Salih Münir Paşa

Bu makalede, son yıllarda farklı alanlardaki etkisi nedeniyle önem kazanan Salih Münir Paşa konusuna değinilecektir. Salih Münir Paşa, diğerlerinin yanı sıra sosyal, ekonomik, politik, kültürel alanlardaki etkisi nedeniyle araştırmacıların, uzmanların ve genel kamuoyunun dikkatini çekti. Önemi, günümüz toplumunda önemli değişiklikler yaratma yeteneğinde ve sonuçlarında yatmaktadır. Bu anlamda, mevcut bağlamda kapsamını ve önemini anlamak için Salih Münir Paşa'in çeşitli yönleri ayrıntılı olarak analiz edilecektir.

Salih Münir Paşa
Hariciye Nazırı
Görev süresi
1911-1912
Kişisel bilgiler
Doğum 1859
İstanbul
Ölüm 1939
İstanbul
Vatandaşlığı  Osmanlı İmparatorluğu

Salih Münir Paşa (1859-1939) Osmanlı Devleti'nin son döneminde hizmet vermiş bir devlet adamıdır.

Osmanlı devlet adamı, şair ve besteci Mahmud Celaleddin Paşa'nın oğludur. Genç yaşında devlet hizmetine girmiş, kısa sürede yükselmiştir. Babasının 1891'de Ticaret ve Nâfıa Nâzırı olmasından sonra onun yerine Hüdavendigâr (Bursa) valiliğine getirilmiş ve 1897 yılına kadar bu görevde kalmıştır. Ticaret ve Hariciye mektupçuluklarında bulunduktan sonra Paris elçiliğine atanmış, ek olarak Brüksel ve Bern elçiliklerini yürütme görevi de kendisine verilmiştir. Jön Türk Devrimi ardından II. Abdülhamid'e yakın oluşu dolayısıyla görevden uzaklaştırılmış ve ölümüne kadar kendisine bir devlet hizmeti verilmemiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Salih Münir Paşa". Bursa Gazeteciler Cemiyeti. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022.