Cumhurbaşkanı kararı

Bugünkü yazımızda son yıllarda büyük ilgi gören ve çok sayıda insanın ilgisini çeken bir konu olan Cumhurbaşkanı kararı'den bahsedeceğiz. Cumhurbaşkanı kararı, etkisi toplumun farklı alanlarını kapsadığı için tartışmalara yol açan ve çalışma ve araştırma konusu olan bir konudur. Cumhurbaşkanı kararı, kökeninden evrimine kadar, karmaşıklığını ve günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisini anlamaya çalışan uzmanların ve hayranların dikkatini çekti. Bu makale boyunca Cumhurbaşkanı kararı'in en alakalı yönlerini ve modern yaşamın çeşitli alanlarındaki önemini keşfedeceğiz. Bize katılın ve Cumhurbaşkanı kararı hakkında bilmeniz gereken her şeyi keşfedin!

Cumhurbaşkanı kararı, kanun ya da cumhurbaşkanlığı kararnamesinin verdiği yetkiye dayanılarak yapılan idari işlem türüdür.[1]

2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu ile Bakanlar Kurulu kararlarının yerini almıştır.

Cumhurbaşkanı kararları temelde ikiye ayrılmaktadır: Genel düzenleyici işlem niteliğindeki kararlar ve atama kararları. Genel düzenleyici işlemler acele kamulaştırma, vergi oranının belirlenmesi gibi işlemleri; atama kararları ise üst derece kamu yöneticilerinin atanması ve görevden alınmasını içerir. Atama kararları da 2 gruba ayrılır: Cumhurbaşkanının doğduran yaptığı atamalar ve cumhurbaşkanının onayladığı atamalar.

Cumhurbaşkanı kararları, kural olarak Danıştay tarafından denetlenir.[2][3] Ancak cumhurbaşkanının atama kararlarına karşı Ankara İdare Mahkemesinde dava açılır. Çünkü bunlar ülke çapında etkili ve genel değil birel nitelikte işlemlerdir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Nisan 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar