Edirne Mütarekesi

Bu yazıda Edirne Mütarekesi'in modern toplum üzerindeki etkisini analiz edeceğiz. Edirne Mütarekesi, son yıllarda ilgi kazanan, farklı alanlarda tartışmalara ve ihtilaflara yol açan bir konudur. Tarih boyunca Edirne Mütarekesi, insanlığın evriminde siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yönleri etkileyerek çok önemli bir rol oynamıştır. Bu makale sırasında Edirne Mütarekesi'e ilişkin farklı bakış açılarını inceleyeceğiz ve onun mevcut bağlamdaki önemini ve geleceği şekillendirme potansiyelini ele alacağız. Ek olarak, Edirne Mütarekesi'in sunduğu etik ve ahlaki sonuçların yanı sıra olası uzun vadeli sonuçlarını da inceleyeceğiz.

Edirne Mütarekesi, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

Osmanlı heyetine başkanlık eden Safvet Paşa

31 Ocak 1878'de imzalanan Edirne'de imzalanan mütareke antlaşmasıyla Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya İmparatorluğu arasındaki savaş hali sona erdi.

Mütareke

Rus heyetini temsil eden Aleksandr Nelidov

Osmanlı İmparatorluğu, 1877 yılından beri Rusya İmparatorluğu'yla sürdürdüğü savaşta Doğu Anadolu'da Gazi Ahmed Muhtar Paşa'nın, Plevne'de ise Gazi Osman Paşa'nın başarılı direnişlerine karşın özellikle Batı cephesinde Rus ordularının ilerleyişini durdurumadı.

Bâb-ı Âli muharebeleri durdurmak için Rusya'ya başvurdu ve 31 Ocak 1878 tarihinde Edirne Mütarekesi imzalandı. Bu mütarekeye göre Osmanlı kuvvetleri Küçükçekmece-Terkos hattına kadar çekilecek, bu hattın 5 kilometre önüne Rus askerleri yerleşecek ve iki kuvvet arasında tarafsız bir bölge bulunacaktı.[1]

Mütareke sonrası

Mütareke sonrasında; Osmanlı Hâriciye Nâzırı Safvet Paşa ile Berlin Sefiri Sâdullah Bey ile General İgnatiyev ile Aleksandr Nelidov başkanlıklarındaki Osmanlı ve Rus heyetleri arasındaki barış müzakereleri Ayastefanos'ta başladı ve 3 Mart 1878 tarihinde Ayastefanos Antlaşması imzalandı.

Kaynakça