Günümüz dünyasında Aydın mutfağı geniş bir kesimin ilgisini çeken bir konu haline geldi. Alanındaki uzmanlardan bu konuyu yeni keşfetmeye başlayanlara kadar Aydın mutfağı pek çok kişinin dikkatini ve merakını çekti. Aydın mutfağı, günümüz toplumundaki önemi, günlük hayata etkisi veya tarihsel önemi nedeniyle çeşitli görüş ve tartışmaları kışkırtan bir konudur. Bu makalede, Aydın mutfağı'in kökeni ve evriminden gelecekteki sonuçlarına kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz. Bu sayfalar boyunca, bugün çok alakalı olan bu konunun kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyonunu sağlamak amacıyla kendimizi Aydın mutfağı'in büyüleyici dünyasına kaptıracağız.
Aydın mutfağı Aydın ili ve ilçelerinin sofra ve yemek kültürlerini tanımlamak için kullanılır. Zeytinyağlı ve ot yemekleri ağırlıklıdır. İzmir mutfağı ve Yunan mutfağına benzerlik gösteren yemekleri mevcuttur.
Aydın mutfağının ana unsuru zeytinyağıdır. Aydın'ın Türkiye'nin yağlık zeytin üretiminin yaklaşık %20'sinin karşılamasından[1] da anlaşılacağı üzere zeytinyağı hem şehrin ekonomisinde hem de yemek kültüründe önemli yer tutmaktadır. Bölgede yetişen memecik zeytini,[2] memecik zeytinyağı,[3] Yamalak sarısı zeytini[4] tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Sarmaşık, ebegümeci, şevketi bostan, ısırgan, turp otu, hardal otu, kenker, sirken, kedirgen, arapsaçı, iğnelik gibi otlar zeytinyağı ile hazırlanarak servis edilir. Yaz aylarında bamya, börülce, patlıcan, biberli yemekler; kış aylarında da kereviz, pırasa, enginar gibi sebzeler yemeklerde oldukça kulllanılır.
Et yemekleri; kebaplar, köfteler, tencere yemekleri ve ekmek dolması, keşkek,[5] paşa böreği, topalak, yuvarlama gibi hazırlanırken et kullanılan yemekler sınıfındaki yemeklerdir. Hazırlanırken genelde kuzu ya da sığır eti kullanılmaktadır. Bazı bölgelerinde oğlak ya da keçi eti de kullanılmaktadır. Kebaplara Ortaklar çöp şiş, Dalama tandırı[6], oğlak çevirme kebabı[7]; köftelere de Çine köftesi[8] örnek verilebilir. Ayrıca İncirliova deve sucuğu da tescilli ve coğrafi işaretlidir.[9]
Hamur çorbası, börülceli tarhana çorbası, kulak çorbası gibi yöresel çorbalar bulunmaktadır.
Pideler oldukça yaygındır. Kıymalı, yumurtalı peynirli, yuvarlak kıymalı ve tahinli olmak üzere dört farklı şekilde yapılır. Nazilli pidesi,[10] Karacasu pidesi,[11] Söke pidesi,[12] Söke tahinli pidesi,[13] ve Yenipazar pidesi[14] tescilli ve coğrafi işaretlidir. Yine ot ve/veya peynir kullanılarak yapılan börekler ve mücverler bulunmaktadır. Nohut mayası ile yapılan tatlı maya ile ekmek ve simit çeşitleri yapılır.
Bölgede yetişen otlarla çiğ ya da haşlanarak hazırlanan salatalar zeytinyağlı olarak servis edilir. Sarımsağın zeytinyağı ile ağartılmasıyla yapılan börülce teretoru, pancar teretoru, patlıcan-biber teretoru oldukça yaygındır.
En önemli ayırt edici özelliği bal kabağının 3 mm civarı dilimlenmesiyle hazırlanan, ceviz ve tahin ile servis edilen Aydın kabak tatlısı tescilli ve coğrafi işaretlidir.[15]
![]() | Aydın ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |