Bir Düğün Gecesi

Bugünkü yazımızda son zamanlarda toplumda büyük ilgi uyandıran bir konu olan Bir Düğün Gecesi'den bahsetmek istiyoruz. Bir Düğün Gecesi her yaştan, cinsiyetten ve sosyoekonomik düzeyden insanı etkileyen, önemi ve yansımaları konusunda farklı görüşler ve tartışmalara yol açan bir konudur. Bu makalede, dünya çapında pek çok insanın dikkatini çeken bu konuya ilişkin geniş ve eksiksiz bir vizyon sağlamak amacıyla, kökeninden mevcut durumuna kadar Bir Düğün Gecesi'in en alakalı yönlerini analiz edeceğiz.

Bir Düğün Gecesi
Kapak resmi
YazarAdalet Ağaoğlu
ÜlkeTürkiye
TürRoman
Yayım1979
YayımcıYapı Kredi Yayınları
Sayfa366
ISBN975-363-342-4
Dar Zamanlar serisi
Ölmeye Yatmak Bir Düğün Gecesi Hayır

Bir Düğün Gecesi, Adalet Ağaoğlu'nun Dar Zamanlar adlı üç kitaplık roman dizisinin ikinci kitabıdır. 1973 tarihli Ölmeye Yatmak romanının bir devamı olarak kurgulanmıştır; iki romanda aynı kişilerin hayatlarından kesitler sıralanır. Bu ikiliyi, 1987'de yayımlanan Hayır adlı romanı takip eder.

1970'li yılların Türkiye'sinde ordu, siyaset, iş dünyası arasındaki ittifakı bir gece içinde gerçekleşen birkaç ana olay etrafında ve bir düğüne katılan davetliler üzerinden anlatan roman, yayımlandığı dönemde büyük ilgi görmüş ve çok sayıda ödül almıştır.

Toplumun siyaset, iş dünyası ve ordu içerisinde bulunan birçok farklı tipini, bir düğün gecesinde buluşturan romanda, teknik olarak Adalet Ağaoğlu, o zamana kadar romanlarda kullanılan anlatım tekniklerinden farklı olarak her karakterin iç konuşmalarını diğerlerine yansıtmadan aktarmıştır. Bu teknik, Türk romanındaki ilk kez kullanılan bağımsız iç konuşma tekniğidir.

Romanda izlek olarak, iletişimsizlik ve karakterlerin karşıtlığı kullanılmıştır. Karakterler huzursuzluk ve şüphe içindedirler ama birbirlerine karşı sahte dostluk göstererek bu durumu yansıtmazlar. Bu huzursuzluk ve şüphe, iletişimsizlikten doğmaktadır ve karşıt tiplerin çatışmalarına sebep olmaktadır.

Romandaki karakterler iki zıt siyasi görüşe sahip olarak, yani sağ ve sol görüşlü karakterler olarak iki gruba ayrılır. Sol görüşlü karakterler üzerinde daha detaylı durulmuştur ve yazarın anlatım gayesi bu karakterleri aktarabilmektir. Sağ görüşlü kişiler, yaşam ve düşünce yapılarının derinliklerine inilmeden yüzeysel olarak ele alınmışlardır.

Ödüller

Ödüller
Önce gelen:
Mehmetçik Mehmet
Orhan Kemal Roman Armağanı
1980
Sonra gelen:
Yıldız Karayel
Önce gelen:
Alnında Mavi Kuşlar
Madaralı Roman Ödülü
1980
Sonra gelen:
Danaburnu