Bu yazıda son yıllarda büyük ilgi gören Bostan konusu ele alınacaktır. Bostan, toplumun farklı kesimlerine olan etkisi nedeniyle uzmanların ve genel kamuoyunun ilgisini çeken bir konudur. Bu makale boyunca Bostan ile ilgili farklı yönler, kökeninden bugünkü evrimine kadar incelenecektir. Bostan'in çeşitli sektörlerde yarattığı etkinin yanı sıra bu konu etrafında öngörülen gelecek perspektifleri de analiz edilecek. Ayrıca Bostan'in geniş ve eksiksiz bir vizyonunu sağlamak amacıyla alandaki uzmanların farklı pozisyonları ve bakış açıları sunulacaktır.
Bostan (Farsça: بوستان Būstān), sebze, meyve, ağaç, çalı ya da çiçek bitkileri yetiştirilen yerlere verilen isimdir.
Bahçe ya da bostan, sulanabilir veya sulanmayan arazilere kurulabilir. Bahçe kurulurken, içine dikileceği bitkilerin zamanında gelişip büyüyebilmeleri için, önce toprak işlenir. Daha sonra da bahçenin etrafı, içindekiler zarar görmesin diye duvar, ağaç ya da tel çitlerle çevrilir.[1] Bahçeler genellkile su altı arazilere kurulur. Su altı olmayan, diğer bir ifade ile, kurak arazilere kurulanlara ise "deşduvan" denmektedir. Deşduvanlarda yetişen sebze ve meyveler sulak alanlarda yetişenlere göre biraz küçük olur ancak yetştirilireken sebze ve meyve bitkilerine hiçbir kimyasal gübre ve ilaç verilmeden kendiliğinden yetiştiğinden daha lezzetli olduğu söylenir. Ayrıca bazı yörelerde "Bostan" halk arasında "Karpuz" anlamına da gelir.
![]() | Tarım ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |