Günümüz dünyasında Meziyet Nişanı, gezegendeki milyonlarca insanın dikkatini çeken bir konudur. Ortaya çıkışından bu yana, Meziyet Nişanı çeşitli alanlarda büyük bir etkiye neden oldu, hararetli tartışmalara ve çelişkili görüşlere yol açtı. Etkisi siyaset, teknoloji, kültür, bilim ve genel olarak toplum gibi çok çeşitli alanlara uzandığı için önemi inkar edilemez. Meziyet Nişanı, yerleşik paradigmalara meydan okuyarak ve çağdaş dünyanın zorluklarına yeni bakış açıları sunarak yakın tarihte derin bir iz bıraktı. Bu makalede Meziyet Nişanı'in birçok yönünü analiz edeceğiz ve mevcut bağlamda anlamını araştıracağız.
Meziyet Nişanı, Osmanlı İmparatorluğu'nda üstün hizmette bulunan memurlara, Osmanlı uyruklularına ve yardımsever yabancılara verilmek üzere 1910 yılında V. Mehmed Reşad'ın irade-i seniyesiyle çıkarılan nişandır.
Nişanın 5 sınıfı vardı, önce beşinci sınıfı verilir; sonra sırasıyla sınıflar yükseltilerek birinciye kadar çıkarılırdı. Nişanın birinci sınıfı, kenarları 1 cm genişliğinde beyaz bir kordon ve 10 cm genişliğinde kırmızı bir kordonla şemsesiyle birlikte göğsün sol tarafına, ikinci sınıfı aynı renkte ve 2 cm genişliğinde bir kordonla boyuna ve şemsesi sağ tarafa, üçüncü sınıfı aynı kurdeleyle boyuna asılırdı. Dördüncü sınıfı, kurdeleden yapılmış bir rozetle, beşinci sınıfı rozetsiz olarak göğsün sol tarafına takılırdı. Askerlere verilecek nişanların üzerinde çapraz kılıç bulunurdu. Nişan beratla birlikte verilir ve sahibi ölünce geri alınırdı.
![]() | Nişan ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |