Wikimedia Vakfı



İnsanlık tarihinde hiçbir zaman hakkında bu kadar çok bilgi olmamıştı. 2023'te Wikimedia Foundation'ı Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz bugün olduğu gibi internet sayesinde. Ancak, ilgili her şeye bu erişim 2023'te Wikimedia Foundation'ı Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz her zaman kolay değildir. Doygunluk, zayıf kullanılabilirlik ve doğru ile yanlış bilgiyi ayırt etme güçlüğü 2023'te Wikimedia Foundation'ı Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz genellikle üstesinden gelmek zordur. Güvenilir, güvenli ve etkili bir site oluşturmak için bizi motive eden şey buydu.

Hedefimize ulaşmak için, hakkında doğru ve doğrulanmış bilgilere sahip olmanın yeterli olmadığı bizim için açıktı. 2023'te Wikimedia Foundation'ı Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz . Hakkında topladığımız her şey 2023'te Wikimedia Foundation'ı Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz ayrıca anlaşılır, okunabilir bir şekilde, kullanıcı deneyimini kolaylaştıran bir yapıda, temiz ve verimli bir tasarımla, yükleme hızının ön planda tutulduğu bir şekilde sunulmalıydı. Her zaman küçük iyileştirmeler yapmak için çalışmamıza rağmen, bunu başardığımızdan eminiz. Yararlı bulduğunuz şeyleri bulduysanız 2023'te Wikimedia Foundation'ı Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz ve kendinizi rahat hissettiniz, geri dönerseniz çok mutlu olacağız. scientiaen.com ne zaman istersen ve ihtiyacın olursa.

37 47'21 "N ° 122 24'12 "W ° /37.78917 ° N 122.40333 ° W / 37.78917; -122.40333

Wikimedia Vakfı, Inc.
KısaltmaWMF
Kurulmuş20 Haziran 2003 (2003-06-20), Petersburg, Florida, ABD
KurucuJimmy Wales
Tip501 (c) (3), hayır kurumu
AÇIK 200049703
odaközgür, açık içerik, çok dilli, wikitabanlı Internet Projeler
Lokasyon
hizmet alanı
Dünyası
HarytlarymyzVikipedi, MediaWiki, Vikikitap, vikiveri, Vikipedi, Vikihaber, Vikisöz, VikiKaynak, Wikispecies, Vikiversite, vikigezgin, Vikisözlük
Üyelik
Sadece yönetim kurulu
CEO
Maryana İskender
Gelir
Giderler
  • ABD$146.0 milyon (2022)
  • ABD$111.8 milyon (2021)
Bağış (2021)> ABD$100 milyon (2021)
Çalışan
> yaklaşık 700 personel/yüklenici (Kasım 2022 itibarıyla)
BAHİS SİTESİ

The Wikimedia Vakfı, Inc. (WMF), bir Amerikalı 501 (c) (3) kar amacı gütmeyen kuruluş Merkezi San Francisco, Kaliforniyave olarak kayıtlı hayır kurumu altında yerel yasalar. En iyi barındırma platformu olarak bilinen Vikipedi, kitlesel kaynak çevrimiçi ansiklopedi, aynı zamanda ev sahipliği yapıyor diğer ilgili projeler ve MediaWiki, wiki yazılım.

Wikimedia Vakfı 2003 yılında kurulmuştur. Petersburg, FloridaIle, Jimmy Wales fon sağlamanın kar amacı gütmeyen bir yolu olarak Vikipedi, VikisözlükVe diğer kitlesel kaynak o zamana kadar barındırılan wiki projeleri Bomis, Galler'in kar amaçlı şirketi. Vakıf kendini esas olarak e-posta kampanyaları ve Wikipedia ve kardeş projelerine yerleştirilen yıllık bağış toplama afişleri aracılığıyla toplanan Wikipedia okuyucularından gelen milyonlarca küçük bağışla finanse ediyor. Bunlar, hayırsever kuruluşlardan ve teknoloji şirketlerinden gelen hibelerle ve 2022'den başlayarak, Wikimedia Kurumsal.

Vakıf, varlığı boyunca hızla büyüdü. 2022 yılına kadar yıllık cirosu 700 civarında personel ve müteahhit istihdam etmiştir. ABD$155 milyon, yıllık giderler ABD$146 milyon, net varlıkları ABD$240 milyon ve aşan artan bir bağış ABD$100 milyon Haziran 2021 içinde.

Misyonumuz

Wikimedia Vakfı'nın misyonu, "dünyanın dört bir yanındaki insanları ücretsiz bir lisans altında veya kamu malı olan eğitim içeriği toplamak ve geliştirmek ve bunu etkili ve küresel olarak yaymak için güçlendirmek ve dahil etmektir."

Vakıf, bu misyona hizmet etmek için, halkın birden çok dilde wiki içeriği geliştirmesini sağlayacak teknik ve organizasyonel altyapıyı sağlar. Vakıf, wikilerin kendisinde herhangi bir içerik yazmaz veya düzenlemez. gibi gönüllüler tarafından yapılır. Vikipedistler Vikipedi'yi oluşturan ve sürdüren. Bireysel gönüllülerden oluşan bir ağ ve Wikimedia bölümleri, tematik kuruluşlar, kullanıcı grupları ve dünyanın her yerindeki farklı ülkelerdeki diğer ortaklar gibi bağlı kuruluşlarla işbirliği yapar ve misyon beyanında projelerinden faydalı bilgileri internette erişilebilir kılmayı vaat eder. süresiz olarak ücretsiz. Ayrıca devreye girer politik savunma. Vakfın 2017'de formüle edilen stratejik yönü, 2030 yılına kadar "özgür bilgi ekosisteminin temel altyapısı haline geleceğini" öngörüyor.

Tarihçe

Jimmy Wales ve Larry Sanger desteklemek için bir besleyici projesi olarak 2001 yılında Wikipedia'yı kurdu. nupedia. Proje başlangıçta tarafından finanse edildi Bomis, Galler'in kâr amacı gütmeyen işletmesi ve hızla büyüyen gönüllü editörler topluluğu tarafından düzenlendi. İlk topluluk, devam eden bakım maliyetlerini karşılamanın çeşitli yollarını tartıştı ve sitede reklam yayınlamaya genel olarak karşı çıktı. böylece bir hayır vakfı kurma fikri ön plana çıktı. Bu aynı zamanda, hangi kuruluşun proje için ticari markalara sahip olması gerektiğine dair açık bir soruyu da ele aldı.

"Wikimedia" adı, bir bileşik of wiki ve medya, Amerikalı yazar tarafından icat edildi Sheldon Rampton Mart 2003'te İngilizce Wikipedia posta listesine gönderilen bir gönderide, üç ay sonra Vikisözlük orijinal sunucuda barındırılan ikinci wiki tabanlı proje oldu. Wikimedia Vakfı, 20 Haziran 2003'te Florida'da kuruldu. Ekim 2003'te sunucuları çalışır durumda tutmak için küçük bir bağış toplama kampanyası başlatıldı. Vakıf hibe bölümü 501 (c) (3) ABD tarafından durum İç Gelir Kodu 2005 yılında bir kamu hayır kurumu olarak, Vakfa bağış yaparak vergiden düşülebilir ABD federal gelir vergisi amaçları için. Onun Muaf Kuruluşların Ulusal Taksonomisi (NTEE) kodu B60 (Yetişkin, Sürekli Eğitim).

Vakıf, marka adı için başvurdu Vikipedi ABD'de 14 Eylül 2004 tarihinde. Markaya 10 Ocak 2006 tarihinde tescil statüsü verildi. Ticari marka koruması, 16 Aralık 2004 tarihinde Japonya tarafından sağlandı ve Avrupa Birliği 20 Ocak 2005'te. Wikipedia'nın alt kümeleri zaten kitap ve DVD biçiminde dağıtılıyordu ve logo ve markanın lisanslanması hakkında tartışmalar vardı.

11 Aralık 2006'da Vakfın yönetim kurulu, bir vakfa dönüşemeyeceğini kaydetti. üyelik organizasyonu, Florida yasal yasasının kayıt gerekliliklerini karşılayamama nedeniyle başlangıçta planlandığı ancak uygulanmadığı gibi. Buna göre, tüzük, üyelik haklarına ve faaliyetlerine yapılan tüm atıfları kaldıracak şekilde değiştirilmiştir.

Vakıf, 2007 yılında genel merkezini Florida'dan ABD'ye taşımaya karar verdi. San Francisco Bay Area. San Francisco'yu seçerken belirtilen hususlar, benzer düşünen kuruluşlara ve potansiyel ortaklara yakınlık, daha iyi bir yetenek havuzu ve daha ucuz ve daha uygun uluslararası seyahat idi. Taşınma, 31 Ocak 2008'de San Francisco'daki Stillman Caddesi'ndeki bir genel merkeze tamamlandı. Daha sonra New Montgomery Caddesi'ne ve ardından Bir Montgomery Kulesi.

25 Ekim 2021'de Vakıf başlattı Wikimedia Kurumsal, yüksek hacimli API'leri kullanmak isteyen gruplara yönelik ticari bir Wikimedia içerik dağıtım hizmeti. Büyük Teknik işletmeler. Haziran ayında 2022, Google ve Internet Archive hizmetin ilk müşterileri olarak ilan edildi, ancak hizmet için yalnızca Google ödeme yapacak. Aynı duyuru, benzer veri ihtiyaçları olan daha küçük şirketlere doğru değişen bir odaklanmaya dikkat çekti ve hizmeti "çok az ödeyerek" destekledi.

Projeler ve girişimler

Wikimedia projeleri

15 Wikimedia kardeş projesinin logoları

Çoğu Wikimedia projesinde içerik web siteleri altında yeniden dağıtım için lisanslanmıştır. v3.0 arasında atfetme ve Aynı paylaş Creative Commons lisansları. Vakıf, kendi gönüllü editör toplulukları tarafından yazılan, derlenen, tasarlanan ve yönetilen 11 vikinin sahibi ve işletmecisidir. Halkın herhangi bir üyesinin katkıda bulunması memnuniyetle karşılanır; adlandırılmış bir kullanıcı hesabının kaydedilmesi isteğe bağlıdır. Bu wikiler bir ücretsiz içerik modeli, bilgiyi dünyaya yayma hedefiyle. Lansman tarihine göre şunları içerir:

Bazı ek projeler, ücretsiz bilgi projelerinin altyapısını veya koordinasyonunu sağlar. Bunlar şunları içerir:

  • Meta Wiki – tüm projeleri koordine etmek için merkezi site ve Wikimedia topluluğu
  • Wikimedia Kuluçka Makinesi – geliştirilmekte olan yeni dil sürümlerinin ana sayfalarını hazırlamak için tek bir wiki
  • MediaWiki – üzerinde çalışmayı koordine etmek için site MediaWiki yazılım
  • Vikitek – Wikimedia Bulut Hizmetleri, Veri Hizmetleri, Toolforge ve diğer teknik projeler ve altyapı dahil
  • Phabricator – bir wiki değil, sorunları ve özellik isteklerini izlemek için küresel bir biletleme sistemi

Bağlı

Wikimedia bağlı kuruluşları, Wikimedia hareketini desteklemek ve katkıda bulunmak için birlikte çalışan bağımsız ve resmi olarak tanınan insan gruplarıdır. Wikimedia Vakfı, üç tür bağlı kuruluş tanır: bölümler, tematik organizasyonlar ve kullanıcı grupları. Bağlı kuruluşlar, Wikimedia hareketini desteklemek ve katkıda bulunmak için bölgesel konferanslar, sosyal yardım, edit-a-Thons, hackathon, halkla ilişkiler, kamu politikası savunuculuk, GLAM angajman ve wikimania. Bunların çoğu, bireysel katkıda bulunanlar veya daha az resmi gruplar tarafından yapılsa da, bunlar bağlı kuruluşlar olarak anılmaz.

Kâr amacı gütmeden dahil edilmesi gereken bölümlerin ve tematik organizasyonların tanınması, bir vakfın tavsiyesi üzerine Vakfın yönetim kurulu tarafından onaylanır. Üyelikler Komitesi Wikimedia topluluğu üyelerinden oluşur. Bağlı Kuruluşlar Komitesi, tüzel kişiliğe sahip olmayan kullanıcı gruplarının tanınmasını doğrudan onaylar. Bağlı kuruluşlar, Wikimedia Vakfı tarafından resmi olarak tanınmaktadır, ancak ondan bağımsızdır ve Wikimedia projeleri ve içerikleri üzerinde herhangi bir yasal denetim veya sorumluluk taşımazlar.

