Gavda

Günümüz dünyasında Gavda çok sayıda insan için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konudur. Toplum üzerindeki etkisi, tarihsel önemi veya belirli disiplinlerin gelişimindeki önemi nedeniyle Gavda akademisyenlerin, uzmanların ve kamuoyunun dikkatini çekti. Bu makalede, Gavda'in farklı yönlerini ve boyutlarını derinlemesine inceleyerek anlamını, etkisini ve farklı bağlamlardaki alaka düzeyini analiz edeceğiz. Detaylı bir analizle bu konuya ışık tutmaya ve Gavda hakkında daha geniş ve eksiksiz bir bakış açısı sunmaya çalışacağız.

Gavda
Γαύδος
Gavda belediyesi
Gavda'nın uydu görünümü
Yunanistan üzerinde Gavda
Gavda
Gavda
Gavda'nın Yunanistan'daki konumu
Ülke Yunanistan
BölgeGirit
Bölgesel birimHanya
Yüzölçümü
 • Toplam32.4 km²
Nüfus
 (2011)
 • Toplam152
 • Yoğunluk4.7/km²
Zaman dilimi] (DAS)
 • Yaz (YSU)] (DAYS)

Gavda (YunancaΓαύδος Gavdos), Yunanistan'ın Girit bölgesinde bulunan bir ada ve belediyedir. Ada, Girit'in güneyinde yer almakta olup Avrupa'nın en güney noktasıdır. Yüzölçümü 32.4 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1,456'dır.[1] Belediyenin merkezi Kastri'dir.[2]

1930'larda ada komünistlerin sürgün yeri olarak kullanılmış; Aralarında Markos Vafiadis ve Aris Velouchiotis gibi Yunan hareketinin önde gelen isimlerinin de bulunduğu 250'den fazla kişi sürgüne gönderildi. II. Dünya Savaşı sırasında, Almanların Girit savaşında kazandıkları zaferin ardından Müttefik kuvvetler bazı kuvvetleri Gavdos'a tahliye etti. Gavdos daha sonra Haziran 1941'den Ekim 1944'te kurtuluşa kadar Mihver güçleri tarafından işgal edildi.

Gavda, Türkiye tarafından Ege'de Gri Bölgeler olarak tanımlanan egemenliği tartışmalı adalardan biridir.[3] 1996 yılında adada düzenlenmek istenen bir NATO tatbikatına Türkiye tarafından itiraz edilmiştir.

Gavda belediyesi, Ampelos, Fokya, Karave, Kastri ve Vatsiana yerleşimlerine ayrılmaktadır ve aynı zamanda Küçükgavda Adası'nı da kapsamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b "Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. ΜΟΝΙΜΟΣ Πληθυσμός" (Yunanca). Yunanistan İstatistik Kurumu. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2018. 
  2. ^ Kallikratis law 27 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yunanistan İçişleri Bakanlığı (Yunanca)
  3. ^ Ulvi Keser, Gökhan Ak (2013). "Ege'de Yunanistan'ın Türk Adaları: Unutulmayanlar". dergipak.gov.tr. 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2018. 

Dış bağlantılar