Bu makalede, Weber sayısı konusunu derinlemesine inceleyeceğiz, kökenlerini, sonuçlarını ve farklı bağlamlardaki olası uygulamalarını analiz edeceğiz. Weber sayısı, kamuoyunda ortaya çıkışından bu yana artan bir ilgi uyandırdı ve birçok disiplinde tartışmalara yol açtı. Bu sayfalar boyunca kendimizi Weber sayısı evrenine kaptıracağız, onun çeşitli yönlerini açığa çıkaracağız ve bu fenomenin eksiksiz ve zenginleştirici bir vizyonunu sunacağız. Ayrıntılı ve kapsamlı bir analiz aracılığıyla, Weber sayısı'e ışık tutmayı ve okuyucularımıza bugün bu kadar alakalı olan bu konu hakkında derin ve zenginleştirici bir anlayış sunmayı amaçlıyoruz.
Weber sayısı (We), akışkanlar mekaniği alanında farklı iki akışkan arasındaki ara yüzeylerin bulunduğu akışkan akışlarını analiz ederken sıkça kullanılan bir boyutsuz sayıdır ve özellikle yüksek derecede eğilmiş yüzeylere sahip çok fazlı akışlar için oldukça faydalıdır.[1] Bu sayı, Moritz Weber (1871–1951)'in adıyla anılmaktadır.[2] Bu sayı, akışkanın eylemsizliğinin yüzey gerilimine kıyasla göreceli önemini ölçmek için kullanılan bir parametre olarak düşünülebilir. İnce film akışlarının ve damlacık ile kabarcık oluşumlarının analizinde büyük önem taşır.
Weber sayısı şu şekilde ifade edilebilir:
burada:
İndirgenmiş Weber sayısı,
çarpışma anındaki kinetik enerjinin yüzey enerjisine oranına eşittir,
burada
ve
Weber sayısı, sıkıştırılamaz Navier–Stokes denklemleri içinde serbest yüzey sınır koşulu aracılığıyla ortaya çıkar.[3]
Sabit yoğunluk ve dinamik viskozite değerine sahip bir akışkan için, serbest yüzey ara yüzeyinde normal gerilme ve yüzey gerilimi ile ilişkili eğrilik kuvveti arasında bir denge durumu vardır:
Burada , yüzeye dik birim normal vektörü temsil eder, Cauchy gerilme tensörüdür ve diverjans operatörüdür. Sıkıştırılamaz bir akışkanın Cauchy gerilme tensörü şu şekilde ifade edilir:
Dinamik basıncı olarak tanımlayıp, yüksek Reynolds sayısı akışını varsayarak, değişkenler şu ölçeklendirmelerle boyutsuzlaştırılabilir:
Boyutsuzlaştırılmış değişkenlerde serbest yüzey sınır koşulu şu şekilde olur:
Burada Froude sayısı, Reynolds sayısı ve Weber sayısıdır. Weber sayısının etkisi, bu sayede, yerçekimi ve viskoz kuvvetlere göre nicel olarak değerlendirilebilir.
Weber sayısının önemli bir uygulaması, ısı borularının incelenmesidir. Isı borusunun buhar çekirdeğindeki momentum akısı yüksek olduğunda, fitildeki sıvıya uygulanan kayma gerilmesi, damlacıkları buhar akışına katacak kadar büyük olabilir. Weber sayısı, bu olgunun başlangıcını belirleyen boyutsuz bir parametredir ve bu fenomen "entrainment limiti" olarak adlandırılır (Weber sayısı 1 veya daha büyük olduğunda). Bu bağlamda, Weber sayısı, buhar tabakasındaki momentumun, sıvıyı sınırlayan yüzey gerilimi kuvvetine oranı olarak tanımlanır ve karakteristik uzunluk yüzey gözenek boyutudur.