Vakıf, bölümleri tanımaya 2004 yılında başladı. 2012 yılında Vakıf, tematik organizasyon ve kullanıcı grubu tanıma modellerini onayladı, sonlandırdı ve benimsedi. Hareket ortakları için ek bir model de onaylandı, ancak 19 Mayıs 2022 itibarıyla henüz kesinleşmemiş veya kabul edilmemiştir.

wikimania

Wikimania, Wikimedian'lar ve Vikipedistler için 2005'te başlayan yıllık küresel bir konferanstır. İlk Wikimania, Frankfurt, Almanya, 2005'te. Wikimania, yerel kurumların (kütüphane veya üniversite gibi) ve genellikle Wikimedia Vakfı'nın desteğiyle, genellikle yerel ulusal bölüm tarafından desteklenen bir komite tarafından organize edilir. Wikimania gibi şehirlerde düzenlendi Buenos Aires, Cambridge, Haifa, Hong Kong, Taipei, London, Meksika şehri, Esino Lario, İtalya, Montreal, Cape Town, ve Stockholm. 2020 yılında gerçekleşmesi planlanan konferans Bangkok nedeniyle iptal edildi. COVID-19 salgını2021 ve 2022'dekilerle birlikte bir dizi sanal, etkileşimli sunum olarak çevrimiçi gerçekleştirildi. 2023'te Singapur'da yapılması planlanıyor.[kaynak belirtilmeli]

TEKNOLOJİ

Wikimedia Foundation, projelerini çalıştıran donanımı kendi sunucularında tutar. Ayrıca MediaWiki platformunu ve projelerini yürüten diğer birçok yazılım kitaplığını da sürdürür.

donanım

Sistem mimarisine genel bakış, Nisan 2020. Bkz. Meta-Wiki'de sunucu düzeni diyagramları.
Wikimedia Vakfı sunucuları

Vikipedi, sunucu kurulumunun dağıtılmış olarak genişletildiği 2004 yılına kadar tek bir sunucu kullandı. çok katmanlı mimari. 2003'teki sunucu kesintisi, ilk bağış toplama kampanyasına yol açtı.

Aralık 2009 itibariyle, Wikimedia devam etti eş konumlu sunucular, Florida'da 300 sunucu ve 44 Amsterdam. 2008'de birden fazla farklıdan da geçiş yaptı. Linux işletim sistemi satıcıları Ubuntu Linux. 2019'da geçiş yaptı Debian.

Ocak 2013 itibariyle, Wikimedia daha yeni bir altyapıya geçiş yaptı. Equinix tesiste Ashburn, Virginia, "daha güvenilir bağlantı" ve "daha az kasırgalar". Önceki yıllarda, kasırga mevsimleri bir sıkıntı nedeni olmuştu.

Ekim 2013'te Wikimedia Vakfı, fazlalık nedenlerini öne sürerek (örn. acil durum geri dönüşü) ve eşzamanlı çoklu veri merkezi hizmetine hazırlanmak. Bu, bir lif kesinti, Wikimedia projelerinin Ağustos 2012'de bir saat süreyle kullanılamamasına neden oldu.

2014'te devreye giren ikinci işten çıkarma tesisinin dışında, altyapıyı tek bir tesiste çalıştırmak için gereken sunucu sayısı 2009'dan beri çoğunlukla sabit kalmıştır. Kasım 2015 itibarıyla Ashburn'deki ana tesis, Wikimedia projesinin yanı sıra daha yeni hizmetler için sunucular içeren toplam 520 sunucuya ev sahipliği yapmaktadır. wikiGibi bulut hizmetleri (Alet yapımı) ve ölçümler, izleme ve diğer sistem yönetimi için çeşitli hizmetler.

2017'de Wikimedia Vakfı, bir Equinix tesisinde bir önbelleğe alma kümesi kurdu. Singapur, Asya'da türünün ilk örneği.

Yazılım

Wikimedia'nın işleyişi şunlara bağlıdır: MediaWiki, ısmarlama, ücretsiz ve açık kaynak wiki yazılımı yazılı platform PHP ve üzerine inşa edilmiş MariaDB veritabanı 2013'ten beri; daha önce MySQL veritabanı kullanılıyordu. Yazılım, aşağıdaki gibi programlama özelliklerini içerir: makro dil, değişkenler, ekleme sistemi şablonları, ve URL yönlendirmesi. MediaWiki altında lisanslanmıştır GNU Genel Kamu Lisansı ve tüm Wikimedia projeleri tarafından kullanılır.

Başlangıçta, Wikipedia çalıştı ModWiki'yi Kullan yazılmış Perl by Clifford Adams (Aşama I), başlangıçta gerekli olan CamelKılıf makale köprüleri için; çift ​​parantez stili daha sonra dahil edildi. Ocak 2002'den başlayarak (Aşama II), Wikipedia bir PHP wiki MySQL veritabanına sahip motor; Bu yazılım Vikipedi için özel olarak yapılmıştır. Magnus Manske. Faz II yazılımı, aşağıdakilere uyum sağlamak için tekrar tekrar değiştirildi: katlanarak artan talep etmek. Temmuz 2002'de (Aşama III), Vikipedi üçüncü nesil yazılım olan MediaWiki'ye geçti. Lee Daniel Crocker.

Bazı MediaWiki uzantıları yüklü MediaWiki yazılımının işlevselliğini genişletmek için. Nisan 2005'te bir Apaçi Lusen uzatma MediaWiki'nin yerleşik aramasına eklendi ve Wikipedia, MySQL'den MySQL'e geçti. Lusen ve daha sonra dayalı olan CirrusSearch'e geçti Elasticsearch arama için. Wikimedia Vakfı da kullanır CiviCRM ve WordPress.

Vakıf resmi Wikipedia'yı yayınladı mobil uygulamalar için Android ve iOS cihazlar ve Mart 2015'te uygulamalar, mobil kullanıcı dostu özellikleri içerecek şekilde güncellendi.

Finans

Wikimedia Vakfı geliri (ABD Doları cinsinden), 2003–2022
Siyah: net varlıklar (bağış hariç)
Yeşil: gelir (vakıfa yapılan doğrudan bağışlar hariç)
Kırmızı: giderler (bağışa yapılan WMF ödemeleri dahil)

Wikimedia Vakfı, temel olarak, e-posta kampanyaları ve Wikipedia'ya yerleştirilen yıllık bağış toplama afişleri aracılığıyla toplanan halktan bağışların yanı sıra çeşitli teknoloji şirketlerinden ve hayırsever kuruluşlardan gelen hibelerle kendini finanse ediyor. Wikimedia Endowment kampanyaları, bağışçılardan vasiyetlerinde Wikimedia parası bırakmalarını isteyen e-postaları içeriyordu.

501c3 hayır kurumu olarak Vakıf, federal ve eyalet gelir vergisinden muaftır. Özel bir vakıf değildir ve ona yapılan katkılar, vergiden düşülebilir hayır amaçlı katkılar olarak nitelendirilir. 2007, 2008 ve 2009'da, Charity Navigator Wikimedia'ya dört olası yıldız üzerinden dört genel puan verdi, 2010 yılında üç yıldızdan dört yıldıza yükseldi. Ocak 2020 itibariyle98.14 Mali Yılı verilerine göre derecelendirme hala dört yıldızdı (toplam puan 100 üzerinden 2018).

Vakıf gelirlerini de artırıyor federal hibeler, sponsorluk, hizmetler ve marka ticareti. Wikimedia OAI-PMH Öncelikle arama motorlarını ve benzer toplu analizleri ve yeniden yayınlamayı hedefleyen güncelleme akışı hizmeti, birkaç yıl boyunca bir gelir kaynağıydı. DBpedia bu beslemeye ücretsiz erişim verildi. Veri akışlarının ve içerik hizmetlerinin genişletilmiş bir sürümü, Vakfın bir LLC yan kuruluşu olan Wikimedia Enterprise olarak 2021'de piyasaya sürüldü.

Vakıf, Temmuz 2014'te kabul edeceğini duyurdu. Bitcoin bağışı. 2021 olarak, cryptocurrencies tüm bağışların yalnızca %0.08'ini oluşturdu ve 1 Mayıs 2022'de Vakıf, kripto para birimi bağışlarını kabul etmeyi durdurdu. Wikimedia topluluğu oy.

Vakfın net varlıkları başlangıçtan itibaren büyüdü US $ 57,000 30 Haziran 2004 tarihinde sona eren ilk mali yılının sonunda, için US $ 53.5 milyon 2014 ortasında ve US $ 231 milyon (artı bir US $ 100 milyon bağış) Haziran 2021 sonuna kadar; o yıl Vakıf ayrıca, büyük kişilerin başka türlü hız sınırlaması olan API'lere yüksek hacimli erişim için hacme göre ödeme yapmasına izin vermek için Wikimedia Enterprise'ı başlatma planlarını duyurdu.

2020 yılında Vakıf bağışta bulunmuştur. US $ 4.5 milyon için Gelgit Savunuculuğu bir "Bilgi Sermayesi Fonu" oluşturmak, çalışmaları Wikimedia hibeleri tarafından karşılanmayacak ancak ücretsiz bilgi kaynaklarına erişim ve katkıda bulunma konusundaki ırksal eşitsizlikleri ele alan kuruluşlara hibe sağlamak.

Wikimedia Vakfı

Ocak 2016'da Vakıf, bir bağış geleceğini korumaktır. Wikimedia Endowment, bağışçı tavsiyeli bir fon olarak kuruldu. Gelgit Vakfıyükseltmek için belirtilen bir hedefle US $ 100 milyon sonraki 10 yıllarında. Craig Newmark veren ilk bağışçılardan biriydi. US $ 1 milyon. Peter Baldwin ve eşi, Lisbet Raising, bağışlanmış US $ 5 milyon 2017'de.

2018 yılında vakfa önemli miktarda bağış yapılmıştır. Amazon ve Facebook (US $ 1 milyon her biri) ve George Soros (US $ 2 milyon). 2019 yılında bağışlar dahil US $ 2 milyon Google'dan, US $ 3.5 milyon Baldwin ve Rausing'den daha fazlası, US $ 2.5 milyon Newmark'tan daha fazlası, ve başka US $ 1 milyon Ekim 2019'da ve yine Eylül 2020'de Amazon'dan.

2022 yılı itibarıyla danışma kurulu şu kişilerden oluşmaktadır: Jimmy Wales, Peter Baldwin, eski Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti Patricio Lorente ve Phoebe Ayers, eski Wikimedia Vakfı Yönetim Kurulu Ziyaretçisi doron weber arasında Sloan Vakfıyatırımcı Annette Campbell-Beyaz, işadamı Niels Christian Nielsen ve risk sermayedarı Michael Kim.

Vakfın kendisi, 5'dan bu yana Vakfına yıllık 2016 milyon dolarlık hibe sağlamıştır. Bu meblağlar Vakfın “ödül ve yardım” harcamalarının bir parçası olarak kaydedilmiştir. Eylül 2021'de Vakıf, Wikimedia Endowment'ın ilk 100 milyon dolarlık bağış toplama hedefine, ilk hedefinin beş yıl ilerisinde, Haziran 2021'de ulaştığını duyurdu.

Finansal gelişme

Vakıf, denetimden geçmiş raporlarında varlıklarını "Faaliyet Beyanları"nda özetlemektedir. Bunlara Wikimedia Endowment'taki fonlar dahil değildir, ancak 2015-16 mali yılından sonraki harcamalar Wikimedia Endowment'a yapılan ödemeleri içerir.

