıntılı ve kapsamlı bir analiz aracılığıyla, Vikipedi:Biçem el kitabı/Gizli metin'e ışık tutmayı ve okuyucularımıza bugün bu kadar alakalı olan bu konu hakkında derin ve zenginleştirici bir anlayış sunmayı amaçlıyoruz.
Bu yönerge, Türkçe Vikipedi'nin Biçem El Kitabı'nın bir parçasıdır. Yönerge, kullanıcıların uyması istenen genel olarak kabul edilmiş bir standart oluşturmaktadır; ancak kullanıcıların yönergenin uygulanması konusunda sağduyu ile hareket etmesi beklenir ve bazı durumlarda istisnalar söz konusu olabilir. Bu sayfada yapılacak önemli düzenlemelerin fikir birliğini yansıtması gerekir. Şüpheye düştüğünüz durumlarda, konuyu ilk önce tartışma sayfasında gündeme getirin. |
Biçem el kitabı |
---|
Gizli metin veya yorum, sayfa kaynağını değiştirirken veya Görsel Düzenleyici kullanırken görülebilen, ancak sayfanın yayımlanmış hâlinde görünmeyen metindir.
Gizli metinler, maddede düzenli olarak meydana gelen yaygın hatalar, bir bölüm başlığının gelen bir bağlantının hedefi olması veya madde içeriği ile ilgili fikir birliği oluşturan bir tartışmayı işaret etmesi gibi konularda diğer kullanıcıları bilgilendirmek adına oldukça yararlıdır. Diğer kullanıcılara belirli değişiklikleri yapmamalarını söylemek için kullanılabilir ancak bu şekilde kullanımı belli başlı kurallara tabidir. Vikimetni karmaşık hâle getirmemek adına çok fazla görünmez yorum eklemekten kaçınılmalıdır.
Gizli metnin maddelerde yer almasının uygun olduğu bazı durumlar şu şekildedir:
<!-- Bu bölümün başlığını değiştirirseniz, .... sayfalarındaki bağlantıları da değiştirin. -->
<!-- Tablo girişleri eklerken, metinde verilen toplamı güncellemeyi unutmayın. -->
<!-- Lütfen bu bölüme yalnızca güvenilir kaynaklarda bahsedilmiş ve alıntılanmış öğeler ekleyin.. -->
;
gibi botlar için ipuçları.Eklenmemesi gereken gizli metin türleri şunlardır:
<!-- Bu madde mükemmel. Sen buna karışma.! -->
<!-- Bu bölümü değiştiren vandallara: yapma!. -->
<!-- Bu arada, bu müzik albümü mükemmel arada sırada dinleyin -->
<!-- X kullanıcısı buradaydı. -->
Gizli metinlerde verilen telkinler güçlü birer tavsiye niteliğinde olsa da, temel içerik politikalarına uygun içeriğin eklenmesinin önüne geçemez ve madde mülkiyeti belirtmez. Böylesi metinlerde kullanıcı adı veya kullanıcı grubu ismi belirtilemez. Örneğin:
<!-- Devir teslim törenine kadar bilgi kutusunda cumhurbaşkanının isminin değiştirilmesi hizmetliler tarafından yasaklanmıştır. -->
veya
<!-- Anonim kullanıcıların cumhurbaşkanının ismini değiştirmesi yasaklanmıştır. -->
yerine
<!-- Lütfen devir teslim törenine kadar bilgi kutusunda cumhurbaşkanının ismini değiştirmeyiniz. -->
ifadesinin tercih edilmesi gerekir.
Sayfaya <!-- Yorum -->
ifadesini ekleyin ve "Yorum" kısmını kendi gizli metniniz ile değiştirin.
Gizli metninizin, yayımlanan sayfada istenmeyen beyaz boşluklar oluşması gibi biçemi değiştirmediğini kontrol edin. Bu durum genellikle, yorumlarda satır boşlukları, yani kopmaları olduğunda meydana gelir. Örneğin:
1915 yılında inşa edilen saat kulesi,<ref name="Kaynak1"/> <!-- Bazı kaynaklar 1918'de inşa edildiğini belirtir. --> 1922'de restore edildi.<ref name="Kaynak2"/>
Yukarıdaki örneğin görünümü şu şekilde olacaktır:
1915 yılında inşa edilen saat kulesi,
Bu sorun, yorumun öncesi ve sonrasındaki satır geçişleri kaldırılınca çözülecektir:
1915 yılında inşa edilen saat kulesi,<ref name="Kaynak1"/><!-- Bazı kaynaklar 1918'de inşa edildiğini belirtir. -->1922'de restore edildi.<ref name="Kaynak2"/>
Yukarıdaki kullanım sonucunda aşağıdaki görünüm elde edilir:
1915 yılında inşa edilen saat kulesi, 1922'de restore edildi.
Çok sayıda maddeye gizli metinler eklenmesi için Vikipedi veya Vikiproje ad alanlarında fikir birliği oluşturulması gerekir. Bazı durumlarda, ısrarcı olarak işleyişi aksatıcı değişiklikler yaşanan maddelerde, hizmetliler tarafından koruma uygulama yerine geçici bir tedbir olarak gizli metin kullanımı da düşünülebilir.
Gizli metinlerde verilen telkinler yeterince spesifik olmalıdır. Örneğin "Bu madde bir seçkin maddedir. Lütfen herhangi bir değişiklikten önce tartışma sayfasını kullanın." gibi genel ve Vikipedi'nin değiştirilebilirlik ilkesine ters düşen metinler eklenemez.
Gizli metinler, madde tartışmalarında üstünlük sağlamak için kullanılamaz. Bu metinler üzerinden oluşabilecek herhangi bir ihtilaf durumunda üçüncü bir görüş aranabilir veya hizmetlilere bildirimde bulunulabilir. Gizli metinlerin değiştirilmesi de Vikipedi'nin geri kalanında olduğu üzere üç geri dönüş kuralına tâbidir.