Bergamot

Bu makalede Bergamot'i keşfetmek ve onun farklı yönlerini ve anlamlarını daha derinlemesine incelemek istiyoruz. Bergamot günümüzde pek çok kişinin dikkatini çeken ve toplumda büyük ilgi uyandıran bir konu. Bu makale boyunca Bergamot hakkındaki farklı yaklaşım ve bakış açılarının yanı sıra, onun farklı bağlamlarda ve çalışma alanlarındaki önemini de analiz edeceğiz. Ayrıca zaman içindeki gelişimini ve insanların günlük yaşamlarını nasıl etkilediğini de inceleyeceğiz. Kısacası, modern toplum üzerindeki alaka düzeyini ve etkisini anlamak için Bergamot dünyasını derinlemesine inceleyeceğiz.

Bergamot
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots (İki çenekliler)
Klad Rosids
Takım: Sapindales
Familya: Rutaceae (Sedef otugiller)
Alt familya: Aurantioideae
Cins: Citrus
Tür: C. bergamia
Citrus bergamia
Risso & Poit.

Bergamot (Citrus bergamia), sedef otugiller (Rutaceae) ortalama 4 m boyunda bir ağaç türü. Esas vatanı Batı Hindistan'dır. Yaprakları uzun ve koyu yeşildir. Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5–7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renklidir.

Türkiye'de yetiştiği yer Akdeniz'in kıyı kesimleridir (Adana, Mersin, Hatay, Antalya). Meyve kabuklarından sıkma usulü ile bergamut esansı elde edilmektedir. Aynı zamanda kabukları soyularak distilasyon yöntemi ile kabuk yağı da elde edilmektedir. Yeşilimtrak sarı renkli, hoş kokulu ve acı lezzetli bir sıvıdır. Parfümeri (ıtriyat) sanayisinde kullanılmaktadır.

Usaresinden kalsiyum sitrat ve sitrik asit elde edilir. Koku vermesi için bazen çaylara da karıştırılır. Çay sektöründe kullanılan aromasına Earl Grey aroması ismi de verilir. Ayrıca reçeli de yapılır.

Bergamot ismi Türkçe "Bey Armudu" sözcüğünün bozularak önce İtalyancaya (Bergamotto) ardından da Fransızcaya (Bergamote) geçmesiyle oluşmuştur.[1]

Başka bir anlatıma göreyse bergamot meyvesinin adının İtalyancaya Bergamotta diye geçmesinin sebebi bu meyvenin Bergama Krallığıyla ilgisi olmasıdır.

Günümüzde Türkiye'de Antalya, Mersin,Adana civarlarında yetişir. En çok da Antalya dolaylarında yetişir.

Pütürlü ve pütürsüz cinsi olmak üzere iki çeşidi vardır.[2]

Ayrıca bu bitki günümüzde Hindistan'da da yetişmektedir. Hindistan'a da İtalyanlar vasıtasıyla geçmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Bergamot 20 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Merriam-Webster Çevrimiçi Sözlüğü (İngilizce)
  2. ^ İltaroğlu Narenciye, Serik
  3. ^ "Bergama'nın Meyvesi "Bergamot"". www.gunaydinaliaga.com. 22 Haziran 2006. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2020.