Yıl Kaynak Gelir Giderler Varlık artışı net varlıklar
yıl sonu
2021/2022 PDF $ 154,686,521 $ 145,970,915 $ 8,173,996 $ 239,351,532
2020/2021 PDF $ 162,886,686 $ 111,839,819 $ 50,861,811 $ 231,177,536
2019/2020 PDF $ 129,234,327 $ 112,489,397 $ 14,674,300 $ 180,315,725
2018/2019 PDF $ 120,067,266 $ 91,414,010 $ 30,691,855 $ 165,641,425
2017/2018 PDF $ 104,505,783 $ 81,442,265 $ 21,619,373 $ 134,949,570
2016/2017 PDF $ 91,242,418 $ 69,136,758 $ 21,547,402 $ 113,330,197
2015/2016 PDF $ 81,862,724 $ 65,947,465 $ 13,962,497 $ 91,782,795
2014/2015 PDF $ 75,797,223 $ 52,596,782 $ 24,345,277 $ 77,820,298
2013/2014 PDF $ 52,465,287 $ 45,900,745 $ 8,285,897 $ 53,475,021
2012/2013 PDF $ 48,635,408 $ 35,704,796 $ 10,260,066 $ 45,189,124
2011/2012 PDF $ 38,479,665 $ 29,260,652 $ 10,736,914 $ 34,929,058
2010/2011 PDF $ 24,785,092 $ 17,889,794 $ 9,649,413 $ 24,192,144
2009/2010 PDF $ 17,979,312 $ 10,266,793 $ 6,310,964 $ 14,542,731
2008/2009 PDF $ 8,658,006 $ 5,617,236 $ 3,053,599 $ 8,231,767
2007/2008 PDF $ 5,032,981 $ 3,540,724 $ 3,519,886 $ 5,178,168
2006/2007 PDF $ 2,734,909 $ 2,077,843 $ 654,066 $ 1,658,282
2005/2006 PDF $ 1,508,039 $ 791,907 $ 736,132 $ 1,004,216
2004/2005 PDF $ 379,088 $ 177,670 $ 211,418 $ 268,084
2003/2004 PDF $ 80,129 $ 23,463 $ 56,666 $ 56,666

Giderler

Wikimedia Vakfı giderlerinin çoğu maaşlar ve ücretlerdir, bunu topluluk ve üye bağışları, vakfa katkılar ve diğer profesyonel işletme giderleri ve hizmetleri takip eder.

Yardımlar

Wikimedia Foundation ve bölümler finans toplantısı 2012, Paris

Wikimedia Vakfı, tarihi boyunca diğer vakıflardan sürekli bir hibe akışı almıştır. Vakıf, 2008 yılında US $ 40,000 -den hibe Açık Toplum Enstitüsü Wikipedia'nın yazdırılabilir bir sürümünü oluşturmak için. Ayrıca bir aldı US $ 262,000 -den hibe Stanton Vakfı satın almak için donanım, a US $ 500,000 sınırsız hibe Vinod ve Neeru Khosla, o yıl daha sonra Vakıf danışma kuruluna katılan, ve US $ 177,376 tarihçilerden Lisbet Raising ve Peter Baldwin (Arcadia Fonu), Diğerleri arasında. Mart 2008'de Vakıf, o zamana kadar yaptığı en büyük bağışı duyurdu: üç yıllık, US $ 3 milyon -den hibe Sloan Vakfı.

2009 yılında Vakıf dört hibe almıştır. İlki bir US $ 890,000 Stanton Vakfı, Vikipedi'nin ilk kez yazarları için kullanıcı arayüzünü incelemeye ve basitleştirmeye yardımcı olmak için hibe. ikincisi bir US $ 300,000 Ford Vakfı için Temmuz 2009'da hibe Vikipedi, multimedya dosyalarını yüklemek için arabirimi geliştirmek için. Ağustos 2009'da Vakıf, US $ 500,000 The William and Flora'dan hibe Hewlett Vakfı. Ayrıca Ağustos 2009'da Omidyar Ağı kadar taahhüt US $ 2 milyon Wikimedia'ya iki yıldan fazla.

2010 olarak, Google Bağışlanan US $ 2 milyon ve Stanton Vakfı, daha sonra Wikipedia Eğitim Programı (ve onun yan ürünü) haline gelen pilot program olan Kamu Politikası Girişimi'ni finanse etmek için 1.2 milyon dolar bağışladı. Wiki Eğitim Vakfı).

Mart 2011'de Sloan Vakfı, başka bir US $ 3 milyon hibe, üç yıl boyunca finanse edilecek, ilk US $ 1 milyon Temmuz 2011'de gelecek ve kalan US $ 2 milyon Ağustos 2012 ve 2013'te finanse edilecek. Bağışçı olarak, doron weber Sloan Vakfı'ndan Vikimedya Vakfı Mütevelli Heyeti'nde Yönetim Kurulu Ziyaretçisi statüsü kazandı. Ağustos 2011'de Stanton Vakfı, bir US $ 3.6 milyon hibe hangisi US $ 1.8 milyon finanse edildi ve geri kalanı Eylül 2012'de gelecekti. 2011 itibariyle bu, Wikimedia Vakfı'nın şimdiye kadar aldığı en büyük hibeydi. Kasım 2011'de Vakıf, US $ 500,000 gelen bağış Brin Wojcicki Vakfı.

2012 yılında Vakıf hibe almaya hak kazanmıştır. US $ 1.25 milyon itibaren Lisbet Raising ve Peter Baldwin içinden Hayır Kurumları Yardım Vakfı2012'den 2015'e kadar beş eşit taksitle finanse edilmesi planlanıyor. 2014 yılında Vakıf, tarihindeki en büyük tek bağışı aldı: önümüzdeki beş yıl boyunca her yıl 5 milyon ABD Doları tutarındaki harcamaları desteklemek için kimliği belirsiz bir bağışçıdan 1 milyon ABD Doları sınırsız bağış. 2012 yılının Mart ayında, Gordon ve Betty Moore Vakfıtarafından kurulan Intel kurucu ortağı ve eşi, Wikimedia Vakfı'na bir ödül verdi. US $ 449,636 geliştirmek için hibe vikiveri. Bu, geliştirme çabalarının sahipliğini üstlenen Wikimedia Almanya'ya giden daha büyük bir hibenin parçasıydı.

2014-2015 yılları arasında Vakıf, US $ 500,000 Monarch Fonu'ndan, US $ 100,000 Arcadia Fonu'ndan ve açıklanmayan bir miktar Stavros Niarchos Vakfı desteklemek Wikipedia Sıfır girişim.

ile 2015 yılında hibe sözleşmesi imzalanmıştır. John S. ve James L. Knight Vakfı "adlı bir arama motoru oluşturmak içinBilgi Motoru", öyle bir proje ki tartışmalı kanıtlandı. 2017'de Sloan Vakfı başka bir ödül verdi US $ 3 milyon üç yıllık bir süre için hibe, ve Google, 1.1'da Vakfa 2019 milyon dolar daha bağışta bulundu.

Aşağıdakiler bağış yaptı US $ 500,000 veya daha fazla (2008–2019, Wikimedia Endowment'a verilen hediyeler hariç; liste eksik olabilir):

Toplam
(000 ABD Doları)
verici yıl
9,000 Sloan Vakfı
  • 2008-2013
  • 2017-2019
5,952 Stanton Vakfı 2009-2012
5,000 (anonim) 2014-2018
3,100 Google 2010, 2019
2,000 Omidyar Ağı 2009-2010
1,527 Raising, Baldwin
Arcadia aracılığıyla, Hayır Kurumları Yardımı
  • 2008
  • 2012-2015
1,300 Hewlett 2009-2010
500 Sergey Brin ve Anne Wojcicki 2010
500 Monarch Fonu 2014-2015

Personel

Tarihçe

Ocak 2019'da vakıf personeli

2004'te Vakıf, Tim Starling'i geliştirici irtibat görevlisi olarak atadı. MediaWiki yazılım, Daniel Mayer mali işler müdürü olarak (maliye, bütçelemeve fon teşviklerinin koordinasyonu) ve Erik Möller içerik ortaklığı koordinatörü olarak. Mayıs 2005'te Vakıf, yedi resmi atama daha duyurdu.

Vakıf, Ocak 2006'da, o zamanlar bir şekilde gönüllüler tarafından yürütülen faaliyetleri daha fazla organize etmek amacıyla, İletişim Komitesi de dahil olmak üzere bir dizi komite oluşturdu. Starling, doktora programına daha fazla zaman ayırmak için o ay istifa etti.

4 Ekim 2006 itibariyleVakfın beş ücretli çalışanı vardı: iki programcı, bir idari asistan, bağış toplama ve bağışlarla ilgilenen bir koordinatör ve bir geçici yönetici müdür, Brad Patrick, daha önce Vakfın genel müşavir. Patrick, Ocak 2007'de geçici müdür olarak faaliyetini durdurdu ve ardından 1 Nisan 2007'den itibaren hukuk müşaviri olarak görevinden istifa etti. Mike Godwin Temmuz 2007'den itibaren baş hukuk müşaviri ve hukuk koordinatörü olarak görev yapan 2010 için.

Ocak 2007'de, Carolyn Doran baş işletme görevlisi olarak atandı ve Sandy Ordonez de bu göreve katıldı. iletişim başkanı. Doran, bir şirket tarafından gönderildikten sonra 2006 yılında yarı zamanlı muhasebeci olarak çalışmaya başladı. geçici ajans. Sabıka kaydı olduğu öğrenilen Doran, Temmuz 2007'de Vakıftan ayrıldı ve Sue Gardner danışman ve özel danışman olarak işe alındı; Aralık 2007'de icra müdürü oldu. Florence Devouard, Vakfın 2007 mali denetimini yayınlamasının yaklaşık yedi ay sürmesinin nedenlerinden biri olarak Doran'ın kuruluştan ayrılmasını gösterdi.

Önceki Wikimedia Vakfı'nın San Francisco'daki genel merkezinin dış görünümü Yeni Montgomery Caddesi 2014 yılında

Danny Wool, resmi olarak hibe koordinatörü ve aynı zamanda bağış ve iş geliştirme, Mart 2007'de istifa etti. Galler'i Vakfın fonlarını eğlence amacıyla kötüye kullanmakla suçladı ve Galler'in Wikimedia kredi kartının kısmen harcama alışkanlıkları nedeniyle elinden alındığını söyledi, Galler bu iddiayı yalanladı. Şubat 2007'de Vakıf bir pozisyon, bölüm koordinatörü ekledi ve Delphine Ménard'ı işe aldı, Ağustos 2005'ten beri gönüllü olarak görev yapmaktadır. Cary Bass, Mart 2007'de gönüllü koordinatör pozisyonunda işe alınmıştır. Ocak 2008'de Vakıf, Veronique Kessler'ı yeni finans ve işletme müdürü olarak, Kul Wadhwa'yı iş geliştirme başkanı ve Jay Walsh'u iletişim başkanı olarak atadı.

Mart 2013'te Gardner, Vakıf'taki görevinden ayrılacağını duyurdu. Lila Tretikov Mayıs 2014'te icra direktörü olarak atandı; Mart 2016'da istifa etti. Eski iletişim sorumlusu Katherine Maher Haziran 2016'da kalıcı hale getirilen geçici icra müdürü olarak atandı. Mahir görev yaptı yönetici müdür nisan ayına kadar 2021.

Mevcut departman yapısı

Wikimedia Vakfı genel merkezinin 2017'den beri bulunduğu bina olan One Montgomery Tower

2 Ekim 2021 itibariyle, Vakıfta çalışan yaklaşık 700 kişi vardı. Maryana İskender Eylül 2021'de gelen CEO seçildi ve bu görevi Ocak 2022'de devraldı.

Temmuz 2022 itibariyle, WMF aşağıdaki departman yapısına sahiptir:

  • ilerleme: bağış toplama, stratejik ortaklıklar ve hibe verme programlarından sorumludur.
  • İletişim: Wikimedia marka geliştirme, pazarlama, sosyal medya, halkla ilişkiler ve küresel farkındalık çabalarından sorumludur.
  • Finans ve Yönetim: Wikimedia Vakfı fonlarının ve kaynaklarının sorumlu yönetimini sağlamaktan sorumludur.
  • Yasal: hükümet gözetimi ve sansürüne karşı muhalefeti arttırmaktan, gönüllü toplulukları savunmaktan, politika tartışmalarını kolaylaştırmaktan ve mahremiyeti savunmaktan sorumludur.
  • Ürün: mobil uygulamalar ve ses teknolojisi dahil olmak üzere bilgi paylaşımı, kullanıcı araştırması, deneyim tasarımı ve cihazlar arası destek için işbirliğine dayalı araçlar oluşturmaktan sorumludur.
  • Yetenek ve Kültür: işe alma ve eğitimden sorumludur.
  • TEKNOLOJİ : binlerce gönüllü geliştiriciyle işbirliği içinde Wikimedia projelerinin temelini oluşturan teknoloji platformunun sürdürülmesinden ve geliştirilmesinden sorumludur.

mütevelli heyeti

Vakfın mütevelli heyeti Vakfın faaliyetlerini denetler. Kurucu kurulun üç üyesi vardı ve bunlara topluluk tarafından seçilen iki mütevelli eklendi. 2008'den başlayarak on üyeden oluşuyordu:

  • tüm farklı Wikimedia projelerinin kapsadığı topluluk tarafından seçilen üç;
  • ikisi Wikimedia bölümleri tarafından seçilir;
  • kurulun kendisi tarafından atanan dört; Ve
  • Jimmy Wales'e ayrılmış bir kurucu koltuğu.

