Zhengyi Dao

Günümüz dünyasında Zhengyi Dao hayatımızda temel bir rol üstlendi. İster kişisel ister profesyonel olsun, Zhengyi Dao toplumumuz üzerindeki etkisi nedeniyle genel ilgi konusu haline geldi. Bu makalede Zhengyi Dao'in farklı yönlerini ve deneyimlerimizi ve bakış açılarımızı nasıl şekillendirdiğini inceleyeceğiz. Popüler kültür üzerindeki etkisinden teknolojik inovasyondaki rolüne kadar Zhengyi Dao'in mevcut ortamda çok yönlü ve alakalı bir konu olduğu kanıtlanmıştır. Derinlemesine analiz yoluyla Zhengyi Dao'in zaman içinde nasıl geliştiğini ve insanlar, topluluklar ve endüstriler üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Bu büyüleyici konu hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin!

Şanghay Qinciyangdian tapınağında Yeşim Tanrısı için yapılan Zhengyi Dao ayini

Zhengyi Dao (Çince: 正一道; pinyin: Zheng Yi Dào, Türkçe okunuşu: Cıng İ Dao), Geleneksel Birlik Yolu ve Anaakım Birlik Öğretisi olarak da bilinir, geleneksel olarak Beş Yığın Pirinç Yolu ve Göksel Üstatların Yolu ile aynı Daoist soyağacına atıfta bulunan, ancak Tang hanedanlığı döneminde ve sonrasında yer alan bir Çin Daoist hareketidir. Tıpkı Göksel Üstatların Yolu (天師道; Tianshi Dao) mezhebinde olduğu gibi, Zhengyi Daoizmi'nin lideri de Göksel Üstat olarak bilinirdi.

İsmi

Zhengyi (Anaakım Birliği) terimi, Taishang Laojun'un Zhang Daoling'e Annakım Birliği Güçleri Antlaşması'nı (zhengyi mengwei) bahşettiği MS 142'de Daoizm'in organize bir din haline gelmesinden beri kullanılmaktadır. Zhang'ın takipçileri onun öğretilerine Beş Yığın Pirinç Yolu adını verirken, Altı Hanedanlık döneminde Güney Daoistleri buna Göksel Üstatların Yolu adını vermişlerdir. Antlaşma, Beş Yığın Pirinç ve Göksel Üstatlar, hepsi Daoizm'in Zhengyi koluna, ancak bu kolun farklı dönemlerine atıfta bulunur.[1]

İnançları

Louguan'da bulunan okul gibi Göksel Üstatların önceki enkarnasyonlarının aksine, Zhengyi Daoistleri Laozı'yı bir tanrı olarak yüceltmemiş, bunun yerine onu okulun öğretisinin atası olarak görmüşlerdir.[1]

Pratikleri

Zhengyi Daoistlerinin merkezi olan Longhu Shan (Ejderha Kaplan Dağı), Ciangşi, Çin

Tang Hanedanlığı döneminde, Zhengyi Daocularının temel faaliyeti koruyucu tılsımlar satmaktı.[2] Zhengyi Taoistleri tarafından gerçekleştirilen iki ana ritüel türü vardır: Jiao (Sunu) ve zhai (İnziva) ritüelleri.[1] Zhai (cay olarak okunur) ritüeli, arınma ve perhiz yoluyla faydalar elde etmenin bir yolu olarak gerçekleştirilir ve genellikle jiao (ciao olarak okunur) ritüelinden hemen önce gerçekleşir. Bir ritüel gerçekleştirirken, inanan önce bir tövbe duası okumalı, ardından cennete bir belge sunarak tövbe yoluyla kazanılan erdemleri tanrılara bildirmelidir. Zhai ritüelinin tamamlanmasının ardından, tanrılara sunular verilen ve teşekkür edilen jiao ritüeli başlar.Jiao ritüeli genellikle üç günlük bir süre boyunca gerçekleştirilir. Ritüelin çoğu kısmı rahipler tarafından bir tapınakta gerçekleştirilir, ancak aynı zamanda şehirde dini alaylar, müzik performansları ve tapınağın önünde toplu bir sunu da içerebilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c Chen Yaoting (2008). "Zhengyi". Pregadio, Fabrizio (ed.). The Encyclopedia of Taoism (PDF). Routledge. ss. 1258-1259. 23 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ocak 2025. 
  2. ^ Isabelle Robinet (1997). Taoism: Growth of a Religion. Stanford University Press. s. 78. Erişim tarihi: 27 Ocak 2025. 
  3. ^ Poul Andersen (2008). "Jiao". Pregadio, Fabrizio (ed.). The Encyclopedia of Taoism (İngilizce). Routledge. ss. 539-544.