Bu yazımızda son yıllarda pek çok kişinin ilgisini çeken bir konu olan Sıralı tip motor konusunu inceleyeceğiz. Sıralı tip motor, bilimden popüler kültüre kadar farklı alanlarda büyük tartışmalara yol açan büyüleyici bir konudur. Bu makale boyunca Sıralı tip motor'in tarihi ve evriminden günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz. Ayrıca Sıralı tip motor ile ilgili farklı bakış açılarını ve görüşleri de analiz ederek bu konuda eksiksiz ve objektif bir bakış açısı sunacağız. Hiç şüphe yok ki, Sıralı tip motor kimseyi kayıtsız bırakmayacak büyüleyici bir konudur ve bu makalenin her türden okuyucunun büyük ilgisini çekeceğinden eminiz.
Sıralı tip motor, silindirlerin krank mili üzerinde bir çizgi üzerinde sıralandığı motor tipidir. Günümüzde otomobillerde kullanılan en yaygın modeldir.Silindirlerin yan yana dizilmesinden dolayı bu adı almıştır.Dizel veya benzinli olabilirler.
İki, üç, dört, beş ve altı silindirli olarak yapılabilirler. Altı silindirden sonrasında motor boyu uzadığından motor dengesi bozulacağı için tercih edilmemektedir. Bazı sıralı tip motorlar eğik olarak yapılmaktadır. Bunun sebebi araçtaki motor bölmesini küçültmek içindir. Örneğin 1967 model Plymouth'ların 6 silindirli motorları bu şekildedir.Yatay vaziyette yapılan sıralı tip motorlar da vardır.
Sıralı tip motorlarda silindirler DIN 73021'e göre ifade edilirler. Silindirlerin numaralandırmasına güç çıkışının karşısından başlanır.
Sıralı tip motorların çalışma prensipleri aracın tesisatından başlar. Tesisattan gelen elektrikle (dizel) ısıtıcı bujilere elektrik aktarılır. Bu ilk marşta önemlidir çünkü bu bujiler aracın pistonuna ısı vererek ateşlemelerini sağlar. Ateşlenen bujiler marş dinamosu yardımıyla aracın volantını döndürürler. Volant alt kranka bağlıdır. Dönen volant ve krank aracın pistonlarını hareket ettirir ve buradan güç akslara dağılır. Güç sağ ve sol akslardan tekerleklere giderek aracı hareket ettirir.
![]() | Motorlar veya motor elemanları ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |