Rus İç Savaşı'nda bağımsızlık yanlısı hareketler dünyasında keşfedilecek ve keşfedilecek sonsuz yön var. Rus İç Savaşı'nda bağımsızlık yanlısı hareketler, kökeninden bugünkü önemine kadar dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çekti. Popüler kültür üzerindeki etkisi, toplum üzerindeki etkisi veya geçmişteki önemi nedeniyle Rus İç Savaşı'nda bağımsızlık yanlısı hareketler ilgi uyandırmaya ve tartışma yaratmaya devam ediyor. Bu makalede, Rus İç Savaşı'nda bağımsızlık yanlısı hareketler'in büyüleyici dünyasına dalacağız, farklı yönlerini keşfedeceğiz ve mevcut bağlamda anlamını çözeceğiz. Rus İç Savaşı'nda bağımsızlık yanlısı hareketler, yıllar içindeki evriminden insanların hayatındaki rolüne kadar, gerçek boyutunu anlamak için çeşitli açılardan incelenmeyi hak eden bir konudur.
Rus İç Savaşı'nda bağımsızlık yanlısı hareketler, Ekim Devrimi'nin ardından başlayan Rus İç Savaşı yıllarında eski Rus İmparatorluğu topraklarında Bolşevik olmayan ulus devlet tarzında şeklinde isteyen gruplardır.[1]Ayrılıkçı görüşlere sahip bu grupların birçoğu İtilaf Devletleri tarafından askeri ve politik olarak desteklenmişlerdir. Bununla birlikte Beyaz Ordu'da İtilaf Devletlerini destekleyen bazı gruplar da bu hareketlere destek vermişlerdir, fakat sayısı sınırlıdır.
Aşağıda yer alan listede bağımsızlık amacıyla çatışmalara giren gruplar ve bunlara ilişkin tarihi olaylar yer almaktadır.
^Garchev, Petr. "KURULTAY AND CENTRAL COUNCIL". Center of Information and Documentation of Crimean Tatars. 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2016.
^Gimtoji istorija, Nuo 7 iki 12 klasės (Lietuvos istorijos vadovėlis), CD, 2002, ISBN 9986-9216-7-8
^Kolsto, P. (2005). Nation-building and common values in Russia. Rowman & Littlefield.
^Commissar and Mullah: Soviet-Muslim Policy from 1917 to 1924, Glenn L. Roberts, Universal-Publishers, 2007, s. 178 25 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
^The New Central Asia: The Creation of Nations, Olivier Roy, I.B.Tauris, 2000, s. 44 25 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
^Minahan, James (2000). One Europe, Many Nations: A Historical Dictionary of European National. Greenwood Press. ISBN 0313309841.