Kültürel hegemonya

Günümüz dünyasında Kültürel hegemonya giderek daha alakalı bir ilgi konusu haline geldi. Toplumun çeşitli yönleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olan Kültürel hegemonya, farklı sektörlerde kapsamlı tartışmalara ve ilgiye yol açtı. Kültürel hegemonya, ekonomiye olan etkisinden sağlık üzerindeki etkisine kadar dünya çapında uzman ve akademisyenlerin inceleme ve analiz konusu yaptığı bir konudur. Kültürel hegemonya'in anlaşılmasını açıklığa kavuşturmak ve derinleştirmek amacıyla bu makale, onun günümüzdeki önemi ve etkisine ilişkin geniş ve ayrıntılı bir vizyon sağlamak amacıyla bu konuyla ilgili farklı yönleri ele alacaktır.

Kültürel hegemonya kavramı, esas olarak Marksist filozof ve politikacı Antonio Gramsci tarafından öne sürülmüş ve geliştirilmiş bir kavramdır.

Çözülmesi karmaşık ve zor bir konudur ve bunu yapabilmek için de tüm tinsel ve somut eylemlerin derinlemesine, geniş kapsamlı bir incelemesi gereklidir

Gramsci, ekonomik belirlenimcilik yerine, siyasal teorisinde tarihsel ve kültürel ögelere önem veren bir yaklaşımın oluşumunu sağlar. Hegemonya gibi kavramların açılımlarıyla, indirgemeci olmayan bir Marksizmin şekillendirilmesine öncülük eder.

Kaynakça

  • Hapishane Defterleri, Antonio Gramsci, Belge yayınları.