Zamanla yönetim kurulunun boyutu ve seçim süreçlerinin ayrıntıları gelişti. 2020 itibariyle, kurulun en fazla 16 mütevellisi olabilir:

  • daha geniş Wikimedia topluluğundan (bağlı kuruluşlar ve gönüllü topluluk) sağlanan sekiz koltuk;
  • kurulun kendisi tarafından atanan yedi; Ve
  • Galler için ayrılmış bir kurucu koltuğu.

2023 Şubat itibariyle, yönetim kurulu, topluluk ve bağlı kuruluş tarafından seçilen altı mütevelliden oluşuyordu (Shani Evenstein Sigalov, dariusz jemielniak, Rosie Stephenson-Goodknight, Victoria Doronina, Mike Peel ve Lorenzo Losa); Kurul tarafından atanan beş mütevelli (McKinsey & Company yönetmen Raju Narisetti, Bahreynli insan hakları aktivisti ve blog yazarı Esra'a Al Shafei, yönetim danışmanlığı yöneticisi Lisa Lewin, Nataliia Tymkiv ve McAfee yönetici Tanya Capuano); ve Galler. Tymkiv, Al Shafei ve Sigalov'un başkan yardımcılığıyla yönetim kuruluna başkanlık ediyor.

2015 olarak, James Heilman, yakın zamanda topluluk tarafından yönetim kuruluna seçilen bir mütevelli, kurulunun oyuyla görevinden alındı. Bu karar, Wikipedia topluluğunun üyeleri arasında tartışma yarattı. Heilman daha sonra "son birkaç hafta içinde kendisine istifa etme seçeneği verildi. Topluluğun seçilmiş bir üyesi olarak görevimin beni seçen ve bu nedenle bunu yapmayı reddeden topluluktan geldiğini görüyorum. Böyle bir hareketi hayal kırıklığına uğratmak olarak gördüm. Beni seçenler." Daha sonra, Kuruldayken, Wikimedia Vakfı'nın faaliyetleriyle ilgili olarak daha fazla şeffaflık için bastırdığını ekledi. Bilgi Motoru proje ve finansmanı, kamuoyuna duyurmak için girişimde bulunduğunu belirtti. Knight Vakfı motor için hibe, işten çıkarılmasında bir faktör olmuştu. Heilman, 2017 yılında topluluk tarafından yönetim kuruluna yeniden seçildi.

Ocak ayında 2016, Arnnon Geshuri sırasında imzaladığı bir "kaçak avlanma yasağı" anlaşmasıyla ilgili topluluk tartışmasının ortasında istifa etmeden önce kurula katıldı. Googleihlal eden Amerika Birleşik Devletleri antitröst yasası ve katılımcı şirketlerin, etkilenen çalışanlar adına bir toplu davada 415 milyon ABD Doları ödediği.

Bağımsız müteahhitler

Wikimedia Foundation'ın listesinde düzenli olarak bağımsız yükleniciler olarak listelenen firmalar arasında 990 Form açıklamalar hukuk firmasıdır Jones Günü ve PR firması Minasya Medyası; ikincisi tarafından kuruldu Craig Minassianşirketinde tam zamanlı yönetici Clinton Vakfı.

Anlaşmazlıklar

Wikimedia Vakfı sonrasıSOPA parti, 2012

Bir dizi anlaşmazlık sonuçlandı dava diğerleri yokken. Avukat Matt Zimmerman, "Güçlü sorumluluk koruması olmadan, Wikipedia'nın kullanıcı tarafından oluşturulan ansiklopedi içeriği için bir platform sağlamaya devam etmesi zor olurdu" dedi.

Vakıf, Aralık 2011'de Washington, DC'de bir lobiciyi işe aldı. Dow Lohnes Hükümet Stratejileri LLC lobi yapacak Kongre. İşe alma sırasında, Vakıf olarak bilinen bir yasa tasarısı hakkında endişeliydi. Çevrimiçi Korsanlık Yasasını Durdur. Topluluklar da en görünür olanlardan bazılarını organize ediyorlardı. protesto diğer popüler web sitelerinin yanı sıra internette de faturaya karşı.

Ekim 2013'te bir Alman mahkemesi, belirli bir şikayet olduğunda Wikipedia'ya eklenen içerikten Wikimedia Vakfı'nın sorumlu tutulabileceğine karar verdi; aksi halde Wikimedia Vakfı, Vikipedi'nin yayınladığı içeriği kontrol etmez ve bunu yapmakla yükümlü değildir.

Haziran 2014'te Bildkonst Upphovsrätt i Sverige, aleyhine bir telif hakkı ihlali davası açtı. Wikimedia İsveç.

20 Haziran 2014'te, New Jersey'deki Mercer County Yüksek Mahkemesinde, diğerlerinin yanı sıra, telafi edici ve cezai tazminat talep eden bir hakaret davası (Hukuk Bölümü hukuk davası No. L-1400-14) Wikipedia editörleri tarafından açıldı.

10 Mart 2015'te, New York Times, Galler ve Tretikov, Vakfın başvuruda bulunduğunu duyurdu dava karşı Ulusal Güvenlik Ajansı ve diğer beş devlet kurumu ve yetkilisi dahil DOJuygulamalarını sorgulayarak, kitle gözetimVakfın okuyucularının, editörlerinin ve çalışanlarının anayasal haklarını ihlal ettiğini ileri sürdüler. Davaya sekiz ek davacı katıldı. Uluslararası Af Örgütü ve Human Rights Watch. Ekim 23, 2015, Amerika Birleşik Devletleri Maryland Bölgesi Bölge Mahkemesi davayı reddetti Wikimedia Foundation - NSA gerekçesiyle ayakta. ABD Bölge Yargıcı TS Ellis III davacıların tabi olduklarını makul bir şekilde kanıtlayamayacaklarına karar verdi. akış yukarı gözetimve argümanlarının "varsayımlarla", "spekülasyonlarla" ve "matematik jimnastiğiyle dolu" olduğunu. Davacılar mahkemeye başvurdu Dördüncü Temyiz Birleşik Devletleri Mahkemesi Şubat 17, 2016 üzerinde.

Eylül 2020'de WMF'nin gözlemci olma başvurusu Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Çin hükümetinin itirazları üzerine bloke edildi bir Wikimedia Vakfı iştirakinin varlığı üzerine Tayvan. Ekim 2021'de WMF'nin ikinci uygulaması da aynı nedenle Çin hükümeti tarafından engellendi. Mayıs 2022'de, Wikimedia hareketine bağlı altı bölümün, bölümlerin dezenformasyon yaydığı iddiasıyla Çin tarafından WIPO'nun Telif Hakkı ve İlgili Haklar Daimi Komitesine (SCCR) akredite edilmesi engellendi. Temmuz 2022'de Çin, yedi Wikimedia bölümünün WIPO'ya daimi gözlemci olarak akredite edilme başvurusunu engelledi; Çin'in konumu, aralarında Rusya, Pakistan, İran, Cezayir, Zimbabwe ve Venezuela'nın da bulunduğu bir dizi başka ülke tarafından desteklendi.

Aşırı harcama ve kaynak yaratma

2014 yılında Jimmy Wales, WMF'nin "sefil bir maliyet/fayda oranı için düşük bir maliyet/fayda oranına sahip olduğu ve yıllardır gerçekten işe yarayan hiçbir şey üretmeden yazılım geliştirmeye milyonlar harcadığı" iddialarıyla karşı karşıya kaldı. "Yeterli topluluk danışmanlığı ile geliştirilmeyen ve şovu durduran hataları yakalamak için uygun artımlı kullanıma sunma olmadan yetersiz yazılımın kullanıma sunulmasıyla ilgili bitmeyen tartışmalar konusunda da hayal kırıklığına uğradığını" kabul etti.

2015 bağış toplama kampanyası sırasında, topluluğun bazı üyeleri bağış toplama pankartlarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Rahatsız edici olduklarını ve Vikipedi'nin acil mali sorunları olduğu izlenimini vererek potansiyel bağışçıları aldatabileceklerini savundular, ki bu doğru değildi. Wikimedia Vakfı, bu sorunlardan kaçınmak için daha fazla bağış toplama kampanyalarındaki ifadeleri iyileştirme sözü verdi. Buna rağmen Vakıf, görünüşte "okuyucularını suçlu hissettirmek" için tasarlanmış kampanyalar yürüttüğü için eleştirilere maruz kalmaya devam etti. Bu tür kampanyalar ayrıca 2021'de salgından kötü şekilde etkilenen ülkelerde yürütüldüğü için kınandı. COVID-19 salgını, gibi Arjantin ve Brezilya, hem de içlerinde korku uyandırmak için Hindistan Wikipedia "ölüyor" olabilir. Bu, Vakfın "muazzam para rezervlerine" sahip olmasına rağmen, 2021'de 10 yıllık hedefine yalnızca 100 yılda 5 milyon dolarlık bir bağış fonu derleme hedefine ulaşıyor.

Şubat 2017'de, tarafından yayınlanan bir köşe yazısı tabela, İngilizce Vikipedi"Wikipedia'nın Kanseri Var" başlıklı çevrimiçi gazetesi, hem Vikipedi topluluğunda hem de kamuoyunda bir tartışma yarattı. Yazar, Wikimedia Vakfı'nı sürekli artan yıllık harcamaları nedeniyle eleştirdi ve bunun beklenmedik bir olay olması durumunda projeyi mali riske atabileceğini savundu. Yazar, harcamaları sınırlamayı, bağışı artırmayı ve bağışı yeniden yapılandırmayı önerdi, böylece WMF, işler kötüleştiğinde anaparaya dalamaz.

Bilgi Motoru projesi

Bilgi Motoru bir arama motoru WMF tarafından 2015 yılında internette doğrulanabilir ve güvenilir bilgilerin bulunması ve görüntülenmesi için başlatılan proje. KE'nin amacı, geleneksel arama motorlarına daha az bağımlı olmaktı. Bir ile finanse edildi US $ 250,000 -den hibe Knight Vakfı. Bazıları projeyi bir skandal olarak algıladı, çünkü esas olarak gizlilik içinde tasarlanmıştı ve proje teklifi, organizasyonda ve projelerde genel bir şeffaflık kültürünün aksine, bazı personel için sürpriz bile oldu. Topluluğa sunulan bilgilerin bir kısmı, tarafından yayınlanan sızdırılmış belgeler aracılığıyla alındı. tabela 2016 içinde. Bu anlaşmazlığın ardından, Wikimedia Vakfı İcra Direktörü Lila Tretikov istifa.

