Şu anda Şupria modern toplumda önemli bir rol üstlenmiştir. Etkisi kültürden siyasete, teknolojiden kişilerarası ilişkilere kadar farklı alanlarda algılanabilmektedir. Şupria dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çekerek tartışmalara, tartışmalara ve ihtilaflara yol açtı. Zamanla Şupria, hem uzmanların hem de amatörlerin ilgisini çeken, genel bir ilgi konusu haline geldi. Bu nedenle, Şupria'in günümüz toplumu üzerindeki etkisini derinlemesine ve eleştirel bir şekilde ele almanın yanı sıra kısa, orta ve uzun vadedeki etkilerini analiz etmek çok önemlidir.
Ermenistan tarihi |
---|
![]() |
Şupria veya Şubria (Ermenice: Շուպրիա), MÖ 13. yüzyıldan sonra yazılmış Asur kaynaklarında geçen, Ermeni Yaylası'ndaki bir Hurri krallığıydı. Başkenti Ubbumu idi.[1] Genellikle Şupria adının MÖ 3. binyıla tarihlenen Mezopotamya kayıtlarındaki Subartu (Sümer: Shubur) kelimesinden türediği ve hatta eş anlamlı oldukları kabul edilir. Bununla birlikte, Sümerlilerin Subartu adını Yukarı Mezopotamya ve/veya Asur bölgesini tanımlamak için kullandığı bilinmektedir.
Subartular, Hurri-Mitanniler, Hayasa-Azziler, Nairi halk ve bölgedeki diğer topluluklar, MÖ 9. yüzyılda Urartu hakimiyetine girmiştir. Bazı akademisyenlere göre, bu halkların soyundan gelenler günümüz Ermenilerinin etnik yapısını şekillenmiş olabilir.[2][3][4]
MÖ 7. yüzyılın başlarında yaşamış Süryani Kralı Esarhaddon, tanrı Aşur'a yazdığı mektupta Şupria'dan bahsetmektedir. Esarhaddon, 674'te Şupria'ya karşı sefere çıkmıştır.
Asur Kralı III. Şalmanezer, en az bir Şupria Kralından (Anhitte) bahsetmiştir.[5]