Bu yazımızda son zamanlarda büyük ilgi ve tartışma yaratan bir konu olan Gıyâseddin Tuğluk konusunu derinlemesine inceleyeceğiz. Gıyâseddin Tuğluk, kökeninden günümüze kadar farklı alanlarda çalışma ve analiz konusu olmuştur. Bu makale aracılığıyla, konunun farklı bağlamlardaki önemini ve etkisini daha iyi anlamamızı sağlayacak farklı bakış açıları ve yaklaşımları ele alarak bu konuya ışık tutmaya çalışıyoruz. Bunu yapmak için, Gıyâseddin Tuğluk'in tüm ayrıntılarını derinlemesine incelememize ve çağdaş toplumdaki önemi üzerinde düşünmemize yardımcı olacak uzmanların vizyonuna, çalışmalara ve ilgili verilere güveneceğiz.
Delhi Sultanlığı ![]() |
---|
Hanedanlar |
Gıyâseddin Tuğluk veya Gazi Malik (ölümü c.1325[1] ) 1320'den 1325'e kadarki Delhi Sultanıydı. Delhi Sultanlığı'ndaki Tuğluk hanedanının ilk padişahıydı. Saltanatı sırasında, Tuğlukabad şehrini kurmuştur. 1325 yılında ölümüyle saltanatı sona erdi. 14. yüzyıl tarihçisi İbn Battuta, padişahın ölümünün kendisine yönelik bir komplo sonucu olduğunu iddia etmiştir[2]
Gıyâseddin Tuğluk'un yerine en büyük oğlu Muhammed bin Tuğluk geçti.[3]
Tuğluk, Tuğluk hanedanını kurdu ve 1320'den 1325'e kadar Delhi Sultanlığı'nda hüküm sürdü.[4] Tuğluk'un Moğollara karşı olan politikası sertti. Ebu Sa'id Bahadur Han'ın gönderdiği elçileri öldürmüş ve Moğol esirleri sert bir şekilde cezalandırmıştı. 1305'te Amroha Muharebesi'nde Moğolları mağlup etti. Tuğluk, Multan'dan Delhi'ye ilerlediğinde Soomro kabilesi isyan etti ve Thatta'yı ele geçirdi.