Referanslar

  1. ^ a b c Galler, Jimmy (Haziran 20, 2003). "Wikimedia Foundation duyurusu". posta:wikipedia-l. Arşivlenmiş 30 Mart 2013'deki orijinalinden. alındı Kasım 26, 2012.
  2. ^ "Gelir Vergisinden Muaf Kuruluşun 2014 İadesi (form 990)" (PDF). WMF (Kamu Denetimi Kopyası). 11 Mayıs 2016. Arşivlenmiş (PDF) 14 Eylül 2016'teki orijinalinden. alındı Aralık 13, 2016.
  3. ^ a b "Dosya:Wikimedia Foundation FY2021-2022 Denetim Raporu.pdf - Wikimedia Foundation Governance Wiki" (PDF). Foundation.wikimedia.org. alındı Aralık 4, 2022.
  4. ^ a b "Vikipedi ücretsiz bilginin 100. yılını kutlarken Wikimedia Vakfı 20 milyon Dolarlık Bağış hedefine ulaştı". Eylül 22, 2021. Arşivlenmiş 23 Eylül 2021'teki orijinalinden. alındı Eylül 22, 2021.. Ayrıca bakınız duyuru Arşivlenmiş 29 Eylül 2022'de, Wayback Makinesi meta.wikimedia.org'da.
  5. ^ Hanson, Jarice (2016). Sosyal Medya Devrimi: Arkadaş Olmanın, Takip Etmenin, Mesajlaşmanın ve Bağlanmanın Ekonomik Ansiklopedisi. ABC-CLIO. s. 375. ISBN 978-1-61069-768-2.
  6. ^ Jacobs, Julia (8 Nisan 2019). "Wikipedia Resmi Olarak Bir Sosyal Ağ Değil. Ancak Taciz Çirkin Olabilir". New York Times. Arşivlenmiş 14 Eylül 2021'teki orijinalinden. alındı Ağustos 29, 2021.
  7. ^ Cohen, Noam (16 Mart 2021). "Vikipedi Sonunda Büyük Teknolojiden Ödemesini İstiyor". Telli. Arşivlenmiş 17 Mart 2021'deki orijinalinden. alındı 17 Mart 2021.
  8. ^ Culliford, Elizabeth (2 Şubat 2021). "Özel: Wikipedia, site suiistimalleriyle mücadele etmek için yeni küresel kurallar başlatıyor". reuters. Arşivlenmiş 3 Ağustos 2021'deki orijinalinden. alındı Ağustos 29, 2021.
  9. ^ a b "Bağış toplama raporu 2020–2021". Wikimedia Vakfı.
  10. ^ a b c Devouard, Floransa. "Görev beyanı". Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş 17 Ocak 2008'teki orijinalinden. alındı Ocak 28, 2008.
  11. ^ "Ücretsiz bilgi için bir zafer: Florida yargıcı, Bölüm 230'un Wikimedia Vakfı'na karşı iftira iddiasını yasakladığına hükmetti". diff.wikimedia.org. 5 Ekim 2021. davacı, Vakıf'ın geleneksel bir çevrimdışı yayıncı gibi muamele görmesi gerektiğini ve projelerde bulunan içeriğin hiçbirini yazmamasına veya düzenlememesine rağmen, barındırdığı sitelere yapılan tüm gönderileri inceliyormuş gibi sorumlu tutulması gerektiğini savundu.
  12. ^ Jackson, Jasper (12 Şubat 2017). "'Her zaman güvenilirlik ararız': Wikipedia editörleri Daily Mail'i neden kesti". Guardian. Arşivlenmiş 13 Şubat 2017'daki orijinalinden. alındı Şubat 13, 2017. Vakfın ve Maher'in bir başka temel işi de siyasi savunuculuktur. Telif hakkı ve basın özgürlüğü Vikipedi için önemli konular olmakla birlikte, işleyişi için daha da temel olan bir alan vardır - web firmalarını kullanıcılarının gönderilerine ilişkin tam sorumluluktan koruyan kurallar.
  13. ^ Çeşitli. "Strateji/Wikimedia hareketi/2017". meta.wikimedia.org. Wikimedia Vakfı. alındı 19 olabilir, 2022.
  14. ^ Tkacz, Nathaniel (Ocak 20, 2011). "İspanyol Çatalı: Wikipedia'nın reklam destekli isyanı". Kablolu İngiltere.
  15. ^ "Wikimedia Vakfı - Meta". meta.wikimedia.org. 17 Mart 2003. alındı Aralık 3, 2022.
  16. ^ Ramton, Sheldon (Mart 16, 2003). "Wikipedia İngilizce posta listesi mesajı". Arşivlenmiş 1 Kasım 2005'deki orijinalinden. alındı Temmuz 11, 2005.
  17. ^ Florida Dışişleri Bakanlığı, Şirketler Bölümü. Wikimedia Vakfı, Inc Kaydı Arşivlenmiş 18 Haziran 2016'de, Wayback Makinesi ve Kuruluş Mektupları, Wikimedia Vakfı Arşivlenmiş 18 Haziran 2016'de, Wayback Makinesi, 20 Haziran 2003'te dosyalandı
  18. ^ "Vikipedi'den hoşlanıyorsanız, lütfen sunucuların çalışmaya devam etmesi için bağış yapmayı düşünün. Teşekkürler!", Vikipedi Köy Pompası, cilt E, 6 Ekim 2003, alındı Aralık 3, 2022
  19. ^ Charity Navigator Charity Navigator IRS (Form 990) Sekmesi Arşivlenmiş 18 Aralık 2015'de Wayback Makinesi. Sayfaya erişim tarihi 31 Ocak 2016
  20. ^ "NTEE Sınıflandırma Sistemi". -Den arşivlendi Orijinal Şubat 2, 2008 üzerinde. alındı Ocak 28, 2008.
  21. ^ "Yetişkin Eğitimi için NCCS tanımı". -Den arşivlendi Orijinal Aralık 26, 2007 üzerinde. alındı Ocak 28, 2008.
  22. ^ Nair, Vipin (5 Aralık 2005). "Gönüllülük gücüyle büyüyoruz". İş hattı. Arşivlenmiş 11 Ekim 2007'deki orijinalinden. alındı Aralık 26, 2008.
  23. ^ Tüzük revizyonu.
  24. ^ Moncada, Carlos (25 Eylül 2007). "Wikimedia Vakfı Başka Bir Körfez Bölgesine Taşınıyor". Tampa Tribune. -Den arşivlendi Orijinal Aralık 28, 2007.
  25. ^ Mullins, Richard (26 Eylül 2007). "Çevrimiçi Ansiklopedi, San Francisco İçin St. Petersburg'dan Ayrılacak". Tampa Tribune. -Den arşivlendi Orijinal Aralık 28, 2007.
  26. ^ Kim, Ryan (10 Ekim 2007). "Wikipedia ekibi San Francisco'ya taşınmayı planlıyor". San Francisco Chronicle. Arşivlenmiş 11 Ekim 2007'deki orijinalinden. alındı Ağustos 7, 2019.
  27. ^ "Basın bültenleri/Taşınma – Wikimedia Foundation". wikimediafoundation.org. 9 Ekim 2007. 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. alındı 16 Mart 2018.{{cite web}}: CS1 bakımlı: uygun olmayan URL (Link)
  28. ^ Villagomez, Jaime (21 Eylül 2017). "Wikimedia Vakfı Ofisi Taşıma". Arşivlenmiş 13 Nisan 2019'deki orijinalinden. alındı 15 Mart 2018.
  29. ^ Cohen, Noam (16 Mart 2021). "Vikipedi Sonunda Büyük Teknolojiden Ödemesini İstiyor". Telli. ISSN 1059-1028. Arşivlenmiş 17 Mart 2021'deki orijinalinden. alındı 17 Mart 2021.
  30. ^ "Wikimedia Foundation, Wikimedia Enterprise'ı piyasaya sürdü: Şirketlerin ve kuruluşların Wikipedia ve Wikimedia projelerindeki içeriği kolayca yeniden kullanmaları için yeni, isteğe bağlı ürün". Wikimedia Vakfı. 25 Ekim 2021. Arşivlenmiş 25 Ekim 2021'deki orijinalinden. alındı Ekim 25, 2021.
  31. ^ Roth, Emma (22 Haziran 2022). "Google, bilgiye daha iyi erişim için Wikimedia Foundation'a ödeme yapıyor". Verge. Arşivlenmiş 23 Haziran 2022'daki orijinalinden. alındı Haziran 23, 2022.
  32. ^ Çeşitli. "Wikimedia hareketi bağlı kuruluşları". meta.wikimedia.org. Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş 5 Eylül 2015'teki orijinalinden. alındı Ekim 27, 2015.
  33. ^ a b Çeşitli. "Wikimedia hareketi üyeleri/Sıkça sorulan sorular". meta.wikimedia.org. Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş 8 Aralık 2015'deki orijinalinden. alındı Ekim 27, 2015.
  34. ^ a b c Çeşitli. "Wikimedia hareketi bağlı kuruluşları/Modelleri – Meta". meta.wikimedia.org. Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş 8 Aralık 2015'deki orijinalinden. alındı Ekim 27, 2015.
  35. ^ Çeşitli. "İlişkiler Komitesi". meta.wikimedia.org. Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş 4 Ekim 2015'deki orijinalinden. alındı Ekim 27, 2015.
  36. ^ Çeşitli. "Wikimedia bölümleri". Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş 4 Kasım 2015'deki orijinalinden. alındı Ekim 27, 2015.
  37. ^ Çeşitli (31 Mart 2012). "Çözüm: Bağlılık Modellerini Tanıma - Wikimedia Foundation". wikimediafoundation.org. Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş 8 Aralık 2015'deki orijinalinden. alındı Ekim 27, 2015.
  38. ^ "Wikimania". wikimedia.org. Arşivlenmiş 14 Ekim 2015'deki orijinalinden. alındı Ekim 25, 2015.
  39. ^ "Wikipedia'nın Birçok Sesi Tek Bir Yerde Duyuldu". New York Times. Ağustos 7, 2006. Arşivlenmiş 20 Nisan 2017'deki orijinalinden. alındı Şubat 23, 2017.
  40. ^ Levin, Verony (5 Ağustos 2011). "Wikimania Konferansı Zirvede; Kurucu Jimmy Wales Yarın Konuşacak". İsaretçi (İbranice). şuradan arşivlendi: Orijinal Ekim 6, 2011 üzerinde. alındı Ağustos 12, 2011.
  41. ^ Lu Huang, Keira (29 Temmuz 2013). "Konferans şehre gelirken Hong Kong için Wikimania mücadelesi". Güney Çin Morning Post Publishers Ltd. Arşivlenmiş 9 Mart 2014'deki orijinalinden. alındı Ağustos 9, 2014.
  42. ^ "Wikimania! Wikipedia'nın ilk Londra festivaline gidin". Zaman aşımı Londra. Ağustos 6, 2014. Arşivlenmiş 8 Ağustos 2014'deki orijinalinden. alındı Ağustos 9, 2014.
  43. ^ "Ana Sayfa – Mexico City'de Wikimania 2015". wikimania2015.wikimedia.org. Arşivlenmiş 18 Şubat 2022'daki orijinalinden. alındı Haziran 19, 2015.
  44. ^ "Lario". meta.wikimedia.org. -Den arşivlendi Orijinal Nisan 29, 2015 üzerinde., erişim tarihi: 17 Mayıs 2015
  45. ^ "Aulinks". -Den arşivlendi Orijinal Temmuz 10, 2004 üzerinde.
  46. ^ "Wikipedia'nın Altyapısına Bir Bakış". Veri Merkezi Bilgi. Haziran 24, 2008. Arşivlenmiş 15 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 14, 2018.
  47. ^ Weiss, Todd R. (9 Ekim 2008). "Wikipedia, tek bir Linux satıcısına geçerek BT ​​altyapısını basitleştiriyor". Computerworld. Arşivlenmiş 5 Ekim 2012'deki orijinalinden. alındı Kasım 1, 2008.
  48. ^ Paul, Ryan (9 Ekim 2008). "Wikipedia, sunucu altyapısı için Ubuntu'yu benimsiyor". Ars Technica. Arşivlenmiş 30 Ocak 2009'teki orijinalinden. alındı Kasım 1, 2008.
  49. ^ "Debian – Wikitech". wikitech.wikimedia.org. Arşivlenmiş 18 Nisan 2021'deki orijinalinden. alındı Nisan 18, 2021.
  50. ^ "Resmi: Ashburn, Wikipedia'nın Yeni Evi". Veri Merkezi Bilgi. 14 Ocak 2013. kaynağından arşivlendi Orijinal Temmuz 15, 2018 üzerinde. alındı Temmuz 14, 2018.
  51. ^ "Wikimedia siteleri Ashburn'deki birincil veri merkezine taşınacak". Wikimedia Farkı. Ocak 19, 2013. Arşivlenmiş 15 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 14, 2018.
  52. ^ "WMF'nin ek veri merkezi alanına ihtiyacı var". Wikimedia Farkı. Nisan 7, 2009. Arşivlenmiş 15 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 14, 2018.
