Bugünkü yazımızda dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çeken Devlet medyası'in büyüleyici dünyasını keşfedeceğiz. Toplum üzerindeki etkisinden günlük yaşamdaki çeşitli uygulamalarına kadar Devlet medyası'in günümüz dünyasında tartışılmaz bir öneme sahip bir konu olduğu kanıtlanmıştır. Bu makale boyunca Devlet medyası'in kökeninden bugünkü evrimine kadar çeşitli yönlerine derinlemesine bakacağız. Kendinizi bu heyecan verici yolculuğa bırakın ve Devlet medyası dünyasının sunduğu her şeyi keşfedin.
Devlet medyası ya da devlete ait medya kavramları genel olarak finansal ve editoryal olarak devlet tarafından kontrol edilen kitle iletişim araçlarına verilen isimdir. Bu tipteki medya kuruluşları alanlarında tekel olabilecekleri gibi, diğer resmi ya da resmi olmayan medya kuruluşları ile rekabet ortamında da bulunabilirler.
Devlet medyası kavramı ilk bakışta özel medya kuruluşlarının tersi olarak anlaşılır. Genellikle, siyasi partilerle ve medya şirketleriyle bağı olmayan bağımsız haberciliğin tersi olarak yorumlanır. Kavram, izleyicilerine ne düşüneceğini telkin eden, yüksek reyting çekmek ya da yüksek reklam geliri elde etmek gibi kaygıları olmayan propaganda amacı güden medyayı tarif ederken kullanılır. Kâr amacının olmaması devlet medyasını özel gerçek kişilere ya da özel tüzel kişilere ait medya kuruluşlarına göre daha güçlü bir konuma getirir. Basının sıkı kontrol altında olduğu ülkelerde devlet, medyadaki hükûmetçe illegal görülen sakıncalı sayılan içerikleri sansürleyebilir. Bu sebepten ötürü devlet medyası iktidar partisinden ayrı olarak düşünülemez. Böyle bir ortamda, tıpkı eski Sovyetler Birliği ya da Kuzey Kore'deki gibi, gazeteciler hakim siyasi partiye üye olmak ya da bağlı olmak durumundadırlar. Basına müdahalenin yaygın olduğu ülkelerde devlet medyası propaganda amaçlı olarak şu faaliyetlerde bulunur: