Kavrun Yaylası

Günümüz dünyasında Kavrun Yaylası çok çeşitli insanların ilgisini çeken bir konu haline geldi. Zamanla, Kavrun Yaylası'in farklı bağlamlarda ve durumlarda alakalı olduğu kanıtlandı ve bu da onun önemi ve toplum üzerindeki etkisi konusunda büyük bir tartışmaya yol açtı. Ortaya çıkışından bu yana, Kavrun Yaylası, onu daha iyi anlamak için zaman ve çaba harcayan uzmanların ve amatörlerin ilgisini çekti. Bu makalede, Kavrun Yaylası'in farklı yönlerini keşfedeceğiz ve bu çok alakalı konu hakkında kapsamlı bir bakış açısı sağlamak için farklı alanlardaki etkisini analiz edeceğiz.

Kavrun Yaylası Rize ilinin, merkezine 29 km uzaklıkta olduğu Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun olmak üzere iki kısma ayrılır. Ayder yaylasından 10 km uzaklıktadır. Rakımı en düşük 1980 en yüksek 2350 metredir. Yaylanın ortasından Fırtına Deresi'nin kollarından olan Kavran Deresi geçmektedir. Toprak yol ile yaylaya ulaşım sağlanmaktadır.

Mayıs ve Ekim ayları arasında yaylacılık için kullanılan yaylanın nüfusu yaklaşık 70 kişidir. Sözlü tarihe göre 200 yıldır yayla olarak kullanılmaktadır. Yaylada yarı okyanus, yarı karasal iklim görülmektedir. 2024 yılında yayladaki konut sayısı 130, turistik olarak kullanılan konut sayısı ise 3'tü. Bu konutların %40'ı geleneksel yayla evi, %30'u restore edilmiş yayla evi ve geriye kalan %30'u ise modern binalardır. Doğu Karadeniz'deki diğer yaylalardan farklı olarak konutlar birbirine uzak değildir. Yayla evlerinin kuzey duvarları, rüzgardan etkilenmemesi için daha kalın yapılmıştır. Yayladaki evlerin %70 eğimli arazide, %30'u ise Kavran Deresi kenarlarındadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Mutlu Oral, Nazlı Ferah Akıncı (27 Mart 2024). "Mimarsız Mimarlığın Karakteristik Özellikleri ve Temsili Bir Örnek: Yukarı Kavrun Yayla Evleri". dergipark.org.tr. Erişim tarihi: 27 Mart 2025.