Şehzade Bayezid (I. Ahmed'in oğlu)

Şehzade Bayezid (I. Ahmed'in oğlu)'in teması hayatın her kesiminden insanların dikkatini çeken bir temadır. Tartışmalı bir konu, etkili bir kişi ya da tarihi bir olay olsun, Şehzade Bayezid (I. Ahmed'in oğlu) farklı topluluklarda ve sosyal çevrelerde ilgi ve tartışma yaratmayı başardı. Yıllar boyunca Şehzade Bayezid (I. Ahmed'in oğlu), toplum ve popüler kültür üzerindeki ilgisini ve etkisini gösteren çalışma, analiz ve yansıma konusu olmuştur. Bu makalede, kökeni ve evriminden günümüz dünyası üzerindeki etkisine kadar Şehzade Bayezid (I. Ahmed'in oğlu) ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz.

Şehzade Bayezid
Doğum1612[1]
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm27 Temmuz 1635 (22 yaşında)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Defin1635
I. Ahmed'in Türbesi, İstanbul
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıI. Ahmet
Diniİslam

Şehzade Bayezid (1612, İstanbul - 27 Temmuz 1635) Osmanlı padişahı I. Ahmet'ın oğlu. Bazı kaynaklarda annesinin Mahfiruz Hatice Sultan olduğu iddia edilir.[2]

Hayatı

Babasının 1617 senesinde vefat etmesi ardından tahta çıkan amcası I. Mustafa'nın tahttan indirilmesi sonucu ağabeyi II. Osman tahta çıktı. Diğer ağabeyi Sultan IV. Murad ile çok iyi anlaşırdı ve beraber şehirde gezintilere çıkarlardı. Sultan IV. Murat'ın emriyle 1635'te Revan Seferi'ne çıkarken ibrişim kemendiyle boğduruldu. Aynı zamanda doğan kardeşi Şehzade Süleyman da boğduruldu.[3] Ünlü Fransız edebiyatçı ve şair Jean-Baptiste Racine, şehzadenin anısına 1672 yılında Bajezed adlı trajedisini yazdı.

Popüler kültürdeki yeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Kahraman, Mehmed Süreyya ; Nuri Akbayar. Eski yazıdan aktaran Seyit Ali (1996). Sicill-i Osmanî. İstanbul: Tarih Vakfı. s. 41. ISBN 9753330383. 
  2. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 223-24
  3. ^ Öldürülen Osmanlı Şehzadeleri ve Devrilen Padişahlar. "Öldürülen Osmanlı Şehzadeleri ve Devrilen Padişahlar". liberteryen.org/. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2013.