Bahçe

Günümüz dünyasında Bahçe, insanların yaşamlarında giderek daha önemli hale geldi. Kişisel, profesyonel veya sosyal düzeyde Bahçe, günlük çalışma şeklimizi önemli ölçüde etkiledi. Etkileri o kadar geniş ve çeşitlidir ki yaşamlarımız üzerindeki etkisini göz ardı etmek imkansızdır. Bu makalede Bahçe'in farklı yönlerini keşfederek toplum üzerindeki etkisini, zaman içindeki gelişimini ve gelecekteki rolünü analiz edeceğiz. Hiç şüphe yok ki, Bahçe dikkatimizi ve üzerinde düşünmeyi hak eden bir konudur çünkü yaşadığımız gerçeklikte varlığı yadsınamaz.

Bahçe, çeşitli çim ve çimen türleri, yerörtücü bitkiler, saksı çiçekler, çalılar, ağaççıklar, yaprak döken veya dökmeyen ağaçlar, süs bitkileri veya doğal bitki örtüsüyle oluşturulmuş, insanların doğa ve temel ihtiyaçlarını karşılayan, aile yapısına, isteklerine, kullanım alışkanlıklarına göre estetik tasarlanırken doğanın yapısının bozulmadan, ekolojik ölçütlerin göz önünde bulundurulduğu, bitkilerin birbirleriyle etkileşimlerinin incelendiği, ekosistemin devamlılığının sağlandığı, flora-fauna ilişkisinin göz önünde bulundurulmasının yanında birçok faktörü, yerel, bölgesel, ülkesel boyutlarda göz önüne alındığı yapı dışında kalan ve yakın çevresine ait açık alan mekanlardır.[1][2]

Genellikle açık alanlarda bulunan bahçeler, hem doğal halleriyle bulunabilir, hem de insan eliyle yapılarak bakımlı halde bulundurulabilirler. Bahçelerin en yaygın biçimi konutlarda görülürken, kamuya açık alanda ise parklar ya da hayvanat bahçeleri biçiminde görülür. Bahçelerde amaca ya da görsel zevklere göre değişkenlik gösteren havuz, kameriye, özel çiçek tarhları, gölet gibi ek özellikler bulunabilir. Satışa yönelik gıda ürünleri üretilen veya zevk amaçlı (sebze ve meyve) ürünleri üretilen hobi bahçeleri de bahçecilik kapsamında ele alınabilirler.

Bahçe düzenlemesi çok özel bilgi ve deneyim gerektirmektedir.Ülke politikasında yer peyzaj planlarına ve karakteri göz önünde bulundurularak estetik, alan kullanımı, konfor, gürültü, enerji, güvenlik, doğal afetlere karşı arazinin toprak, su, bitkisel yapısına uygun vb. faktörler içerir. Bu süreçte peyzaj mimarları tarafından peyzaj planlama ve mühendislik ilkeleri doğrultusunda proje çizilerek, projeye uygunluğu denetlenir. Bahçıvanlar, yapılan projenin uygulandıktan sonra peyzaj mimarları tarafından hazırlanan bilimsel bilgiler ışığında hazırlanan bakım programlarının ve alanın sürdürülebilir olması için bahçe bakımı, sulama, budama, gübreleme, yabani ot temizleme gibi faaliyetleri sürdürmektedir. Bugünün gelişen bilimsel yaşam akışı içinde peyzaj mimarlığı mesleğinin sahipleri peyzaj mimarlarınca profesyonel ve doğayla uyumlu sürdürülebilir peyzaj uygulamaları (planlama, tasarım ve onarım) şeklinde yapılmaktadır.

Kelime Kökeni

Farsça aynı anlama gelen bāġçe باغچه sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça bāġ باغ "her çeşit bahçe " sözcüğünden türetilmiştir.[3]

Fotoğraflar

Kaynakça

  1. ^ "Garden | Flower, Vegetable, Landscaping | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 8 Ekim 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2024. 
  2. ^ "Gardening | Definition, Types, Tools, & Facts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 1 Aralık 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2024. 
  3. ^ "Bahçe Kelime Kökeni, Kelimesinin Anlamı - Etimoloji". www.etimolojiturkce.com. 

Bahçe türleri

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta bahçe ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur