Bu makalede Bangladeş'te LGBT hakları'in büyüleyici dünyasına dalacağız, onun birçok yönünü ve çeşitli alanlardaki etkisini keşfedeceğiz. Bangladeş'te LGBT hakları, kökeninden bugünkü evrimine kadar toplumda çok önemli bir rol oynamış, her yaştan ve her kökenden insanın ilgisini ve merakını uyandırmıştır. Bu doğrultuda, Bangladeş'te LGBT hakları'in tüm nesilleri nasıl etkilediğini ve ilham verdiğini, ayrıca mevcut bağlamdaki önemini keşfedeceğiz. Kısacası, Bangladeş'te LGBT hakları'de heyecan verici bir yolculuğa çıkacağız, gizemlerini çözeceğiz ve en büyüleyici sırlarını açığa çıkaracağız. Bu heyecan verici dünyaya girmeye hazır mısınız?
Bangladeş'te lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, kendi hakları açısından ağır baskılarla yüzleşmektedir.[1][2] Bangladeş toplumu arasındaki muhafazakâr görüşlerin yaygınlığı nedeniyle, eşcinsellere yönelik olumsuz tutumlar da yaygındır. Eşcinselliğe ilişkin Bangladeş mevzuatı, Britanya Hindistanı'nın 1860 yılında uygulamış olduğu Section 377 kanunundan miras alınmış olup eşcinselliği yasaklamaktadır.[3][4] Bu yasaya göre, hemcins cinsel faaliyetlerinde bulunmanın cezası hapis cezasıdır. Ayrıca eşcinsel bireylerin açılması, toplumsal dışlanma, nefret ya da şiddet nedeniyle tehlikelidir.
Ceza Kanunu bünyesinde yer alan "Section 377 " yasası, katılımcıların cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimi gözetilmeksizin "doğanın düzenine aykırı" olan tüm cinsel ilişkileri yasaklamaktadır.
377. Unnatural offenses: Whoever voluntarily has carnal intercourse against the order of nature with any man, woman or animal, shall be punished with imprisonment for life, or with imprisonment of either description for a term which may extend to ten years, and shall also be liable to fine. Explanation: Penetration is sufficient to constitute the carnal intercourse necessary to the offense described in this section.[5][6]
Section 377, penisin sokulmasını içeren tüm cinsel faaliyetleri kapsar; yani karşılıklı rıza gösteren heteroseksüellerin fellatio ya da anal penetrasyon gibi eylemlerde bulunması bile bu yasaya göre yasaktır.[6][7][8]
Hem 2009 hem de 2013 yıllarında Bangladeş Parlamentosu, bu yasanın kaldırılmasını reddetti.[9]
Wikimedia Commons'ta Bangladeş'te LGBT hakları ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur