Rükneddin I. İbrâhim Şah

Günümüz dünyasında Rükneddin I. İbrâhim Şah, gezegenin her köşesinde milyonlarca insanın dikkatini çeken bir konudur. Rükneddin I. İbrâhim Şah gerek tarihsel önemi, gerekse çağdaş toplumdaki önemi ya da geleceğe etkisi nedeniyle kimseyi kayıtsız bırakmayacak bir konudur. Yıllar geçtikçe, Rükneddin I. İbrâhim Şah tartışmaya, kapsamlı çalışmaya ve ayrıntılı analize konu olmuş ve bunun sonucunda çok çeşitli görüş ve bakış açıları ortaya çıkmıştır. Bu yazıda, dünya çapında ilgi ve merak uyandırmaya devam eden bir konuya ışık tutmak amacıyla Rükneddin I. İbrâhim Şah'in kökeni ve evriminden bugünkü etkisine kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz.


Rükneddin İbrâhim Şah, 1296'nın ikinci yarısında çok kısa bir süre hüküm süren Halaci hanedanına mensup geçici bir Delhi Sultanlığı yöneticisi idi.

Rükneddin İbrahim, Celaleddin Firuz Halaci'nin oğludur. Babasının ölümünden sonra annesi tahtın boş kalmasına izin vermenin riskli olacağına karar verdi ve genç yaştaki Rükneddin'i 21 Ekim 1296'da[1] tahta çıkardı. Ancak taht iddiası kabul görmeyince annesi ile birlikte şehri terk etti. Rükneddin 1297 civarında Hansi'de esaret altındayken öldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ Bhattacherje, S. B. (1 Mayıs 2009). Encyclopaedia of Indian Events & Dates (İngilizce). Sterling Publishers Pvt. Ltd. ISBN 978-81-207-4074-7. 
  2. ^ Mehta, Jaswant Lal (1979). Advanced Study in the History of Medieval India (İngilizce). Sterling Publishers Pvt. Ltd. ISBN 978-81-207-0617-0.