Anadolu Yakası

Günümüz dünyasında Anadolu Yakası pek çok kişinin ilgisini çekmiş bir konudur. Tarihsel önemi, mevcut toplum üzerindeki etkisi veya belirli bir alandaki etkisi nedeniyle Anadolu Yakası bir tartışma ve yansıma konusu haline geldi. Yıllar geçtikçe, Anadolu Yakası hakkında daha derin ve daha eksiksiz bir vizyon elde etmemizi sağlayan çalışma, tartışma ve analiz konusu olmuştur. Bu makalede, Anadolu Yakası ile ilgili farklı yönleri keşfederek, mevcut bağlamda önemini ve alaka düzeyini anlamaya çalışacağız.

"İstanbul haritası. Sağ bölüm Anadolu Yakası'dır.
Sarayburnu açıklarından İstanbul Boğazının görünümü, ortada 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, sol tarafta Avrupa Yakası, sağ tarafta Anadolu Yakası (Şubat 2013)
Küçüksu açıklarından İstanbul Boğazının görünümü, ortada Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, sol tarafta Avrupa Yakası, sağ tarafta Anadolu Yakası (Şubat 2013)

Anadolu Yakası, Anadolu Tarafı ya da Asya Yakası, İstanbul'un Asya üzerinde kalan toprakları için kullanılan tabirdir. İlk ne zaman kullanıldığı bilinmemekle beraber Osmanlı döneminden beri kullanıldığı kesindir. Kuzey sahilinde Beykoz ve kuzeydoğusunda Şile, güney sahilinde ise Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Kadıköy bulunmaktadır. Boğazda bulunan iki ilçe Üsküdar ve Beykoz olup iç ilçeler ise Sultanbeyli, Ümraniye ve yeni ilçe statüsüne kavuşmuş olan Sancaktepe, Ataşehir ve Çekmeköy'dür. 1973'e kadar pek canlılığı olmayan Anadolu Yakası, Boğaziçi Köprüsü'nün yapımından sonra iyice hareketlenmeye başlamıştır. İstanbul nüfusunun 1/3'ü burada yaşamaktadır. Avrupa Yakasına göre daha yeşildir ve trafik daha az yoğundur. Bununla beraber 1950'lerden bu yana seyreden köyden kente göç olgusu, bölgedeki nüfus, araç ve yolculuk hareketlerinin yoğunlaşmasına neden olmuştur. 2000 yılında gerçekleştirilen Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre Anadolu yakası ilçelerinin toplam yıllık nüfus artışı %35,17'dir. Aynı sonuçlar, İstanbul'un Anadolu yakasında toplam nüfusun yaklaşık %35'inin, çalışan nüfusun ise %34'ünün bölgede yer aldığını göstermektedir.[1]

Anadolu Yakası'ndaki ilçeler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "İstanbul'un Anadolu Yakası'nda İ.E.T.T. Ulaşımı ve Yerleşme İlişkisi" (PDF). İstanbul Üniversitesi.