  53. ^ "Vikipedi Daha Fazla Veri Merkezi Alanı Arıyor". Veri Merkezi Bilgi. Ekim 23, 2013. Arşivlenmiş 15 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 14, 2018.
  54. ^ "RFP/2013 Veri Merkezi – Wikimedia Foundation". Wikimedia Vakfı. Ekim 18, 2013. Arşivlenmiş 15 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 14, 2018.
  55. ^ "Fiber Cut Çevrimdışı Wikipedia'yı Etkiliyor". Veri Merkezi Bilgi. Ağustos 7, 2012. Arşivlenmiş 15 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 14, 2018.
  56. ^ "Wikimedia sitesi kesintisi". Wikimedia Farkı. Ağustos 6, 2012. Arşivlenmiş 15 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 14, 2018.
  57. ^ "Wikimedia'nın Veri Merkezi Araması CyrusOne ile Sona Erdi". Veri Merkezi Bilgi. 5, 2014. Arşivlenmiş 15 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 14, 2018.
  58. ^ "Wikimedia Foundation, Dallas'taki CyrusOne'ı yeni veri merkezi olarak seçti – Wikimedia Diff". Wikimedia Farkı. 5, 2014. Arşivlenmiş 15 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 14, 2018.
  59. ^ "Portal:Toolforge – Wikitech". wikitech.wikimedia.org. Arşivlenmiş 30 Eylül 2021'teki orijinalinden. alındı Eylül 30, 2021.
  60. ^ "Sayfa Görüntüleme Analizi". pageviews.toolforge.org. Arşivlenmiş 7 Ekim 2021'deki orijinalinden. alındı Ekim 20, 2021.
  61. ^ "Akış projeleri". MediaWiki. Arşivlenmiş 8 Aralık 2015'deki orijinalinden. alındı Ocak 10, 2016.
  62. ^ "⚓ T156028 Asia Cache DC sitesini adlandırın". Wikimedia Phabricator. Arşivlenmiş 12 Mayıs 2019'daki orijinalinden. alındı 12 olabilir, 2019.
  63. ^ "Wikipedia, MariaDB'yi Benimsiyor". Wikimedia Farkı. Nisan 22, 2013. Arşivlenmiş 8 Aralık 2018'deki orijinalinden. alındı Aralık 6, 2018.
  64. ^ Bergman, Mark. "Wikimedia Mimarisi" (PDF). Wikimedia Foundation Inc. kaynağından arşivlendi Orijinal (PDF) Mart 3, 2009 üzerinde. alındı Haziran 27, 2008.
  65. ^ Kar, Michael. "Lucene arama: Dahili arama işlevi hizmete geri dönüyor". tabela. Vikipedi. Arşivlenmiş 31 Temmuz 2012'daki orijinalinden. alındı Şubat 26, 2009.
  66. ^ Viber, Brion. "[Wikitech-l] Lucene araması". -Den arşivlendi Orijinal Mart 30, 2013 üzerinde. alındı Şubat 26, 2009.
  67. ^ "Uzantı:CirrusSearch – MediaWiki". MediaWiki.org. Arşivlenmiş 13 Nisan 2021'deki orijinalinden. alındı Nisan 18, 2021.
  68. ^ Wikimedia ve FourKitchens, CiviCRM geliştirmeyi destekler Arşivlenmiş 22 Eylül 2012'de, Wayback Makinesi Wikimedia Farkı, 10 Haziran 2009
  69. ^ "Wikimedia Farkı". Wikimedia Farkı Arşivlenmiş 16 Ağustos 2011'deki orijinalinden. alındı Temmuz 7, 2013.
  70. ^ Wikipedia – Google Play'de Android Uygulamaları Arşivlenmiş 21 Mart 2015'da Wayback Makinesi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2015.
  71. ^ a b "Wikimedia Foundation, Inc., Mali Tablolar, 30 Haziran 2018 ve 2019" (PDF). 27 Eylül 2019. sayfa 4, 14. Arşivlenmiş (PDF) 26 Ocak 2020'teki orijinalinden. alındı Ocak 26, 2020.
  72. ^ a b "Wikimedia Foundation, Inc. - Mali Tablolar - 30 Haziran 2021 ve 2020" (PDF). Wikimedia Vakfı. alındı 19 olabilir, 2022.
  73. ^ James Lileks (2 Mayıs 2021). "Lileks: Wikipedia ne yapmamı istiyor?". Star Tribune.
  74. ^ Ayrıca Dahili Gelir Kanunu'nun 501(c)(3) Bölümüne bakınız.
  75. ^ Ayrıca bkz. Florida Tüzüğü Bölüm 220.13
  76. ^ "Charity Navigator Derecelendirmesi – Wikimedia Vakfı". Charitynavigator.org. 15 Nisan 2022. Arşivlenmiş 4 Aralık 2010'deki orijinalinden. alındı Nisan 15, 2022.
  77. ^ "Charity Navigator Rating - Wikimedia Foundation - Geçmiş Veriler (Not: Ücretsiz giriş gerektirir)". Charitynavigator.org. Arşivlenmiş 7 Temmuz 2017'daki orijinalinden. alındı Aralık 24, 2012.
  78. ^ "Charity Navigator Derecelendirmesi – Wikimedia Vakfı". Charitynavigator.org. 1 Kasım 2019. Arşivlenmiş 27 Eylül 2019'teki orijinalinden. alındı Kasım 17, 2019.
  79. ^ "Wikimedia Foundation, Inc. - Mali Tablolar - 30 Haziran 2011 ve 2010" (PDF). Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş (PDF) 18 Nisan 2012'deki orijinalinden. alındı Ekim 25, 2015.
  80. ^ Wikimedia güncelleme besleme hizmeti
  81. ^ Bizer, C (Eylül 2009), Web Semantiği: World Wide Web'de Bilim, Hizmetler ve Aracılar, cilt 7, s. 154–165
  82. ^ "Wikimedia Enterprise hakkında daha fazla bilgi edinin". Wikimedia Kurumsal. alındı Aralık 3, 2022.
  83. ^ Ember, Sidney (31 Temmuz 2014). "Wikipedia, Bitcoin'de Bağış Almaya Başlıyor". New York Times. Arşivlenmiş 30 Temmuz 2014'daki orijinalinden. alındı Şubat 12, 2020.
  84. ^ Quiles, Emily (7 Şubat 2022). "Kriptodan hoşlanmayan, büyüyen bir teknoloji insanı korosu var. Bir Wikipedia editörü, kriptoya karşı davayı açıkladı". İş Insider. Arşivlenmiş 13 Şubat 2022'daki orijinalinden. alındı Şubat 13, 2022.
  85. ^ a b Roth, Emma (1 Mayıs 2022). "Wikimedia Vakfı, kripto para birimi bağışlarını kabul etmeyi durdurdu". Verge. alındı 3 olabilir, 2022.
  86. ^ Mlot, Stephanie (2 Mayıs 2022). "Wikimedia Vakfı, Kripto Para Birimi Bağışlarını Sonlandırmayı Kabul Etti". PC Magazine. alındı 3 olabilir, 2022.
  87. ^ "Wikimedia Foundation, Inc. - Mali Tablolar - 30 Haziran 2006–2004" (PDF). Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş (PDF) 17 Haziran 2012'daki orijinalinden. alındı Ağustos 7, 2019.
  88. ^ "Wikimedia Foundation, Inc. Mali Tabloları Haziran, 2014 ve 2013" (PDF). Upload.wikimedia.org. Arşivlenmiş (PDF) 22 Ocak 2015'teki orijinalinden. alındı Aralık 11, 2014.
  89. ^ "Sue Gardner". Forbes. Nisan 18, 2012. Arşivlenmiş 12 Aralık 2012'deki orijinalinden. alındı Kasım 26, 2012.
  90. ^ Ahtar, Allana. "Apple, Amazon ve Google, Wikipedia makalelerini arama ürünlerine entegre etmek için para ödemiyor. Kâr amacı gütmeyen kuruluş artık dünya çapında 'bilgi eşitliğini' finanse etmek için Big Tech ile sözleşmeler kullanmayı umuyor". İş Insider. Arşivlenmiş 16 Nisan 2021'deki orijinalinden. alındı Nisan 16, 2021.
  91. ^ Bilgi Sermayesi Fonu meta.wikimedia.org'da.
  92. ^ Longley, Liz. "Wikimedia Vakfı'nın Irksal Eşitlik Bağışlarının Birinci Turu Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Şey". Hayırseverliğin İçinde. alındı Aralık 4, 2022.
  93. ^ "Wikipedia, site 100 yaşına girerken uzun vadeli geleceği güvence altına almak için 15 milyon dolarlık fon başlatıyor". gardiyan. 15 Ocak 2016. alındı Aralık 4, 2022.
  94. ^ "Vikipedi ücretsiz bilginin 15. yılını kutluyor". Wikimedia Vakfı. 14 Ocak 2016. 9 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. alındı Temmuz 9, 2018.{{cite web}}: CS1 bakımlı: uygun olmayan URL (Link)
  95. ^ "Craigslist'in kurucusu Craig Newmark, Wikipedia'nın geleceğini veriyor". Wikimedia Vakfı blogu. Haziran 8, 2016. Arşivlenmiş 9 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 9, 2018.
  96. ^ a b "Wikimedia Bağış - Meta". Temmuz 15, 2019. Arşivlenmiş 15 Nisan 2021'deki orijinalinden. alındı Ocak 5, 2020.
  97. ^ "Amazon, Wikipedia'nın kar amacı gütmeyen ana kuruluşuna 1 milyon dolar bağışladı". www.geekwire.com. Eylül 25, 2018. Arşivlenmiş 27 Ekim 2018'deki orijinalinden. alındı Ekim 27, 2018.
  98. ^ "Facebook, özgür bilginin geleceğini desteklemek için 1 milyon dolar hediye ediyor". Aralık 20, 2018. Arşivlenmiş 3 Ocak 2019'teki orijinalinden. alındı Ocak 2, 2019.
  99. ^ "Açık Toplum Vakıflarının kurucusu George Soros, özgür ve açık bilginin geleceğine yatırım yapıyor". Wikimedia Vakfı. Ekim 15, 2018. Arşivlenmiş 20 Ekim 2018'deki orijinalinden. alındı Ekim 19, 2018.
  100. ^ "Wikimedia Foundation ile bilgi erişimini genişletme". Ocak 22, 2019. Arşivlenmiş 23 Ocak 2019'teki orijinalinden. alındı Ocak 23, 2019.
  101. ^ "Wikimedia Vakfı, Wikipedia'nın ve kuruluşun diğer ücretsiz bilgi projelerinin güvenliği için Craig Newmark Philanthropies'ten 2.5 milyon dolarlık destek duyurdu". Wikimedia Vakfı. Eylül 10, 2019. Arşivlenmiş 12 Eylül 2019'teki orijinalinden. alındı Şubat 28, 2020.
  102. ^ "Amazon, Wikimedia Endowment'a verdiği 1 milyon dolarlık yeni hediye ile herkes için ücretsiz bilginin ilerlemesine yardımcı olacak". Wikimedia Vakfı. Ekim 14, 2019. Arşivlenmiş 14 Ekim 2019'deki orijinalinden. alındı Şubat 28, 2020.
  103. ^ "Amazon, ücretsiz bilgiyi sürdürmek için Wikimedia Endowment'a 1 milyon dolar bağışladı". Wikimedia Vakfı. Eylül 25, 2020. Arşivlenmiş 3 Ekim 2020'deki orijinalinden. alındı Eylül 26, 2020.
  104. ^ "Wikimedia Foundation, Inc., Mali Tablolar, 30 Haziran 2017 ve 2016" (PDF). Eylül 27, 2019. Arşivlenmiş (PDF) 11 Aralık 2018'deki orijinalinden. alındı Eylül 29, 2019.
  105. ^ "Wikimedia Foundation, Inc., Mali Tablolar, 30 Haziran 2018 ve 2017" (PDF). Wikimedia Vakfı. Eylül 26, 2018. Arşivlenmiş (PDF) 9 Mart 2021'deki orijinalinden. alındı Eylül 29, 2019.
  106. ^ "Wikimedia Foundation, Inc., Mali Tablolar, 30 Haziran 2019 ve 2020" (PDF). 16 Kasım 2020. sayfa 3, 13. Arşivlenmiş (PDF) 2 Mayıs 2021'daki orijinalinden. alındı Nisan 16, 2021.
  107. ^ "Wikimedia Foundation mali raporlarının istatistiksel analizi – Vikiversite". tr.wikiversity.org. Arşivlenmiş 26 Haziran 2018'daki orijinalinden. alındı Haziran 26, 2018.
  108. ^ "Wiki Go Yazdırılabilir". Wikimedia Vakfı. 13 Aralık 2007. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. alındı Temmuz 8, 2018.{{cite web}}: CS1 bakımlı: uygun olmayan URL (Link)
  109. ^ a b "Bağış toplama 2008/hayırseverler". Vikipedi:Meta. Ağustos 8, 2015. Arşivlenmiş 9 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 8, 2018.
