Günümüzde Bazal cisimcik dünya çapında birçok insanın dikkatini çeken bir konu. Bazal cisimcik, kökeninden günümüz toplumuna olan etkisine kadar birçok tartışmaya konu olmuş ve farklı alanlarda büyük ilgi uyandırmıştır. Tarihsel önemi, popüler kültür üzerindeki etkisi veya bilim ve teknolojideki önemi nedeniyle Bazal cisimcik, hem uzmanların hem de hayranların ilgisini çekmeye devam eden bir olgudur. Bu makalede, anlamını ve çağdaş toplumdaki erişimini daha iyi anlamak için Bazal cisimcik'in farklı yönlerini keşfedeceğiz ve farklı alanlardaki etkisini analiz edeceğiz.
Bazal cisimcik (diğer adlarıyla bazal granül veya kinetozom) sentriyolden ve kısa silindirik mikrotübül diziliminden oluşmuş bir organeldir. Ökaryotik undulipodyumların (sil veya kamçı) taban temellerinde bulunur ve aksonem mikrotübüllerinin büyümesinde çekirdek bölge görevi yapar. Bazal cisimciklerin kaynağı olan sentriyoller, mikrotübülleri sentrozom içine sabitleyen bir çeşit mikrotübül organizasyon merkezi (MTOM) olan proteinler için tutunma bölgesi olarak görev yapar. Bu mikrotübüller, birçok ökaryotik hücredeki veziküllerin ve organellerin yapısal stabilitesini ve hareketinin kolaylaştırılmasını sağlar. Ancak bazal cisimcikler özellikle hücreden dışa doğru uzayan siller ve kamçılar için kök görevi görür.
Bazal cisimcikler sentriyollerden bilinmeyen işlemler sonucu oluşur. Yapı olarak aynılardır, ikisi de mikrotübül üçlülerinden oluşmuş 9x3'lük içi boş spiral bir silindir şeklindedir.
Bazal cisimcik üretimi düzenlenmesi ve üç boyutlu yönelim nükleotid bağlayıcı γ-tübülin grubunun işlevidir.[1]
Kamçılar esasen bir bazal granülden hücre zarına bağlıdır.