Bugün Blanet, dünyanın her yerinden insanların dikkatini çeken, oldukça alakalı bir konudur. Günümüz toplumu üzerindeki muazzam etkisiyle Blanet, farklı bağlamlarda önemli bir tartışma konusu haline geldi. Siyasi, sosyal, kültürel veya bilimsel alanda Blanet geniş bir ilgi uyandırmayı başarmış ve çok sayıda tartışma ve araştırmaya yol açmıştır. Bu makalede, Blanet'in etkisini ve etrafımızdaki dünyayı anlama şeklimizi nasıl şekillendirdiğini daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Kökeninden bugünkü evrimine kadar, Blanet'in çağdaş toplumdaki önemini daha iyi anlamamızı sağlayacak kapsamlı bir analize kendimizi kaptıracağız.
Blanet, doğrudan kara deliklerin yörüngesinde dönen varsayımsal bir ötegezegen sınıfının bir üyesidir.[1]
Blanetler, temel olarak gezegenlere benzerler. Kendi kütleçekimleri tarafından yuvarlak hâle getirilebilecek kadar kütleye sahiptirler, fakat yıldızların yörüngesindeki gezegenler gibi termonükleer füzyon başlatacak kadar kütleli değillerdir. 2019 yılında gökbilimciler ve ötegezegen bilimcilerinden oluşan bir ekip, süper kütleli kara deliğin yörüngesinin etrafında binlerce blanet barındırabilecek güvenli bir bölge olduğunu gösterdi.[2][3]
Japonya'daki Kagoshima Üniversitesi'nden Keiichi Wada liderliğindeki bir ekip tarafından kara delik gezegenlerine bu isim verildi.[4] Blanet, İngilizce black hole (kara delik) ve planet (gezegen) kelimelerinin birleşimidir.
Blanetlerin yeterince büyük bir kara deliğin yörüngesindeki yığılma diskinde oluştuğu düşünülmektedir.[3][5]
Doctor Who televizyon dizisinin The Impossible Planet ve The Satan Pit (her ikisi de 2006) bölümlerinde, bölümün konusu K37 Gem 5 adlı bir kara deliğin yörüngesindeki Krop Tor adlı çorak bir blanet olan "olanaksız gezegen"de (impossible planet) geçer. Yıldızlararası (Interstellar - 2014) filminde, süper kütleli kara delik Garguantua'nın yörüngesindeki 3 karasal gezegenden ikisi uygun blanetlerdir. Diğeri ise Pantagruel adlı bir anakol yıldızının yörüngesinde dönmektedir.