Günümüz dünyasında Koruma halkası toplumun çeşitli kesimlerinde önem kazanan bir konudur. Politikadan popüler kültüre kadar Koruma halkası her türden izleyicinin ilgisini çekti. Koruma halkası, coğrafi sınırları aşan etkisi ile günümüz panoramasını anlamak için bir referans noktası haline geldi. Bu makalede, bu olguyu derinlemesine inceleyeceğiz, farklı alanlardaki etkilerini ve sonuçlarını analiz edeceğiz. Koruma halkası, kökeninden geleceğe projeksiyonuna kadar, bugünkü etkisini anlamak için detaylı olarak incelenmeyi hak ediyor.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Mart 2020) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Bir işletim sistemi açılışta kernel modeda başlar. Kullanıcı sisteme girdikten sonra, user moda (ring 3) geçer. Bu modda kullanıcı sistem için kullanılan fonksiyonları güvenlik açısından kullanamaz. Kullanıcı sadece kendi başlattığı uygulamaların adres alanları içerisinde kalmak suretiyle işlerini yürütebilir. Sistemin güvenli bir şekilde çalışabilmesi için kullanıcıya kısıtlı izinler tanınmıştır. GNU/Linux sisteminin sistem fonksiyonlarını kullanabilmesi için, user modundan sistem moduna (kernel mode ) geçmesi gerekir. Bu da kullanıcının programlarında kullandığı API (Application Programming Interface) fonksiyonlarıyla gerçekleşir. Örneğin read, write sistem fonksiyonlarıdır ve bunların çalışabilmesi için sistem moduna geçilmesi gerekmektedir. Bu değişiklik otomatik olarak yapılır ve daha sonra user moda geri dönülür.
Not: Yukarıda yazanlar Linux işletim sistemi referans alınarak yazılmıştır. Ancak diğer pek çok işletim sisteminde de geçerlidir.
![]() | Yazılım ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |