Madaralı Roman Ödülü

Bu yazımızda farklı alanlarda ilgi ve tartışma yaratan bir konu olan Madaralı Roman Ödülü hakkında konuşacağız. Madaralı Roman Ödülü, keşfedilmeye değer farklı yaklaşım ve bakış açılarıyla hem uzmanların hem de meraklıların dikkatini çeken bir konudur. Tarih boyunca Madaralı Roman Ödülü'in toplum, kültür ve günlük yaşam üzerinde dikkate değer bir etkisi olmuş, bugün de geçerliliğini koruyan tartışmalara ve düşüncelere yol açmıştır. Bu makale aracılığıyla, farklı bağlamlardaki önemini ve etkisini daha iyi anlamak için Madaralı Roman Ödülü dünyasına gireceğiz.

Madaralı Roman Ödülü, emekli öğretmen Fikret Madaralı ile eşinin girişimleriyle başlayan bir edebiyat, edebiyat özelinde bir roman ödülüdür.

Madaralı Roman Ödülü, ilk kez 1974 yılında,[1] son kez de 1989 yılında verildi.[2] Her yıl, bir önceki yıl neşredilmiş romanlar arasından seçilen bir romana verilirdi. Ödül sahibi roman, Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıl dönümü olan 17 Nisan'da ilân edilirdi.[1]

Vedat Günyol, Ceyhun Atuf Kansu, Oya Bender, Adnan Binyazar, Mehmet Başaran, Oktay Akbal, Cavit Orhan Tütengil ve Mustafa Ekmekçi'den oluşan seçici kurul, "Öldürme tutkusu ve işkence konusunda insanın keşfedilmemiş yanlarını ortaya çıkarmada ve anlatımda gösterdiği başarıdan" ötürü Demirciler Çarşısı Cinayeti'ni "yılın en iyi romanı" olarak değerlendirdi ve ilk Madaralı Roman Ödülü'nü Yaşar Kemal'e verdi.[3]

Madaralı Roman Ödülü sahipleri

Kaynakça

  1. ^ a b Kırtay, Faruk. "Yalova'nın İsimsiz Halk Kahramanları…". Farkyalovada.com sitesi, 14 Aralık 2011. 14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016. 
  2. ^ "Madaralı Ödülü' Şemsettin Unlü'nün". Cumhuriyet gazetesi arşivi, 17 Nisan 1989. 14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016. 
  3. ^ ""Madaralı" Roman Ödülünü Yaşar Kemal aldı". Milliyet gazetesi, 18 Nisan 1974. 5 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016.