Anzer Yaylası

Bu makalede, Anzer Yaylası konusunu derinlemesine inceleyeceğiz, farklı yönlerini ve günümüzdeki önemini keşfedeceğiz. _Var1 bilimden popüler kültüre kadar farklı alanlarda büyük ilgi uyandıran ve toplum üzerinde büyük etki bırakan bir konu. Tarih boyunca Anzer Yaylası insanların yaşamlarında temel bir rol oynamış; kararlarını, inançlarını ve çevrelerindeki dünyayla etkileşim biçimlerini etkilemiştir. Ayrıca, Anzer Yaylası birçok kez tartışma ve analiz konusu olmuştur ve bu durum, bu özel konuya ilişkin anlayışımızın zenginleşmesine katkıda bulunmuştur. Sonraki birkaç satırda Anzer Yaylası'in çeşitli yönlerini ve bunların mevcut bağlamdaki önemini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Anzer Yaylası
Anzer Yaylası

Anzer Yaylası (Lazca: Anzeri Gola), Rize'nin İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan bir yayla. Aşağı Anzer (Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy) olmak üzere ikiye ayrılır. Rize il merkezine 54 km mesafededir. Balıyla ünlü olan yayla aynı zamanda önemli bir ekoturizm alanıdır.[1]

Doğal güzelliğinin ve Anzer balı merkezi olmasının yanı sıra çok sayıda endemik türde çiçeğe de ev sahipliği yapması nedeniyle yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekmektedir. 1991 yılında bakanlar kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edilmiş olup 3 bin metreyi aşan doruklara ve 2 bin metreye kadar yükselen ormanlara sahiptir.

Ayrıca, alternatif turizm aktivitelerinden trekking, yamaç paraşütü ve zirve tırmanışları için de uygun olup bir taraftan Çoruh Nehri ve Bayburt iline, diğer taraftan da, Uzungöl Turizm Merkezine ulaşım olanağı sağlar. Yaylada her yıl ağustos ayının birinci haftasında Anzer Balı ve Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Anzer Yaylası ve Dillere Destan Anzer Balı". ULUKAYIN. 13 Ağustos 2022. 4 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2022. 
  2. ^ Ünsal Bekdemir, İbrahim Sezer (28 Eylül 2019). "Yayla Şenliklerinin Yaylalardaki Turizm Faaliyetlerine Olan Etkilerinin Değerlendirilmesi: Ovit Yaylası Örneği" (PDF). researchgate.net. 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Nisan 2021.