Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması

Günümüz dünyasında Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması, toplum üzerindeki etkisinden siyaset ve ekonomideki önemine kadar hem uzmanların hem de hayranların dikkatini çekmeyi başardı. Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması gerek popüler kültür üzerindeki etkisi gerekse akademik alandaki önemi nedeniyle her yaştan ve her kökenden bireylerin aktif olarak katıldığı bir tartışma yarattı. Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması gelişmeye ve yeni nüanslar kazanmaya devam ettikçe, onu tüm karmaşıklığıyla anlama ihtiyacı daha da belirgin hale geliyor. Bu makalede Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması'in çeşitli yönlerini ve çağdaş toplum üzerindeki etkisini inceleyeceğiz.

Türkiye-Azerbaycan Stratejik İşbirliği Antlaşması
İmzalanma16 Ağustos 2010
YerBakü, Azerbaycan
Bitiş16 Ağustos 2020
(2030 yılına kadar uzatılabilir.)
İmzacılar Azerbaycan
 Türkiye
OnaylayanlarAzerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi
Türkiye Büyük Millet Meclisi

Stratejik İşbirliği Antlaşması, Azerbaycan ve Türkiye arasında, Azerbaycan adına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye adına 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanmış iş birliği ve karşılıklı destek antlaşmasıdır.

Antlaşmanın bir şartına göre, Türkiye ve Azerbaycan ülkelerinden birine karşı askeri saldırı veya saldırı durumunda saldırıya uğramayan ülke "tüm imkanlarını kullanarak" saldırıya uğrayan ülkeyi destekleyecektir.[1]

Anlaşma 23 madde ve beş bölümden oluşmaktadır: "Askeri-siyasi ve güvenlik sorunları", "Askeri ve askeri-teknik iş birliği", "İnsani konular", "Ekonomik iş birliği" ve "Ortak ve Son Hükümler".

Antlaşma, 21 Aralık 2010 tarihinde Azerbaycan Millî Meclisi'nde,[2] 2 Şubat 2011 tarihinde de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylandı.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Abbasov, Şahin. "Azerbaijan-Turkey Military Pact Signals Impatience with Minsk Talks -- Analysts". Eurasia.net. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  2. ^ "Azerbaijan ratifies strategic partnership accord with Turkey". Xinhua. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  3. ^ "Turkish parliament ratifies Turkish-Azerbaijani inter-governmental agreements". Trend News Agency. 16 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011.