  110. ^ "Khosla Hediyesi: Wikimedia Vakfı 500 Dolarlık Bağış Aldı". Wikimedia Vakfı. 24 Mart 2008. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. alındı Temmuz 8, 2018.{{cite web}}: CS1 bakımlı: uygun olmayan URL (Link)
  111. ^ "Neeru Khosla Aralık 2008'de Wikimedia Danışmanı Olacak". Wikimedia Vakfı. 15 Aralık 2008. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. alındı Temmuz 8, 2018.{{cite web}}: CS1 bakımlı: uygun olmayan URL (Link)
  112. ^ "Sloan Vakfı Wikipedia'ya 3 Milyon Dolar Verecek". İlişkili basın. şuradan arşivlendi: Orijinal 29, 2008.
  113. ^ "Stanton Grant Soru-Cevap". Wikimedia Vakfı. 3 Aralık 2008. Arşivlenmiş 18 Ekim 2017'deki orijinalinden. alındı Eylül 18, 2017.
  114. ^ "blog.wikimedia.org". Blog.wikimedia.org. 2 Temmuz 2009. Arşivlenmiş 19 Mart 2015'deki orijinalinden. alındı Aralık 5, 2011.
  115. ^ "Wikimedia Foundation, Hewlett Foundation'dan 500,000$ operasyonel destek aldı (Ağustos 2009)". Wikimediafoundation.org. 3 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. alındı Aralık 5, 2011.{{cite web}}: CS1 bakımlı: uygun olmayan URL (Link)
  116. ^ "Omidyar Network, Wikimedia Foundation'a 2 Milyon Dolarlık Hibe Taahhüdünde Bulundu". Wikimedia Vakfı. 25 Ağustos 2009. kaynağından arşivlendi Orijinal Nisan 14, 2010 üzerinde. alındı Kasım 17, 2019.
  117. ^ Parr, Ben (16 Şubat 2010). "Google, Wikipedia Vakfına 2 Milyon Dolar Verdi". Mashable.com. Arşivlenmiş 3 Aralık 2011'deki orijinalinden. alındı Aralık 5, 2011.
  118. ^ Hicklin, Andrea (5 Kasım 2010). "UC Berkeley öğrencileri Wikipedia'nın güvenilirliğini artırmaya yardımcı oluyor". Berkeley Haberleri.
  119. ^ "Wikimedia Vakfı, Wikipedia Kamu Politikası Girişimi İçin 1.2 Milyon Dolar Aldı". Hayırseverlik Haber Özeti. 14, 2010. Arşivlenmiş 16 Ekim 2017'deki orijinalinden. alındı Şubat 3, 2017.
  120. ^ McNamara, Paul. "Wikipedia, 'kamu politikası' makalelerini geliştirmek için 1.2 milyon dolarlık hibe aldı: Stanton Foundation, kolay olmaktan çok uzak olan "doğruluk" projesi için midilli atıyor". Ağ Dünyası. Arşivlenmiş 3 Şubat 2017'daki orijinalinden. alındı Şubat 3, 2017.
  121. ^ a b "Wikimedia Foundation, Alfred P. Sloan Foundation'dan ücretsiz olarak lisanslanan görüntülerin web üzerinden erişilebilir ve yeniden kullanılabilir hale getirilmesi için 3 milyon dolarlık hibe aldı". Wikimedia Vakfı. 9 Ocak 2017. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. alındı Temmuz 8, 2018.{{cite web}}: CS1 bakımlı: uygun olmayan URL (Link)
  122. ^ Walsh, Jay (5 Ekim 2011). "Wikimedia, Stanton Vakfı'ndan 3.5 milyon ABD doları hibe aldı". Wikimedia Topluluğu blogu. Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş 10 Ekim 2011'deki orijinalinden. alındı Ekim 10, 2011.
  123. ^ a b "Kuruluş Hibeleri". Meta.wikimedia.org. Arşivlenmiş 19 Aralık 2012'deki orijinalinden. alındı Kasım 26, 2012.
  124. ^ Shaw, Lucas. "Daha Fazla Korsanlıkla Mücadele Yasası Eş Sponsor Kefaleti (Güncellendi)". reuters. Arşivlenmiş 24 Eylül 2015'teki orijinalinden. alındı Ekim 25, 2015.
  125. ^ "2014–2015 Kaynak Geliştirme Raporu". Wikimedia Vakfı. 1 Ekim 2015. Arşivlenmiş 24 Ocak 2016'teki orijinalinden. alındı Ocak 10, 2016.
  126. ^ "Vikiveri yazılım platformunu geliştirme". Gordon ve Betty Moore Vakfı. Arşivlenmiş 8 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 8, 2018.
  127. ^ Perez, Sarah (30 Mart 2012). "Wikipedia'nın Bir Sonraki Büyük Şeyi: Google, Paul Allen ve Diğerleri Tarafından Finanse Edilen Makine Tarafından Okunabilen, Kullanıcı Tarafından Düzenlenebilir Bir Veritabanı olan Wikidata". TechCrunch. alındı Aralık 3, 2022.
  128. ^ "Monarch Fund 990-PF 2015 Formu" (PDF). Arşivlenmiş (PDF) 8 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 8, 2018.
  129. ^ "Grant Ödülleri 2014" (PDF). Arcadia. Arşivlenmiş (PDF) 23 Mayıs 2020'daki orijinalinden. alındı Temmuz 8, 2018.
  130. ^ "Wikimedia Vakfı: program desteği". Stavros Niarchos Vakfı. Arşivlenmiş 17 Haziran 2019'daki orijinalinden. alındı Temmuz 8, 2018.
  131. ^ wmf:Dosya:Bilgi motoru hibe sözleşmesi.pdf, 18 Eylül 2015. 11 Şubat 2016'da yayınlandı, erişim tarihi 16 Şubat 2016.
  132. ^ Mullin, Joe (29 Şubat 2016). "Wikimedia Vakfı yöneticisi" Bilgi Motoru "üzerindeki kargaşadan sonra istifa etti: Dünyanın en büyük ansiklopedisinde hasar kontrol zamanı". Ars Technica. Arşivlenmiş 1 Mart 2016'deki orijinalinden. alındı Şubat 3, 2017.
  133. ^ Megan Rose Dickey (22 Ocak 2019). "Google.org, Wikipedia'nın ana kuruluşuna 2 milyon dolar bağışladı". TechCrunch.
  134. ^ Kar, Michael (30 Mayıs 2005). "Wikimedia resmi pozisyonlara yedi isim verdi". tabela. Arşivlenmiş 27 Nisan 2012'deki orijinalinden. alındı Nisan 26, 2016.
  135. ^ Devouard, Floransa. "Çözümler". Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş 29 Ocak 2008'teki orijinalinden. alındı Şubat 4, 2008.
  136. ^ Jimmy Wales (Ekim 4, 2006). Charlie Rose (46:22) (TV dizisi). Google Videosu: Charlie Rose. şuradan arşivlendi: Orijinal (internet videosu) Ekim 14, 2006 üzerinde. alındı Aralık 8, 2006.
  137. ^ Korg. "Wikimedia Vakfı Geçici İcra Direktörünü Açıkladı". Wikimedia Vakfı. 2 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. alındı Haziran 12, 2006.{{cite web}}: CS1 bakımlı: uygun olmayan URL (Link)
  138. ^ Posta listesi gönderisi Arşivlenmiş 30 Mart 2013'da Wayback Makinesi Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı tarafından atama duyurusu.
  139. ^ Danny. "Mevcut kadro". Wikimedia Vakfı. Arşivlenmiş 4 Şubat 2007'daki orijinalinden. alındı Şubat 1, 2007.
  140. ^ Bergstein, Brian (22 Aralık 2007). "Eski Wikipedia Görevlisinin Sabıka Kaydının Uzun Olduğu Bulundu". Associated Press in Washington Post. Arşivlenmiş 27 Mart 2017'deki orijinalinden. alındı 25 Mart 2017.
  141. ^ Sue Gardner İcra Direktörü Olarak İşe Alındı, Wikimedia Vakfı basın açıklaması. 3 Aralık 2007
  142. ^ Ral315 (19 Kasım 2007). "Signpost röportaj: Floransa Devouard". Vikipedi tabelası. Arşivlenmiş 27 Kasım 2007'deki orijinalinden. alındı Şubat 19, 2008.
  143. ^ Musa, Asher (5 Mart 2008). "Wikipedia'dan Jimmy Wales harcama hatasıyla suçlandı". Sydney Morning Herald. Arşivlenmiş 27 Mart 2014'deki orijinalinden. alındı Ekim 25, 2013.
  144. ^ "Çözüm: Bölümler koordinatörü". Arşivlenmiş 2 Mayıs 2012'daki orijinalinden. alındı Nisan 27, 2012., wikimediafoundation.org
  145. ^ "Lütfen okuyun: Wikimedia Foundation ED Sue Gardner'dan bir duyuru « Wikimedia blogu". Mart 27, 2013. Arşivlenmiş 19 Aralık 2019'deki orijinalinden. alındı Şubat 17, 2022.
  146. ^ Yaşlı, Jeff (1 Mayıs 2014). "Wikipedia'nın Yeni Şefi: Sovyetler Birliği'nden Dünyanın En Büyük Altıncı Sitesine". WSJ. Arşivlenmiş 15 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 15, 2018.
  147. ^ Cohen, Noam (2 Mayıs 2014). "Açık Kaynak Yazılım Uzmanı Wikipedia İcra Direktörü Olarak Seçildi". New York Times. Arşivlenmiş 15 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 15, 2018.
  148. ^ Lorente, Patricio; Henner, Christophe (24 Haziran 2016). "Vakıf Kurulu, Katherine Maher'i İcra Direktörü olarak atadı". Wikimedia Blogu. Arşivlenmiş 9 Ağustos 2016'deki orijinalinden. alındı Aralık 24, 2021.
  149. ^ "Vakıf Kurulu, Katherine Maher'i İcra Direktörü olarak atadı". Wikimedia Vakfı. Patricio Lorente, Christophe Henner. Arşivlenmiş 13 Haziran 2020'daki orijinalinden. alındı Haziran 12, 2020.
  150. ^ Somon, Felix (4 Şubat 2021). "Özel: Wikipedia'da Maher döneminin sonu". Axios. Arşivlenmiş 4 Şubat 2021'daki orijinalinden. alındı Nisan 16, 2021.
  151. ^ "Wikipedia'ya bağışta bulunmanız için 7 neden". Wikimedia Vakfı. 3 Kasım 2022. alındı Aralık 4, 2022.
  152. ^ Lima, Cristiano (14 Eylül 2021). "Wikimedia, Güney Afrika'daki kâr amacı gütmeyen kuruluşun liderini bir sonraki CEO'su olarak atadı". Washington Post. ISSN 0190-8286. Arşivlenmiş 14 Eylül 2021'teki orijinalinden. alındı Eylül 14, 2021.
  153. ^ Personel ve Yükleniciler Arşivlenmiş 11 Mayıs 2022'de, Wayback Makinesi. Wikimedia Vakfı
  154. ^ de Vreede, Jan-Bart (26 Nisan 2008). "Mütevelli Heyeti Yeniden Yapılanma Duyurusu". Wikimedia Vakfı. şuradan arşivlendi: Orijinal Mayıs 1, 2008 üzerine. alındı Nisan 26, 2008.
  155. ^ a b "Yönetmelikler - Wikimedia Vakfı". Wikimedia Vakfı. 10 Temmuz 2019. Arşivlenmiş 3 Aralık 2020'deki orijinalinden. alındı Aralık 5, 2020. (F) Topluluk Kurucusu Mütevelli Pozisyonu. Kurul, Jimmy Wales'i üç yıllık bir dönem için Topluluk Kurucu Mütevelli Heyeti olarak atayabilir. Kurul, Galler'i birbirini takip eden üç yıllık dönemler için (süre sınırı olmaksızın) Topluluk Kurucu Mütevelli Heyeti olarak yeniden atayabilir. Galler'in Topluluk Kurucu Mütevelli Heyeti olarak atanmaması durumunda, pozisyon boş kalacak ve Kurul boşluğu doldurmayacaktır.
  156. ^ "Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti - Meta". Meta.wikimedia.org. alındı 18 olabilir, 2022.
  157. ^ Mütevelli Heyeti, Wikimedia Vakfı Yönetim Kurulu (13 Ekim 2021). "Wikimedia Vakfı yeni Mütevelliler Rosie Stephenson-Goodknight, Victoria Doronina, Dariusz Jemielniak ve Lorenzo Losa'yı karşılıyor". Arşivlenmiş 21 Ekim 2021'deki orijinalinden. alındı Ekim 18, 2021.
  158. ^ "Raju Narisetti, Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti'ne katıldı". Wikimedia Vakfı. 16 Ekim 2017. 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. alındı Ekim 16, 2017.{{cite web}}: CS1 bakımlı: uygun olmayan URL (Link)
