Bugün, Yahuda (havari) günümüz toplumunda büyük ilgi gören ve alakalı bir konudur. Yahuda (havari) ile ilgili tartışmalar siyaset, kültür, bilim veya teknoloji gibi farklı alanlarda giderek daha sık hale geliyor. Yahuda (havari), çelişkili görüşlere yol açan ve şüphesiz tartışmalara yol açan bir konudur. Bu yazıda Yahuda (havari)'e farklı bakış açılarını inceleyip günlük yaşam üzerindeki etkisini analiz edeceğiz. Yahuda (havari), kökeninden bugünkü evrimine kadar yaşadığımız dünyayı şekillendirmede temel bir rol oynadı. Bu sayfalar boyunca Yahuda (havari)'in en alakalı yönlerini incelemeye ve bunun düşünce ve davranış biçimimizi nasıl etkilediğini keşfetmeye çalışacağız.
Yahuda (İbranice: יהודה, romanize: Yehûdâh; Grekçe: Ὶούδας, romanize: Yoúdas) veya Hristiyanların söylemiyle Yahuda İşkariyot[a] (ölüm y. MS 30 veya 34), birinci yüzyılda Yahudilerin yaşadığı Yahudiye eyaletine, İsa'yı öldürmek için gelmiş Roma lejyonlarına, para karşılığı İsa'nın saklandığı yeri söyleyen Yahudi havari ve din adamı. Hristiyanlığa göre Romalılar İsa'yı çarmıha gerip öldürdükten sonra, yaptığı hainlikten ötürü pişmanlık duymuş, vicdan azabı çekmiş ve en sonunda kendini asarak intihar etmiştir.
Geleneksel Hristiyan görüşüne göre Yahuda, sadece 30 gümüş dinar karşılığı İsa'nın yerini Romalılara söylemiştir. Yahuda'nın ardından On İki Havari arasındaki yerine diğer havarilerce Mattiya getirilir.[1] Son Akşam Yemeği'nden sonra İsa'yı 30 gümüş karşılığında Sanhedrin adı verilen meclise bildirmesi[2] ve onu öperek ele vermesi nedeniyle Yahuda'nın adı ve öpüşü ihanet sözcüğüyle eş anlamlı kullanılır olmuştur.[3] 2006 yılında National Geographic Society tarafından yaklaşık 1800 yıl önce yazılmış "Yahuda'nın Müjdesi'ne" ulaşılmıştır.
İşkaryot terimi Latince kökenli sicario teriminden türemiştir ve Türkçede "hain, ispiyoncu, katil" anlamlarına gelir. Hristiyan inancına göre İsa'nın saklandığı yeri Romalılara gösterdiği için Yahuda'ya İşkaryot ismi verilmiştir.
![]() | Hristiyanlık ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |