Günümüz dünyasında Askerî gemi geniş bir kitlenin büyük ilgisini çeken bir konu haline geldi. Etkileyici başarıları, tartışmalı eylemleri veya tarihsel önemi olsun, Askerî gemi çeşitli şekillerde kamuoyunun dikkatini çekti. Yıllar geçtikçe, Askerî gemi yoğun inceleme ve çalışmalara konu olmuş, uzmanların ve meraklıların onun birçok yönünü ve boyutunu keşfetmesine olanak sağlamıştır. Bu makalede, Askerî gemi'in büyüleyici dünyasını derinlemesine inceleyerek onun kökenlerini, gelişimini ve günümüz toplumundaki yansımalarını inceleyeceğiz. Detaylı ve kapsamlı bir analizle Askerî gemi'in günlük hayatımızdaki ve dünyadaki önemini ve etkisini keşfedeceğiz.
Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler.[1] Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.[2]
Genellikle, askerî gemiler hasara karşı dirençlidir ve birlik sistemlerinde silahlanma hafif veya mevcut değildir, ancak silah sistemleri ile silahlandırılmıştır.
Destek (yardımcı gemiler) veya tersane operasyonlarının aksine, esas olarak deniz savaşı için tasarlanmış donanma gemilerine savaş gemileri denir.
Askerî gemi sınıflandırması zaman içinde değişen ve geniş bir uluslararası anlaşma alanı olmayan bir alandır. Sınıflandırma genellikle bir devriye aracı (Patrol craft)'PC' gibi belirli bir geminin rolünü temsil eder. Rıhtım iniş gemisi gibi diğerleri (dock landing ship)'LSD', tank iniş gemisi (tank landing ship) ‘LST' olarak yazılır. Muhripler ve firkateynler gibi gemiler, 'DD' ve 'FF' gibi çift harfli bir tanımlayıcı taşır.