Fuat Saka

Fuat Saka
Fuat Saka
Genel bilgiler
DoğumFuat Saka
1952 (71-72 yaşında)
Kasımpaşa, İstanbul, Türkiye
TarzlarAnadolu folk-rock, Folk caz
MesleklerMüzisyen
ÇalgılarAkustik gitar, Bağlama

Fuat Saka (d. 1952, Kasımpaşa, İstanbul) Türk müzisyen. Batı müziğiyle harmanlanan özgün Anadolu folk-rock müziği yapmaktadır.

Yaşam öyküsü

Fuat Saka, 1952 yılında Kasımpaşa'da doğdu. Trabzon'un Sotka Mahallesinde büyüdü. Anne tarafı, Kars'tan Akçaabat'a göç etmiştir ve Gürcü asıllıdır. Baba tarafından ise Batum'dan Trabzon'a göç etmiş bir aileye mensuptur. Babası bir yaylı tambur ustası olan Saka'nın müziğe ilgisi çocukluk yıllarında başladı. Bu yıllarda akordiyon dersleri aldı. Trabzon yıllarında; KTÜ müzik bölümü öğrencileriyle yerel bir radyo olan Boztepe FM'de programlar yaptı. Bu programlar onun batı müziğine ilgi duymasını sağladı. İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü resim bölümünü bitirdi. 1977-1980 yılları arasında resim öğretmenliği yaptı. TÖB-DER`de görev aldı. Bu yıllarda birçok beste yaptı. Edip Akbayram ve Selda Bağcan gibi şarkıcıların konserlerinden önce küçük gösteriler yaptı. Daha sonra albüm çalışmaları yaparken siyasi sorunlardan dolayı yurt dışına çıktı. Paris`te ve Hamburg`da yaşadı, müzik eğitimi aldı. İlk albümünü 1982 yılında "Yıkılır Zulmün Son Kaleleri" adıyla çıkardı.

Müziğine Lazca caz yakıştırması yapılan Fuat Saka, müzik yaşamını 20 yıl kadar yurt dışında sürdürdü. İlan edilen genel afla, 12 Eylül Darbesi yükümlülerinin affedilmesiyle, Zülfü Livaneli, Cem Karaca gibi sanatçılarla birlikte Türkiye'ye çağrılmasına rağmen dönmeyince vatandaşlıktan çıkarıldı. 90'lı yılların sonunda Alman vatandaşlığı aldıktan sonra yurda döndü. Saka, tiyatro yönetmeni Telat Yurtsever ile 1994 yılında çocuklar için "Torik Balıklar Ülkesinde" adlı albümünü çıkardı. 1996’da ise Demir Gökgöl'le "Arhavili İsmail" albümünü oluşturdu.

Yerli ve yabancı müzisyenler için düzenlemeler yapan Saka, lazutlar serisinin ilki olan "Lazutlar"ı 1997 yılında piyasaya sürdü.

Saka, uluslararası birçok solo konser verdi; Almanya, Fransa, Danimarka ve Türkiye’den birçok müzisyenle çalıştı. Uluslararası alanda Türk halk müziğini tanıttığı için 2000'de Truva Folklor Araştırmaları Kurumu tarafından ödüllendirildi. Yunan müzisyenler Nikos Papazoglou ve Dionysis Savvopoulos ile birçok ortak çalışmada yer aldı.

Diskografi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d Arşiv, Hürriyet (4 Ağustos 2001). "Sert Laz rock'çu romantik popçu oldu". Hürriyet. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2021. 
  2. ^ a b c d e "Fuat saka" (İngilizce). 24 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011. 
  3. ^ a b c "Fuat Saka Ve Yirmi Yıl Sürgün..." renklidergi.com. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011. 
  4. ^ a b "Biography". lazuri.com. 23 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011. 
  5. ^ a b c "Fuat Saka". TTnet Müzik. 9 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011. 
  6. ^ a b c "Gesi Bağları, Çemberimde Gül Oya, Çayeli'nden Öteye". Doğa İçin Çal. 3 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011.