İletişim protokolü

Bu yazımızda dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çeken İletişim protokolü konusunu derinlemesine inceleyeceğiz. İletişim protokolü, tarihsel öneminden modern toplum üzerindeki etkisine kadar farklı alanlarda tartışmalara ve tartışmalara konu olmuştur. Bu sayfalarda onun kökenlerini, evrimini ve günlük yaşamın çeşitli yönleri üzerindeki etkisini analiz edeceğiz. Popüler kültürdeki tezahürlerinden siyasi ve toplumsal konulara katılımına kadar İletişim protokolü, ayrıntılı olarak incelenmeyi hak eden silinmez bir iz bıraktı. Ayrıca bu olguya ilişkin kapsamlı ve eksiksiz bir vizyon sunmak amacıyla İletişim protokolü hakkındaki farklı bakış açılarına ve görüşlere de değineceğiz.

İletişim protokolü veya ağ protokolü, iki ya da daha fazla cihaz arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla verileri düzenlemeye yarayan, standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir.

İki sistem arasında iletişim için kullanılan dili, yani mesajlaşma kurallarını belirtir. "Dil" yerine "protokol" kelimesinin seçilmiş olmasının sebebi, bu kelimenin programlama dili terimleri arasında, daha önceden yer alıyor olmasından kaynaklanır.

Sistemler iletişim için tek bir protokol kullanmazlar. Bunun yerine, protokol ailesi ya da diğer bir deyişle protokol takımı kullanırlar. Protokollerin birbirleriyle iletişiminin koordinasyonu için, konsept bir yapı gereklidir. Bunu sağlayacak yazılım hem protokolü, hem de 'xfer-mekanizmasını' sağlamak zorundadır. Bilgisayar iletişimi programlamaya benzetilebilir. 'Xfer-mekanizması' da işlemci'ye benzer gibi bir analoji de bu benzetim üzerine doğru olur; 'Xfer-mekanizması' iletişimi sağlar ve CPU işler, sistem de protokollere, diğer protokollerle olan iletişimler için bağımsız bir çalışma çevresi tanımlar. Önemli bir tanım da, protokollerin bilgisayar iletişim için, programlamanın ise işlem için olduğudur.

Popüler iletişim protokolleri örnekleri: GSM, GPRS, TCP/IP, HTTP veya ISDN olabilir.