Bu yazımızda her yaştan ve her ilgi alanından insanın ilgisini çeken Samadhi'in büyüleyici dünyasını keşfedeceğiz. Samadhi, toplum üzerindeki etkisinden tarihteki önemine kadar popüler kültürde silinmez bir iz bıraktı. Sonraki birkaç satırda, Samadhi'in kökeninden bugünkü evrimine kadar tüm yönlerini derinlemesine inceleyeceğiz. Konuyla ilgili tutkulu olsanız da ya da sadece konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istemeseniz de, bu makale size Samadhi hakkında eksiksiz ve zenginleştirici bir bakış açısı sağlayacaktır.
Makale serilerinden |
Budizm |
---|
![]() |
Samadhi (Pali ve Sanskritçe: samādhi; Çince: 三昧地 veya 定), Budizm ve Hinduizm'de, zihinsel konsantrasyon anlamında kullanılan bir terimdir.
Pali Budist literatüründe samadhi şu bağlamlarda kullanılmıştır:
Budizmde samadhi, geleneksel olarak kişinin, nefes farkındalığı (anapanasati), şefkat (metta) gibi 40 farklı objeden biri üzerinde derin düşünmesi yoluyla geliştirilir.
Samadhinin geliştirilmesinin ardından, kişinin zihni kirlenmelerden arınmış, sakin, sessiz ve berrak bir hale gelir. Meditasyon yapan kişi bir kez güçlü ve etkin bir konsantrasyona ulaştıktan sonra, zihni gerçekliğin nihai doğasına dalmaya ve içyüzünü kavramaya hazır hale gelir ve tüm ızdıraplardan nihai olarak kurtulabilir.
Anguttara Nikaya IV.41'de,[2] Buda her biri farklı amaca sahip dört çeşit konsantrasyon gelişimi tanımlar:
Budist sutralar, samadhi uygulayıcılarının çeşitli doğaüstü güçler (abhijna) elde edebileceğini söylerler, Buda'nın elde ettiği güçleri sayarlar; ancak bunların uygulayıcıyı gerçek hedefinden, ızdıraptan tam olarak özgürleşmeden saptırmaması konusunda uyarılar yaparlar.
Ayrıca samadhinin zekanın arttırılması için temel oluşturduğu düşünülür.[5] B. Alan Wallace'a göre, Budist psikoloji olağanüstü bir zekanın ortaya çıkmasına yardımcı bir öğedir.[6]
Sekiz Aşamalı Asil Yol'da Buda, "Doğru Konsantrasyonun" (Pali: sammā-samādhi; Skt.: samyak-samādhi) dört dhyanalar olarak bilinen birbirini takip eden meditatif durumlara ulaşılmasını gerektirdiğini açıklamıştır.[7]