  159. ^ Esra'a Al Shafei yönetim kuruluna katıldı Arşivlenmiş 2 Aralık 2017'de Wayback Makinesi, Wikimedia Farkı, 1 Aralık 2017
  160. ^ "Çözüm: Yönetim Kurulu Görevlileri ve Komite Üyeliği, 2021 – Wikimedia Foundation Governance Wiki". vakıf.wikimedia.org. Arşivlenmiş 16 Ekim 2021'deki orijinalinden. alındı Ekim 18, 2021.
  161. ^ Varnum, Gregory (5 Haziran 2015). "Wikimedia Vakfı Yönetim Kurulu seçim sonuçları geldi". Wikimedia Farkı. Arşivlenmiş 14 Haziran 2015'daki orijinalinden. alındı Haziran 11, 2015.
  162. ^ "Çözüm: James Heilman Kaldırma". Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti. Aralık 28, 2015. Arşivlenmiş 15 Şubat 2018'daki orijinalinden. alındı Aralık 29, 2015.
  163. ^ "[Wikimedia-l] Yönetim Kurulu değişiklikleri hakkında duyuru". wikimedia.org. Arşivlenmiş 17 Haziran 2019'daki orijinalinden. alındı Ocak 7, 2016.
  164. ^ Kleinz, Torsten (29 Aralık 2015). "Wikimedia Foundation, Vorstandsmitglied". online heise. Arşivlenmiş 4 Mart 2016'deki orijinalinden. alındı Şubat 24, 2016.
  165. ^ Lih, Andrew (15 Ocak 2016). "Wikipedia 15 yaşına girdi. 15 yıl daha hayatta kalacak mı?". Washington Post. Arşivlenmiş 25 Şubat 2016'daki orijinalinden. alındı Ocak 16, 2016.
  166. ^ Orlowski, Andrew (12 Ocak 2016). "Wikimedia Foundation, topluluk tarafından seçilen mütevelliyi çöp kutusuna atıyor". Kayıt. Arşivlenmiş 4 Şubat 2016'daki orijinalinden. alındı Ocak 27, 2016.
  167. ^ Noisette, Thierry (26 Şubat 2016). "Crise à la fondation Wikimedia: sa directrice démissionne". Nouvel Observateur. Arşivlenmiş 2 Kasım 2016'deki orijinalinden. alındı Temmuz 9, 2018.
  168. ^ Koebler, Jason (15 Şubat 2016). "Gizli Arama Motoru Wikipedia'yı Parçalıyor". Mengene. Arşivlenmiş 16 Aralık 2016'deki orijinalinden. alındı Şubat 29, 2016.
  169. ^ Chan, Katie; Sutherl, Joe (21 Mayıs 2017). "2017 Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti seçimlerinin sonuçları". Diff. alındı Aralık 4, 2022.
  170. ^ Mullin, Joe (27 Ocak 2016). "Wikimedia'nın en yeni yönetim kurulu ataması, editör düşmanlığının ortasında geri adım attı". Ars Technica. Arşivlenmiş 4 Temmuz 2017'daki orijinalinden. alındı Haziran 15, 2017.
  171. ^ Wikipedia editörleri isyan etti, en yeni yönetim kurulu üyesine "güvensizlik" oyu verdi Arşivlenmiş 25 Şubat 2016'de, Wayback Makinesi, Ars Technica, 25 Ocak 2016.
  172. ^ ProPublica, Mike Tigas, Sisi Wei, Ken Schwencke, Brandon Roberts, Alec Glassford (9 Mayıs 2013). "Wikimedia Foundation Org - Kâr Amacı Gütmeyen Gezgin". ProPublica. Arşivlenmiş 20 Nisan 2021'deki orijinalinden. alındı Nisan 20, 2021.
  173. ^ "Mondaq.com". Mondaq.com. Arşivlenmiş 12 Ağustos 2011'deki orijinalinden. alındı Aralık 5, 2011.
  174. ^ Neuburger, Jeffrey D. (13 Kasım 2008). "PBS.org". PBS.org. Arşivlenmiş 5 Mart 2012'deki orijinalinden. alındı Aralık 5, 2011.
  175. ^ "PS-Inside.com". Pr-inside.com. şuradan arşivlendi: Orijinal Ağustos 12, 2011 üzerinde. alındı Aralık 5, 2011.
  176. ^ Timmer, John (13 Ağustos 2008). "Yargıç, Wikipedia'ya yönelik hakaret davasını kılıçtan geçirdi". Ars Technica. Arşivlenmiş 9 Mart 2015'deki orijinalinden. alındı 10 Mart 2015.
  177. ^ Foresman, Chris (23 Nisan 2009). "ArsTechnica.com". ArsTechnica.com. Arşivlenmiş 25 Aralık 2011'deki orijinalinden. alındı Aralık 5, 2011.
  178. ^ "EFF ve Sheppard Mullin, Hakaret Davasında Wikipedia'yı Savunuyor" (Basın bülteni). Electronic Frontier Foundation. 2, 2008. Arşivlenmiş 7 Nisan 2010'deki orijinalinden. alındı 11 Mart 2014.
  179. ^ Yeni Müşteri Kaydı Temsilciler Meclisi Lobicilik İfşası 12 Aralık 2011 Arşivlenmiş 16 Ekim 2012'de, Wayback Makinesi
  180. ^ Masnick, Mike (14 Aralık 2011). "Wikipedia, Güncellenmiş Bir SOPA'nın Bile Web'e ve Wikipedia'ya Nasıl Zarar Verdiğini Ayrıntılı Olarak Açıklıyor". Techdirt. Arşivlenmiş 8 Ocak 2012'teki orijinalinden. alındı Ocak 15, 2012.
  181. ^ "Wikimedia, Wikipedia makalelerinin içeriğinden, Alman mahkeme kurallarından sorumludur". Bilgisayar Dünyası. Kasım 27, 2013. Arşivlenmiş 5 Aralık 2013'deki orijinalinden. alındı Aralık 5, 2013.
  182. ^ "Bus offentligkonst.se'den Angående stämningsansökan". Wikimedia Sverige. Haziran 13, 2014. Arşivlenmiş 22 Ağustos 2014'deki orijinalinden. alındı Ekim 25, 2015.
  183. ^ Bob.Reaman. "ACMS Genel Erişimi". durum.nj.us. -Den arşivlendi Orijinal Eylül 24, 2014 üzerinde. alındı Ekim 25, 2015.
  184. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). Arşivlenmiş (PDF) 31 Ekim 2014'deki orijinalinden. alındı Ağustos 20, 2014.{{cite web}}: CS1 bakımlı: başlık olarak arşivlenmiş kopya (Link)
  185. ^ Galler, Jimmy; Tretikov, Lila (Mart 10, 2015). "Wikipedia Kullanıcıları Üzerinde Casusluk Yapmayı Durdurun". New York Times. San Francisco. Arşivlenmiş 11 Mart 2015'deki orijinalinden. alındı 10 Mart 2015.
  186. ^ Paulson, Michelle; Brigham, Geoff (10 Mart 2015). "Wikimedia v. NSA: Wikimedia Foundation, yukarı akış kitlesel gözetimine meydan okumak için NSA'ya dava açtı". Wikimedia Farkı. Arşivlenmiş 10 Mart 2015'deki orijinalinden. alındı 10 Mart 2015.
  187. ^ Rayman, Nuh (14 Nisan 2015). "Wikipedia'yı Kaydetmek: Lila Tretikov ile Tanışın". Zaman. Arşivlenmiş 18 Nisan 2015'deki orijinalinden. alındı Nisan 19, 2015.
  188. ^ Farivar, Cyrus (23 Ekim 2015). "Yargıç, Wikipedia'nın yeterince büyük olmadığı için Wikimedia'nın NSA karşıtı davasını çöpe attı. "NSA'nın akış yukarı gözetim kullandığını makul bir şekilde kanıtlamak için" yeterli kanıt yok.". Ars Technica. Arşivlenmiş 4 Mart 2016'deki orijinalinden. alındı 4 Mart 2016.
  189. ^ "Wikimedia - NSA - D. MD. Görüşü". ACLU. Ekim 23, 2015. Arşivlenmiş 4 Mart 2016'deki orijinalinden. alındı 4 Mart 2016.
  190. ^ "Temyiz No. 15-2560. Davacılar-temyiz edenler için özet" (PDF). ACLU. Şubat 17, 2016. Arşivlenmiş (PDF) 12 Mart 2016'deki orijinalinden. alındı 5 Mart 2016.
  191. ^ "Çin, Wikimedia Vakfı'nın WIPO'da gözlemci olma başvurusunu engelliyor". Bilgi Ekolojisi Uluslararası. Eylül 23, 2020. Arşivlenmiş 24 Eylül 2020'teki orijinalinden. alındı Eylül 23, 2020.
  192. ^ Hui, Mary (25 Eylül 2020). "Pekin, "Tayvan ile ilgili sorunlar" nedeniyle Wikimedia'yı bir BM kuruluşundan engelledi". qz.com. Kuvars. Arşivlenmiş 19 Kasım 2020'deki orijinalinden. alındı Eylül 25, 2020.
  193. ^ Moody, Glyn (7 Ekim 2021). "Bölüm 230'ün Neden Önemli Olduğunu Bilmek İstiyorsanız, Wikimedia'ya Sormanız Yeterli: O Olmasaydı Vikipedi Olmazdı". Techdirt. Arşivlenmiş 23 Ekim 2021'deki orijinalinden. alındı Ekim 23, 2021.
  194. ^ "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'ne (WIPO) Gözlemci Olarak Reddedilen Altı Wikimedia Bölümü". Wikimedia Vakfı. 9 Mayıs 2022. alındı 11 olabilir, 2022.
  195. ^ "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'ne (WIPO) kalıcı gözlemci olarak reddedilen yedi Wikimedia bölümü". Wikimedia Vakfı. Temmuz 15, 2022. alındı Temmuz 22, 2022.
  196. ^ WIPO: 15 Temmuz 2022 tarihli web yayını, işlemler, "WIPO Altmış Üçüncü Toplantı Serisi Üye Devletlerinin Meclisleri - 63. Gün 2 Öğleden Sonra" Arşivlenmiş 22 Temmuz 2022'de Wayback Makinesi, 6. Gözlemcilerin Kabulü
  197. ^ "Kullanıcı konuşması: Jimbo Galler", VikipediAğustos 29, 2014, alındı Aralık 3, 2022
  198. ^ Dewey, Caitlin (2 Aralık 2015). "Wikipedia'nın tonlarca parası var. Öyleyse neden seninkini bağışlaman için yalvarıyor?". Washington Post. Arşivlenmiş 10 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 9, 2018.
  199. ^ a b Kolbe, Andreas (24 Mayıs 2021). "Vikipedi para içinde yüzüyor - neden insanlara bağış yapmaları için yalvarıyor?". Günlük Nokta. alındı 18 olabilir, 2023.
  200. ^ "Wikipedia ölüyor mu? Çevrimiçi ansiklopedi kullanıcılardan bağış istiyor". Ücretsiz Basın Dergisi. alındı 18 olabilir, 2023.
  201. ^ "Wikipedia:Wikipedia Signpost/2017-02-27/Op-ed". Haziran 1, 2021. Arşivlenmiş 18 Şubat 2022'daki orijinalinden. alındı Şubat 18, 2022 - Wikipedia aracılığıyla.
  202. ^ Macon, Guy. "Wikipedia'da kanser var". Arşivlenmiş 20 Kasım 2018'deki orijinalinden. alındı Ekim 14, 2019.
  203. ^ Joon Ian Wong (8 Mayıs 2017). "Reddit, Wikipedia'nın harcamaları yüzünden çıldırıyor, ancak rakiplerinden çok daha iyi durumda". Kuvars. Arşivlenmiş 9 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 9, 2018.
  204. ^ a b Koebler, Jason (16 Şubat 2016). "Gizli Arama Motoru Wikipedia'yı Parçalıyor". Mengene. Arşivlenmiş 9 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 9, 2018.
  205. ^ McGee, Matt (15 Şubat 2016). "Wikimedia Foundation, Arama Motoru Geliştirme İçin 250,000 Dolarlık Hibe Sağladı". Search Engine Land. Arşivlenmiş 23 Mayıs 2016'daki orijinalinden. alındı Temmuz 9, 2018.
  206. ^ Kolbe, Andreas (10 Şubat 2016). "Yeni ortaya çıkan belgelere derinlemesine bir bakış". tabela. Arşivlenmiş 1 Eylül 2017'teki orijinalinden. alındı Temmuz 9, 2018.
  207. ^ Allen, Ashley (26 Şubat 2016). "Wikimedia Direktörü, Arama Motoru Planları Üzerindeki İç Tartışmanın Ardından İstifa Etti". eteklik. Arşivlenmiş 10 Temmuz 2018'daki orijinalinden. alındı Temmuz 9, 2018.
  208. ^ Hern, Alex (26 Şubat 2016). "Wikimedia başkanı arama motoru planları yüzünden istifa etti". Guardian. Arşivlenmiş 28 Mart 2016'deki orijinalinden. alındı Aralık 18, 2016.
  209. ^ "Online-Enzyklopädie: Chefin der Wikipedia-Stiftung tritt zurück". Spiegel Online. Şubat 26, 2016. Arşivlenmiş 5 Mart 2016'deki orijinalinden. alındı 5 Mart 2016.

Dış bağlantılar

organizasyon

Finansallar

Hayır kurumu durumu

Topluluk