İpsos Muharebesi

İpsos Muharebesi dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çeken bir konudur. Toplum üzerindeki etkisi ve günlük yaşamdaki önemi nedeniyle bu konu, popüler kültürden akademik araştırmalara kadar farklı alanlarda güçlü bir ilgi uyandırdı. Zaman geçtikçe İpsos Muharebesi gelişti ve yeni boyutlar kazandı, önceden belirlenmiş kavramlara meydan okudu ve tutkulu tartışmalara yol açtı. Bu makalede, toplumumuzdaki önemini ve yerini daha iyi anlamak amacıyla İpsos Muharebesi'in kökeninden mevcut etkisine kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz.

İpsos Savaşı sonrasındaki Diadokh krallıkları (MÖ 301).
  Seleukos İmparatorluğu ve diğer ardıl devletler
  Kassandros krallığı
  Lysimachus krallığı

İpsos Muharebesi, Diadokhlar mücadelesinde MÖ 301'de Frigya'nın batı kıyısında kalan İpsos'ta yapılan muharebe.

Lysimakhos ve I. Seleukos Nikator bu savaşta Antigonos'un oğlu Demetrios'u mağlup ettiler. Demetrios’un Yunanistan’ı ele geçirmesiyle beraber Antigonos ile oğlu büyük bir güç ve tehlike halini almıştı. Ptolemaios, Lysimakhos ve Seleukos ona karşı yeni bir koalisyon oluşturmak durumunda kaldı. MÖ 301'de yapılan bu savaşı Lysmakhos ve Seleukos'un birleşik orduları kazandı, Demetrios kaçtı. Seleukos'un Hindistan'dan getirdiği filler tank gibi işlev görmüştü. Hemen ardından yapılan anlaşmada Ptolemaios aslan payını alınca Diadohkhlar arasındaki mücadele yeni bir boyuta girecekti. Çünkü o bu savaşta aktif rol almamıştı.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Tekin, Oğuz (Mart 2014). Helen ve Roma Tarihi (5 bas.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi AÖF. ss. 69-70. ISBN 978-975-06-1038-7.