Bir sonraki yazımızda günümüzün büyük önem taşıyan konusu olan W Virginis değişeni hakkında konuşacağız. W Virginis değişeni, toplum üzerindeki etkisi, kişisel düzeydeki önemi veya günlük yaşamın çeşitli yönleri üzerindeki etkisi nedeniyle dünya çapında birçok insanın dikkatini çeken bir konudur. Ortaya çıkışından bu yana, W Virginis değişeni yaygın tartışmalara yol açtı ve hem uzmanlar hem de hobiciler arasında artan bir ilgi uyandırdı. Bu makalede W Virginis değişeni ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz, önemini, sonuçlarını ve zaman içindeki gelişimini analiz edeceğiz. W Virginis değişeni'in büyüleyici dünyasına dalmaya ve bu temanın sunduğu her şeyi keşfetmeye hazır olun!
W Virginis değişenleri, zonklama periyotları 10-20 gün[1] ve tayf sınıfı F6 - K2[2][3] olan Tip II Sefelerin bir alt sınıfıdır.
Klasik sefelerden farklı olduğu ilk defa Walter Baade tarafından 1942 yılında Andromeda Gökadası'ndaki sefeler üzerine yapılan bir çalışmada fark edildi.[4] Diğer tip II Sefeler gibi W Vir de klasik Sefelerden popülasyon II yıldızları yani çok yaşlı, metal bakımından fakir ve esas olarak galaktik hale ve küresel kümelerde bulunan yıldızlar olmaları ile ayrılırlar. Çapsal zonklayan bu yıldızların da tayflarında dönem başına, içten yüzeye yayılan şok dalgalarının etkisi görülmektedir. W Virginis değişenlerinin ışık eğrisi biçimlerinin zoklama dönemine bağımlılığı, klasik Sefe'ler için ortaya konan "Hertzsprung dizisi"ni takip etmektedir. Ancak çıkıntının (bump) iniş veya çıkış kolunda bulunmasını ayıran sınır-dönem değeri 1,5 gün civarındadır.
![]() | Değişen yıldız ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |