Günümüz dünyasında Toprak Kararnamesi pek çok kişinin dikkatini çeken bir konu. Çağdaş toplumdaki önemi, insanların günlük yaşamları üzerindeki etkisi veya profesyonel alandaki etkisi nedeniyle Toprak Kararnamesi, analiz edilmeyi ve tartışılmayı hak eden çok önemli bir konu haline geldi. Bu konuyu tam olarak anlamak için konunun birçok yönünü incelemek ve konuyla ilgili farklı bakış açılarını dikkate almak önemlidir. Bu makalede, Toprak Kararnamesi'i ayrıntılı olarak inceleyerek önemini, sonuçlarını ve günlük yaşamın farklı yönleri üzerindeki etkisini inceleyeceğiz.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Haziran 2017) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Toprak Kararnamesi, Bolşevik lider Lenin tarafından yazılan ve Ekim Devrimi ile iktidarın alınmasından sonra 26 Ekim 1917 günü 2. Tüm Rusya Sovyetleri Kongresi tarafından onaylanan kararname. Kararname 28 Ekim 1917 tarihli ve 209 numaralı İzvestiya gazetesinde yayınlanmıştır. Karara göre toprakta özel mülkiyet kaldırılıyor ve büyük topraklar topraksız ve yoksul köylülük arasında dağıtılıyordu. Bu kapsamda asillerin, büyük toprak sahiplerinin, manastırların ve kilislerin elindeki tüm topraklara el konur. Bu karar, VtsIK tarafından alınan 19 Şubat 1918 tarihli kararla geliştirilecek ve sonrasında 1924 Sovyet Anayasasında yer alacaktır.
Toprak Kararnamesi ağırlıklı olarak sanayi kentleri ve şehir merkezlerindeki işçiler ve cephedeki askerlerin çoğunluğu arasında örgütlü Bolşeviklerin kırda da desteklenmesine yol açmıştır. Özellikle Şubat Devriminden bu yana yoksul köylülük tarafından dile getirilen toprak talebi Çarlık rejiminin devrilmesiyle Büyük toprakların ve malikânelerin işgal edilmesi gibi eylemlerle dile getirilmiştir. Kırda büyük desteğe sahip SR'ların etkisi bu kararname ile kırılacak ve Bolşevikler kırda desteklenecektir.[1]
Barış ve Toprak Kararnameleriyle iktidarlarının ilk ve önemli açılımlarını yapan Bolşevikler kendilerine karşı silaha başvuran muhalefetin saldırısı sonucu kendilerini iç savaş içinde bulurlar. Özellikle şehirleri ve yeni kurulan Kızılordu'yu besleyebilmek için uygulamaya konulan savaş komünizmi uygulamaları kapsamındaki buğday zoralımları kırda büyük tepki toplayacaktır. Tambov Ayaklanması başta olmak üzere çok sayıda köylü ayaklanması yaşanacaktır. Bu uygulamalar iç savaşın sona ermeye başladığı dönemde yapılan 10. Kongre'de alınan kararlarla kaldırılacak ve NEP uygulamalarına geçilecektir.