Yüzde işareti

Bu yazımızda farklı alanlarda büyük ilgi ve tartışma uyandıran Yüzde işareti konusunu ele alacağız. Yüzde işareti, farklı sektörlerdeki ilgisi ve etkisi nedeniyle alanında uzman, akademisyen ve uzmanların ilgi odağı haline gelmiş bir konudur. Son birkaç on yılda, Yüzde işareti daha fazla önem ve alaka kazandı ve günümüz toplumu üzerindeki etkisine ilişkin sonsuz sorular ve endişeler yarattı. Bu makalede, bu konuya eksiksiz ve sağlam temellere dayanan bir genel bakış sağlamak amacıyla Yüzde işareti'in farklı yönlerini ayrıntılı ve kapsamlı bir şekilde analiz edeceğiz.

%

Yüzde işareti
kesme işareti ’  '
ayraçlar   ( )  { }  ⟨ ⟩
iki nokta :
virgül ,
kısa çizgi -
uzun çizgi
üç nokta …  ...  . . .
ünlem işareti !
nokta .
soru işareti ?
tırnak işareti “ ”
tek tırnak işareti ‘ ’
noktalı virgül ;
eğik çizgi /
boşluk
Diğer Tipografik İşaretler
ve işareti &
yıldız işareti *
kuyruklu a @
ters eğik çizgi \
madde işareti
düzeltme işareti ˆ
derece °
denden işareti
ters ünlem işareti ¡
ters soru işareti ¿
kare işareti #
yüzde işareti %
paragraf işareti
türev işareti
bölüm işareti (çengel işareti) §
tilde ~
alt çizgi _
Fikrî mülkiyet hukuku
telif hakkı simgesi ©
tescilli marka simgesi ®
marka simgesi
Para birimi simgeleri
$ £
Ayrıca bakınız
Diyakritik işaretler

Yüzde işareti (%) veya bölü yüz işareti, herhangi bir sayıyı veya oranı 100'ün kesri olarak belirtmek için kullanılan semboldür. "Yüzde" olarak telaffuz edilirse sayının önüne (ör. %47), "bölü yüz" olarak telaffuz edilirse sayının arkasına getirilir (ör. 47%). Türkçenin günlük kullanımında daha çok "yüzde" olarak telaffuz edilir, dolayısıyla '%' işareti daha çok önde kullanılır.

Unicode içerisinde U+0025 vuruşu ile simgelenir. Klavyelerde, ALT tuşuna basılı tutarken, klavyenin sağ kısmındaki numerik tuşlar kullanılarak 37 yazılarak oluşturulabilir. Bir diğer yöntem ise klavyede SHIFT tuşuna basılı tutarken, klavyenin üst kısmındaki 5 tuşuna basmaktır. Bu işaretten türeyen bir diğer işaret de binde işaretidir. () Bu da Unicode'da U+2030 vuruşu ile elde edilir.

Kaynakça