Yukarı Fırat Bölümü

Bu yazımızda son yıllarda milyonların dikkatini çeken Yukarı Fırat Bölümü konusunu derinlemesine inceleyeceğiz. Yukarı Fırat Bölümü, kökeninden günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar farklı alanlarda önemli bir rol oynamış, önemi ve geçerliliği konusunda tartışmalara, ihtilaflara ve düşüncelere yol açmıştır. Bu doğrultuda, bu heyecan verici konunun kapsamlı ve eksiksiz bir vizyonunu sağlamak amacıyla Yukarı Fırat Bölümü'in en temel bileşenlerinden en gelişmiş uygulamalarına kadar birçok yönünü inceleyeceğiz.

Yukarı Fırat Bölümü, Doğu Anadolu Bölgesi'nin bir bölümüdür. Genel olarak dağlık olmakla beraber, geniş çöküntü ovalarına (Tunceli, Erzincan, Elazığ, Malatya ve Bingöl) sahiptir.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan sert karasal iklim şartları bu bölümde daha az etkilidir. Kış mevsimi bölgenin diğer bölümlerine nazaran daha ılımandır. Sebebi yükseltinin azalması ve baraj göllerinin ılımanlaştırıcı etkisidir. Yağışlar ilkbahar mevsimine kaymıştır.

Bölgede nüfus miktarı ve yoğunluğunun en fazla olduğu bölümdür. Sebepleri; iklim şartlarının daha ılıman olması, tarım alanlarının geniş alan kaplaması, sanayinin gelişmiş olması ve ulaşım imkânlarının daha iyi olmasıdır.

Bölüm, Türkiye'de maden çeşitliliği ve rezervi en fazla olan bölümdür. Bölgede sanayinin en fazla geliştiği bölümdür.

Bu bölüm de yer alan Elazığ ve Malatya bölgenin en gelişmiş iki ilidir. Keban ve Karakaya barajları bu bölümde yer alır.

Ayrıca bakınız