Rani ki vav

Bu yazımızda Rani ki vav'in büyüleyici dünyasını keşfedeceğiz. Rani ki vav, kökeninden günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar ilgi ve tartışma kaynağı olmuştur. Tarih boyunca Rani ki vav farklı alanlarda çok önemli bir rol oynamış, kültürden ekonomiye kadar her şeyi etkilemiştir. Derinlemesine analiz yoluyla Rani ki vav'in birçok yönünü ve çağdaş dünyadaki önemini inceleyeceğiz. Farklı boyutlarını keşfederek önemini ve günlük hayatımızda oynadığı rolü daha iyi anlamaya çalışacağız. Benzer şekilde, zaman içindeki gelişimini ve gelecekteki potansiyel etkisini de analiz edeceğiz.

Rani-ki-Vav
UNESCO Dünya Mirası
Konum Hindistan
KriterKültürel: i, iv
Referans922
Tescil2014 (38. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Rani ki vav, Hindistan'ın Gucerat kentindeki Patan kasabasında karmaşık bir şekilde inşa edilmiş bir basamaklı kuyudur. Saraswati Nehri kıyısında bulunmaktadır. Rani ki vav, 11. yüzyılda kral I. Bhimdev'in anısına inşa edildi.[1] 22 Haziran 2014'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.[2][3] Basamaklı kuyular, Hint kıtasındaki yer altı su kaynakları ve depolama sistemlerinin ayırt edici bir formudur ve M.Ö. üçüncü bin yıldan beri inşa edilmiştir. Rani ki vav, karmaşık Maru-Gurjara mimari tarzında ters bir tapınaktır ve yedi basamaklı merdivenle inşa edilmiş ve 500'den fazla ana heykel içermektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Rani-ki-Vav (the Queen's Stepwell) at Patan, Gujarat – UNESCO World Heritage Centre". whc.unesco.org (İngilizce). 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015. 
  2. ^ "Four new cultural sites inscribed on World Heritage List". UNESCO World Heritage Centre. 22 Haziran 2014. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2014. 
  3. ^ "Gujarat's Rani ki Vav added to UNESCO World Heritage site List". IANS. news.biharprabha.com. 3 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2014.