Save

Save hakkındaki bu makalede, günümüz toplumundaki bu geniş ve ilgili konunun farklı yönlerini ve bakış açılarını keşfedeceğiz. Kökeni ve evriminden günlük yaşamın farklı alanlarındaki sonuçlarına kadar, Save'in kapsadığı çoklu boyutları daha iyi anlamamızı sağlayacak ayrıntılı bir analize gireceğiz. Araştırma ve derinlemesine düşünme yoluyla, Save ve onun çağdaş dünyadaki etkileri hakkındaki anlayışımızı zenginleştirmek amacıyla az bilinen veya tartışılan yönlere ışık tutmaya çalışıyoruz.

Save
ساوه
Serdaran meydanı
İran üzerinde Save
Save
Save
Şehrin ülke içindeki konumu
Ülkeİran İran
BölgeMerkezi
ŞehristanSave şehristanı
BahşMerkezî bahşı
Rakım1008 m
Nüfus
 (2006)
 • Toplam194.545
Zaman dilimiUTC+03.30 (IRST)
 • Yaz (YSU)UTC+04.30 (IRST)
Resmî site
www.savehcity.ir

Save (Farsça: ساوه), İran'ın Merkezi Eyaleti'nde şehir.

Eyaletin aynı isimli Save şehristanının yönetim merkezi olan şehrin 2006 yılı resmî nüfusu 179.009'dur.[1]

Kentin geçim kaynaklarını tarım ve sanayi oluşturur. Önemli ölçüde buğday ve pamuk üretimi yapılır ayrıca kavun ve narı da ünlüdür.

Save eski bir şehirdir. Şehrin yanında bulunan ve kutsal sayılan bir gölün, İslam peygamberi Muhammed'in doğduğu gece kuruduğu tarihlerde yazılıdır.[2]

Turizm

  • Cuma Camii: 11. yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edilen cami bir avlu, sundurma, 14 m boyunda minaresi, noktürnal alanları, çinili kubbesi (14 m boyunda, 16 m çapında) ve kufi komut yazıtlı iki sunak içerir. Moğollar şehri talan ettiğinde caminin içindeki değerli kitapları ve astronomi araçlarını da yok etmişlerdir.
  • Meydan Camii: Ayrıca Kızıl Camii olarak bilinen cami Selçuklu dönemine tarihlenen bir tuğla kubbe, 11. yüzyıldan kalma bir minare, üç revak vardır ve dahili plasterwork ve kitabeli bir sunak evler.
  • İmamzade Sultan Seyyid İshak Türbesi
  • Sorhde Köprüsü, kentin güneyinde yer alır.
  • Hamseabad Kervansarayı

Kaynakça

  1. ^ "World Gazetteer'de 'Sāveh'". 21 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2010. 
  2. ^ Dâvûd-İ Kayserî ve Genel Hatlarıyla Düşüncesi, Cağfer KARADAŞ, Doç. Dr., U.Ü. İlâhiyat Fakültesi