Kazakistan'ın idari bölümleri

Günümüz dünyasında, Kazakistan'ın idari bölümleri geniş bir insan kitlesi için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. İster belirli bir alandaki profesyoneller, ister hobi tutkunları ya da sadece meraklı bireyler olsun, Kazakistan'ın idari bölümleri farklı alanlarda ilgi çekmiş ve tutkulu tartışmalara yol açmıştır. Zaman ilerledikçe, Kazakistan'ın idari bölümleri'i anlamanın ve keşfetmenin önemi giderek daha belirgin hale geliyor ve bu nedenle çalışma ve analizini derinleştirmek çok önemlidir. Bu makalede, bugün çok alakalı olan bu konuya ilişkin eksiksiz ve zenginleştirici bir vizyon sunmak amacıyla Kazakistan'ın idari bölümleri'in farklı yönlerini inceleyeceğiz ve çeşitli bağlamlardaki etkisini araştıracağız.

Parlak kırmızı ile belirtilenler cumhuriyet statüsündeki şehirlerdir (Astana, Almatı, Şımkent).

Kazakistan'ın idari bölümleri, Kazakistan topraklarının kurumsal ve idari yapısıdır.

Kazakistan, idari olarak birinci düzeyde 17 il ve dört doğrudan yönetilen cumhuriyet şehrine, ikinci düzeyde 170 ilçe, 38 ile bağlı şehir ve 16 doğrudan yönetilen cumhuriyet şehirlerinin ilçeleri ile 48 ilçeye bağlı şehir, dört ile bağlı şehirlerin ilçeleri, 29 belde, 2179 kırsal bölge ve 92 kırsal yerleşime ayrılmaktadır.[1]

Ayrıca Rusya Federasyonu, Kazakistan'dan Baykonur Uzay Üssü ve doğrudan yönetilen cumhuriyet şehri olan Baykonur'un bulunduğu 95.727 km²'lik askeri eğitim alanı 2050 yılına kadar kiralık olarak kullanmaktadır.

Kazakistan'da toplam 89 şehir, 29 belde ve 6293 köy bulunmaktadır.

Kazakistan, aynı zamanda Batı Kazakistan, Kuzey Kazakistan, Doğu Kazakistan, Orta Kazakistan ve Güney Kazakistan olmak üzere beş ekonomik bölgeye ayrılmaktadır.

Kaynakça