Bu makalede, İsrail'de din'in modern toplumdaki etkisini ve alaka düzeyini derinlemesine inceleyeceğiz. İsrail'de din onlarca yıldır ilgi ve tartışma konusu olmuştur ve etkisi politika ve ekonomiden kültür ve teknolojiye kadar birçok alana yayılmaktadır. Derinlemesine analizlerle İsrail'de din'in günümüz dünyasında algılarımızı, davranışlarımızı ve ilişkilerimizi nasıl şekillendirdiğini inceleyeceğiz. Ek olarak, İsrail'de din'in geleceğe yönelik etkilerine ve zorluklarına ve evriminin insanlığın gidişatını nasıl şekillendirmeye devam edeceğine değineceğiz.
İsrail'de din (2016)
İsrail'de din, ülkenin merkezi bir özelliğidir ve İsrail kültürünü ve yaşam tarzını şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Din İsrail tarihinin merkezinde rol oynamıştır. İsrail, aynı zamanda, vatandaşların çoğunluğunun Yahudi olduğu dünyanın tek ülkesidir. İsrail nüfusunun 2016 yılı itibarıyla %74'ü Yahudi, %18'i Müslüman, %2'si Hristiyan ve %1.5'i Dürzi ve geriye kalan'ı Samiriler ve Bahâîlik gibi küçük inançlardan insanları kapsar.
İsrail'in bir anayasası yoktur. Anayasa hizmeti gören İsrail Temel Kanunları, ülkeyi bir "Yahudi devleti" olarak tanımlarken, bu Temel Kanunlar, Knesset tüzükleri, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin kararları ve İsrail'de yürürlüğe giren ortak hukukun çeşitli unsurları ile birlikte, ülkedeki serbest dini uygulamanın bir kısmını sunmaktadır.[1][2] Pew Araştırma Merkezi, İsrail'i dine "yüksek" kısıtlamalar getiren ülkelerden biri olarak tanımladı[3] ve Ortodoks olmayan Yahudilik akımlarına sınırlar getirildi.[4] Yahudi olmayan toplulukların yasal statüleri, Osmanlı ve İngiliz yönetimlerinin model ve uygulamalarını bazı önemli değişikliklerle takip etmektedir. İsrail kanunları, İbrahimî din ailesine ait beş dini resmen tanıyor: Yahudilik, İslam, Hristiyanlık, Dürzîlik ve Bahâîlik. Ayrıca, kanun resmi olarak on ayrı Hristiyan mezhebi tanır: Roma, Ermeni Katolik Kilisesi, Maruni Kilisesi, Doğu Katolik Kiliseleri, Süryani Katolik Kilisesi ve Keldani Katolik Kilisesi; Doğu Ortodoks Yunan Ortodoks Kilisesi; Oryantal Ortodoksluk, Süryani Ortodoks Kilisesi; Ermeni Apostolik Kilisesi; ve Anglikanizm.[5][6] Dini gruplar arasındaki ilişkiler - Yahudilerle Yahudiler arasında, Müslümanlarla Hristiyanlar arasında ve Ortodoks, Reformist ve Muhafazakâr gibi değişik Yahudilik akımları arasındaki ilişkiler genellikle gergindir.[1]