Bu yazıda hem uzmanların hem de meraklıların dikkatini çeken bir konu olan Plastik sanatlar'i inceleyeceğiz. Plastik sanatlar bilimden popüler kültüre kadar çeşitli alanlarda tartışma ve analiz konusu olmuş bir kavramdır. Tarih boyunca Plastik sanatlar, düşünme, hareket etme ve çevremizdeki dünyayla ilişki kurma biçimimizi etkileyerek insanların yaşamlarında çok önemli bir rol oynamıştır. Multidisipliner bir yaklaşımla, Plastik sanatlar hakkındaki farklı bakış açılarını inceleyeceğiz, en alakalı ve tartışmalı yönlerini vurgulayacağız. Ek olarak, Plastik sanatlar'in zaman içinde nasıl geliştiğini ve günümüzdeki önemini keşfedeceğiz. Plastik sanatlar'in büyüleyici dünyasına girmeye hazır olun!
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Eylül 2014) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
![]() | Bu maddenin veya maddenin bir bölümünün gelişebilmesi için sanat konusunda uzman kişilere gereksinim duyulmaktadır. (Ocak 2013) |
Plastik sanatlar, kalıplanabilen veya şekil verilebilen (plastik niteliğe sahip) boya, kil, alçı gibi malzemelerin uygulanmasıyla oluşturulan resim, heykel, çizim, vb. sanat dallarının tümüne verilen genel addır. Bu kavram günümüzde görsel kültür olarak da kullanılmaktadır.
Hartmann'a göre sanat dalları dörde ayrılır;
Hartmann, resmi plastik sanatlardan ayrı tutmuştur. Bunun nedeni, resmin iki boyutlu olmasıdır. Plastik sanatlar ise üç boyutludur. Bir sanatı plastik olarak kabul edebilmek için onun her cephesinden seyredilebilir olması gerekir. Sanat nesnesi olarak kabul edilen objenin sağından, solundan, önünden, arkasından, üstünden, altından bakılabilmeli. Bu açıdan baktığımızda resim, fotoğraf, grafik, hat, minyatür, tezhip gibi sanatlar plastik sanatlar içerisine girmez.
![]() | Sanat ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |