Kayıtsızlık eğrileri

Günümüzde Kayıtsızlık eğrileri toplumda büyük önem kazanan bir konudur. Teknolojinin ilerlemesi ve bilgiye erişim sayesinde, giderek daha fazla insan Kayıtsızlık eğrileri ve bunun günümüz dünyasındaki etkileri hakkında bilgi edinmekle ilgileniyor. İster tarihsel, ister bilimsel, ister kültürel açıdan olsun, Kayıtsızlık eğrileri her yaştan ve her kökenden insanın hayal gücünü yakaladı. Bu makalede, günümüzde tartışma ve yansıma konusu olmaya devam eden bir konuya ışık tutmak amacıyla Kayıtsızlık eğrileri'in kökeninden mevcut etkisine kadar bazı önemli yönlerini inceleyeceğiz.

Bu örnekte tüketici daha üst seviyede fayda seviyesi vereceğinden I3 ile gösterilen eğriyi diğer eğrilere tercih edecektir.

Kayıtsızlık eğrileri ya da diğer adıyla farksızlık eğrileri iktisat biliminin tüketici seçimlerine dair bir dizi varsayımını grafik üzerinde göstermeye yarayan eğrilerdir. İngilizcede "indifference curve" olarak bilinirler. Kayıtsızlık eğrileri, tüketicinin seçim kümesi içinde, kendine nicelik olarak eş fayda sağlayan noktaların bir araya getirilmesi ile oluşur. Tüketicinin, bu küme içinden yaptığı seçimler belli ön kabulleri sağlamakta ise, kayıtsızlık eğrileri belli şekiller alabilir. Ordinal fayda kavramını başlangıç noktası olarak ele alan kayıtsızlık eğrileri tüketicilere mal bileşimlerinden alabileceği en fazla hazzı göstermektedir.[1] (örn: içbükey, dışbükey)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kayıtsızlık Eğrisi Nedir? Kayıtsızlık Eğrisi hakkında detaylı bilgi". Ekonomim Sözlük (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Ocak 2025.