Bu yazımızda Ef'âl-i mükellefîn'in hayatımız üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Ef'âl-i mükellefîn, kökeninden bugünkü önemine kadar araştırmacıların, akademisyenlerin ve kamuoyunun büyük ilgisini çeken bir konu haline geldi. Yıllar boyunca Ef'âl-i mükellefîn, bu olguya ilişkin anlayışımızı zenginleştiren tartışmalara, tartışmalara ve farklı bakış açılarına yol açtı. Bu kapsamlı analiz aracılığıyla Ef'âl-i mükellefîn'in çeşitli yönlerine ve hayatımızı farklı düzeylerde nasıl şekillendirdiğine ışık tutmaya çalışacağız. Bu makale, Ef'âl-i mükellefîn'in büyüleyici dünyasına dalmak ve onun çağdaş toplumumuzdaki önemini anlamak isteyenler için eksiksiz bir rehber olacaktır.
Makale serilerinden |
![]() |
Efâl-i mükellefin, mükellefiyet çağı olarak tanımlanan buluğ'a eren her akıllı Müslümanın yapabileceği fiillerle ilgili dini etiketleme veya sınıflama ifade eden bir terimdir. Etiketler 8'e ayrılır. Bu 8 sınıftan ilk 5'i yapılması; son 3'ü ise yapılmaması istenen eylemlerdir.
Bu konuda kullanılan diğer deyimlerden "emir yapılması kesin bir dille emredilenler için," "nehy" ise kesin bir dille yapılmaması istenen eylemler için kullanılır.
Fıkıhta insan davranışları değişik kategorilere ayrılır. Farz (Mutlak zorunluluk ifade eden eylemler ve ibadetler), Vacip (Gerekli, bir alt derece zorunluluk), sünnet, müstehap (sevilen işler), helal, mekruh (çirkin karşılanan; çok çirkin, tahrimen mekruh, az çirkin, tenzihen mekruh) haram (kesinlikle yasak) gibi.
Bu eylemlerin klasik şeriat anlayışında maddi ya da manevi karşılıkları bulunur. Farz, vacip ve sünnet olarak nitelendirilen eylemlerin terki, mekruh ve haram olarak nitelendirilenlerin yapılması cezai (had ya da tâzir cezaları olarak) karşılık görür. Günümüzde bu sınıflandırmaya dayalı olarak insanların etiketlenmesi ve cezalandırılması temel insan haklarına karşı ciddi ihlaller içermektedir.[1][2][3] Örneğin; insanların sapkın, mülhid, zındık, mürted ya da en hafif deyimle fasık gibi etiketlerle suçlu ilan edilmeleri ve bunlara verilen öldürme ve diğer cezalar[4][5][6][7][8] ile kadınların tesettür / hicap emri gereğince evlerinden (izinsiz veya beraberinde eşi veya mahrem erkek olmadan) dışarıya çıkışlarının yasaklanması vb. bu kapsamda ele alınabilir.[9]
![]() | İslam ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |